Як повернути здоровий сон

Як повернути здоровий сон

Для багатьох людей недостатній сон стає серйозною проблемою. Однак, у багатьох випадках це лише результат неправильних уявлень про те, скільки часу достатньо для здорового сну.

Як зазначає психотерапевт Джанетта Рейнуотер, джерелом таких переконань досить часто є батьки, які прагнули пристосувати дитину до свого власного розпорядку дня, щоб уникнути порушення свого власного сну.

Психотерапевт пропонує кілька порад для тих, хто вважає, що страждає від безсоння.

1. Спробуйте проекспериментувати зі своїм режимом сну – пізніше лягайте, раніше вставайте. Зменшіть загальне число годин, які ви проводите в ліжку для того, щоб відчути себе досить втомленим і легко засипати.

Зверніть увагу на те, скільки годин сну дійсно потрібно вашому тілу, і забудьте про те, що вам хтось колись говорив з цього приводу.

2. Якщо ж ви прокидаєтеся раніше того часу, що "повинні", то щоб не валятись даремно в ліжку, страждаючи від того, що не можете спати, встаньте і зробіть що-небудь корисне – наприклад, заваріть собі трав'яний чай.

Не потрібно підраховувати, скільки годин ви спите, порівнюючи з тим, скільки ви "повинні" спати. Це чергова гра в мазохізм.

3. Якщо ви відчуваєте, що пора йти спати, але вам важко заснути, виконайте вправу "Засипання"

Зосередьтеся на своєму диханні. Прослідкуйте, як повітря входить у ваші легені при вдиху і виходить при видиху. Зверніть увагу, які частини тіла рухаються під час дихання. Тепер при наступному вдиху зосередьте увагу на своєму лобі – він напружений чи розслаблений? З наступним вдихом зосередьтеся на своїх повіках - вони нерухомі чи трохи тремтять? З кожним наступним вдихом зосередьтеся на очних яблуках, потім на щоках, носі, роті, вухах, м'язах шиї, горла і т.д. Закінчуючи вправу, зосередьтеся на руках, кистях, тулубі, ногах. Однак, якщо ви сильно втомилися, навряд чи вам вдасться виконати цю вправу повністю!

4. Запитайте себе: у чому переваги того, що ви страждаєте від безсоння? Якщо вам важко самим відповісти на це питання, спробуйте від імені кожного члена вашої родини відповісти, що вони відчувають по відношенню до вашого "безсоння". Можливо, безсоння для вас - це засіб зменшувати активність ваших близьких, домагатися від них уваги і симпатії. Дуже уважно проаналізуйте, які переваги ви отримуєте від безсоння. Якій із ваших субособистостей приносить задоволення "страждати від безсоння"?

5. Не страждайте – пишайтесь! Ви належите до щасливої меншості тих представників людського роду, які не потребують 7-8 годин сну. Серед них були такі видатні люди, як Ейнштейн, Стейніц, Едісон. Подумайте, скільки ви можете зробити корисного в ці додаткові години.

6. Не приймайте снодійних – це не вирішить наявних проблем, але може створити нові, такі, як залежність від таблеток. Спробуйте випити перед тим, як іти спати, горнятко м'ятного, мелісового чи ромашкового чаю.

7. Якщо ж нічого з переліченого вам не допоможе і ви все-таки переконані, що у вас справжнє безсоння – зверніться в клініку, яка спеціалізується на лікуванні порушень сну.