"НАВІЩО ПИШНИЙ ЗНИЗИВ ОБЛІКОВУ СТАВКУ НБУ?" - Александр Гончаров

"НАВІЩО ПИШНИЙ ЗНИЗИВ ОБЛІКОВУ СТАВКУ НБУ?" - Александр Гончаров

Думаю, Пишний сподівається, що факт зниження облікової ставки НБУ до 14,5% призведе до більш масового перетікання грошей в держоблігації (ОВДП). Все інше від лукавого.

Ну, це й зрозуміло. Депозити подешевшають, а Міністерство фінансів, до речі, вже 12 березня на аукціоні з розміщення ОВДП залучило до держбюджету майже 8,9 млрд грн: 4 млрд грн під 16,76% із погашенням через 1 рік; 3,371 млрд грн під 17,6% із погашенням через 2 роки; 1,511 млрд грн під 18,5% із погашенням через 3,4 роки.

Так, ОВДП зараз, навіть в умовах війни, дають дуже хорошу відсоткову прибутковість на нашому борговому ринку (жодне виробництво в Україні такої прибутковості не дасть). Ось тільки де нам, платникам податків, брати гроші на обслуговування постійно зростаючих боргів за досить високої інфляції? Але ж розмістити держоблігації - це означає взяти податок з громадян в майбутньому, а інфляція - це податок з громадян в сьогоденні.

Навіщо, навіщо прийняв це рішення Пишний? Все через гроші: витрати з українського бюджету на обслуговування держборгу зростають різко вгору, а Київ лише прискорює запозичення.