"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

У мужньому Херсоні, який рашисти записали до своєї конституції, перейменували кілька вулиць та площ:

- площу 200-річчя Херсона перейменовано на площу Збройних сил України;

- площу 40-річчя Перемоги – на площу Нескорених;

- вулицю Московську – на вулицю Студентську;

- вулицю Потьомкінську – на вулицю Михайла Грушевського;

- вулицю Волгоградську - на вулицю Маріупольську;

- сквер Пушкіна - на сквер Фонтанний.

Херсон - це Україна!


Зелена більшість дала зрозуміти, що не має наміру поспішати з ухваленням законопроекту про заборону УПЦ.

Зокрема, Давид Арахамія заявив, що ВР має більш важливі справи, аніж заборона УПЦ МП. Прикриваючись при цьому (дослівно) «завданнями, від яких залежить зовнішнє фінансування від донорів, початком переговорів щодо вступу до ЄС та бюджетним процесом, який має часові межі».

Не буду сперечатись з Арахамією щодо першочергових завдань, які стоять перед ВР, але просто нагадаю, що депутатами ВЖЕ зібрано більше 226 голосів за законопроект, який дозволяє через суд ліквідувати релігійні організації, чиї представники "вчиняли злочини проти основ національної безпеки України". І розгляд цього законопроєкту, який був зареєстрований ще у СІЧНІ, зайняв би максимум годину. Але чомусь ні… Чому? Депутат Бужанський проти? Чи сам Єрмак?


The Financial Times: Польські фінансові ринки показали значне зростання, бо колишній прем'єр Дональд Туск може повернутися до влади.

Індекс WIG Варшавської біржі на середину дня зріс на 2,8%, але найбільше зросли акції польських банків: Pekao та PKO Bank Polski – на 8 та 6 відсотків відповідно. Курс злотого зріс більш ніж на 1% по відношенню до долара та євро.

❗️Не буду зараз вдаватись в деталі, просто скажу, що Туск - це для нас добре. Дуда та Качинський - більш націоналістичні, а Туск - проєвропейський ліберал, хоч і з не дуже гарним бекграундом. Тобто він, скоріш за все, йтиме у кільватері загальноєвропейської політики стосовно України, а значить шансів повторення останніх скандалів між Варшавою та Києвом значно поменшає.

Проте, маючи негативний досвід із Словаччиною, не будемо випереджати події.

Ynet: Президент України Зеленський, який минулого тижня перебував у Європі, хотів прилетіти до Ізраїлю разом із держсекретарем США Ентоні Блінкеном. Але в Ізраїлі йому сказали, зо «зараз невдалий час для візиту». У будь-якому разі це не означає, що Зеленський не приїде до Ізраїлю в майбутньому. Він зацікавлений у приїзді, але йому буде складно здійснити одну подорож. Тому його майбутня поїздка швидше за все буде поєднана з візитом до Європи.

❗️Це все може й так, але Нетаньяху завжди стверджував, що у нього «особливі стосунки з путіним», і у нього сьогодні запланована телефонна розмова з кремлівським покидьком.

Чергова спроба всидіти на двох стільцях та небажання зрозуміти, що Москва проводила, проводить і проводитиме антиізраїльську політику – незалежно від ставлення Ізраїлю до України. Дзвінок Путіну, який вирішив зробити Нетаньяху, є ганьбою - особливо на тлі путінських порівнянь дій Ізраїлю в Газі з нацистською блокадою Ленінграда.


Секретар РНБО Данилов заявив, що Кремль має намір розгорнути в Україні новий політичний проект, який «орієнтований на залишки проросійськи налаштованого населення».

"Ознаками подібної діяльності є різка активізація різноманітних «акторів-розвідників» та інших аферистів у просуванні російською мовою російської ж повістки. Саме вони в цей момент кричать про «провал» контрнаступу, натякають на необхідність перегляду цілей війни (і це вже не вихід на кордони 1991 року), роздають поради як воювати ЗСУ, видають фальшиві інсайди про «конфлікти» серед військово-політичного керівництва, закликають прийняти «хороших росіян» і нарешті натякають, що з росією необхідно домовлятися», - пише Данилов.

Каже, правоохоронці "уважно відстежують прояви подібних ворожих дій, виявляючи та припиняючи їх" (а от і погрози пішли).

Прізвища Данилов не назвав, але варто нагадати, що Арестович днями закликав до зміни влади в Україні, звинувативши найвище керівництво країни у стратегічних прорахунках. Також Арестович заявляв, що нинішній наступ ЗСУ не має шансів на успіх, закликав перейти до оборони, а також говорив про нереалістичність мети вийти на кордони 1991 року.

❗️А хто вам доктор, пане Данилов? Спочатку ви носитесь з цим аферистом як з писаною торбою, самі вилизуєте йому дупу тільки за те, що він почав «катити» на Порошенка, а як тільки ручний песик знайшов інше місце для харчування, у вас одразу відкрились очі. У дзеркало частіше треба дивитись, пане Данилов.


Захід не може дозволити Україні зазнати поразки з економічних причин, заявила міністр фінансів США Джанет Йеллен.

Вона пообіцяла, що Білий дім «битиметься» за те, щоб допомога не зупинялася. Виступаючи перед європейськими колегами в Люксембурзі, Єллен також висловилася за те, щоб спрямовувати на підтримку України надприбутки від російських суверенних активів, заморожених за кордоном.

Але чи не єдиною умовою для продовження такої допомоги було названо боротьбу української влади з корупцією. Яку ця сама влада скоріше намагається приховати (чого тільки вартий заклик президента до журналістів мовчати щодо негативних тенденцій у цій сфері), аніж реально з нею боротись. Терпіння не безкінечне.