Звільнення Савченко не має бути умовою для ослаблення санкцій щодо РФ - Маккейн

Звільнення Савченко не має бути умовою для ослаблення санкцій щодо РФ - Маккейн

Американський сенатор, голова Комітету з питань Збройних сил США Джон Маккейн вважає, що звільнення Надії Савченко було рівноцінним обміном полоненими, і не повинно бути підставою для ослаблення санкцій проти Росії.

Про це він сказав в інтерв'ю українській службі "Голосу Америки" повідомляють "Спектр Новини".

Маккейн вважає, що причиною звільнення українською льотчиці є тиск міжнародної спільноти на Росію. З цієї ж причини, вважає він, вчора звільнили з азербайджанської тюрми журналістку Радіо Свобода Харіджу Ізмаїлову.

«Без сумніву, це результат міжнародного тиску. Не впевнений з чийого боку конкретно, але, вважаю, це результат міжнародного засудження того, як обійшлися з мужніми жінками. Так що, я думаю, думка міжнародної спільноти мала на це вплив», - зазначив сенатор.

Він висловив переконання, що через звільнення Савченко не можна послаблювати санкції щодо Росії. «Надія ніколи б на це не погодилась», - підкреслив Маккейн.

«У випадку з Надією Савченко - вона була звільнена в обмін на двох росіян, які перебували в ув'язненні. Тобто, по суті, мова йде про обмін ув’язненими і ми повинні це розуміти. Надя Савченко була б останньою людиною, яка б хотіла щоб ми зняли санкції з Росії в обмін на її свободу. Санкції повинні бути пов’язані безпосередньо з діями Росії. Росія окупувала Крим, намагається відокремити східну Україну, що суперечить міжнародному законодавству", - прокоментував сенатор.

«Якщо у Європі вважають, це рівноцінним обміном (звільнення Савченко в обмін на зняття санкцій – УНІАН), то це буде помилковим рішенням Європейської спільноти», - додав він.

Як повідомлялось раніше, у березні Джон Маккейн направив офіційний лист держсекретареві Джону Керрі із закликом зробити справу української льотчиці Надії Савченко головною складовою його зустрічей з президентом Росії Володимиром Путіним та іншими російськими посадовцями у Москві. Маккейн звернувся до Керрі з вимогою закликати Росію негайно звільнити Савченко під загрозою додаткових санкцій.