"Середа, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Середа, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Посол Ізраїлю в ООН повідомив, що Ізраїль вже відмовив у візі заступнику генерального секретаря з гуманітарних питань Мартіну Гріффітсу
*
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш відкидає звинувачення ізраїльських дипломатів у тому, що він виправдовує напади угрупування ХАМАС на Ізраїль.
«Я шокований спотворенням моєї заяви. Так, ніби я виправдовував акти терору з боку ХАМАС. Це неправда. Все було навпаки», - сказав він.
*
Міжнародний суд ООН у лютому проведе слухання щодо наслідків політики Ізраїлю на окупованій палестинській території
*
У вівторок, 24 жовтня, Армія оборони Ізраїля іронічно прокоментувала скарги Агенції ООН з надання допомоги палестинським біженцям (UNRWA) щодо нестачі пального в секторі Гази. Свою відповідь ЦАХАЛ опублікував в Twitter.
«Якщо ми терміново не отримаємо пальне, ми будемо змушені припинити наші операції в секторі Гази з завтрашнього вечора», — заявили в UNRWA 24 жовтня.
У відповідь на це Армія оборони Ізраїля опублікувала супутникове фото Гази, на якому нібито видно ємності з паливом.
«Ці паливні баки знаходяться на території Гази. Вони містять понад 500 000 літрів пального. Запитайте у ХАМАС, чи можна взяти трохи», — підписав це фото акаунт ЦАХАЛ.
*
В Німеччині назвали недоречною вимогу відставки генсека ООН
*
Грудневі ф'ючерси нафти марки Brent дешевшали на лондонській біржі ICE Futures на 0,15 дол (0,17%), до 87,92 дол за барель, оскільки побоювання ймовірність ескалації конфлікту на Близькому Сході зменшилося
*
Українці в трьох областях можуть отримати грошову допомогу 5800 грн від ООН: заявки приймають до 27 жовтня
*
Гуманітарна координаторка ООН: Ми надавали допомогу за 6 кілометрів від Бахмута
*
Спецдоповідачка ООН приймає свідчення про тортури в полоні РФ до кінця жовтня, - Координаційний штаб
*
Доля людства залежить від того, чи знайдуть Китай та США взаєморозуміння, - Сі Цзіньпін
Голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що подальша доля людства залежить від того, чи зможуть Китай та США знайти порозуміння одне з одним
Про це йдеться на сайті МЗС Китаю.
Зазначається, що у середу, 25 жовтня, очільник КНР надіслав з нагоди нагородження Національного комітету з американсько-китайських відносин вітального листа. У ньому Сі Цзіньпін подякував нацкомітету за активну діяльність зі сприяння китайсько-американським відносинам і співробітництву в різних сферах.
Сі Цзіньпін заявив, що світовий мирний розвиток і подальша доля людства залежать від того, чи зможуть Китай і США як дві світові держави знайти правильний шлях до взаєморозуміння.
"Китай готовий просувати взаємовигідне співробітництво зі США на основі трьох принципів взаємної поваги, мирного співіснування і взаємовигідної співпраці, правильно управляти розбіжностями, докладати спільних зусиль для розв'язання глобальних проблем, досягати взаємних досягнень і спільного процвітання на благо двох країн і всього світу", - йдеться у повідомленні китайського МЗС.
Лідер Китаю висловив сподівання, що Національний комітет з американсько-китайських відносин продовжить виявляти підтримку "китайсько-американським відносинам і відіграватимуть конструктивну роль у просуванні здорового і стабільного розвитку відносин між двома країнами".
У МЗС Китаю додали, що президент США, своєю чергою, теж надіслав листа нацкомітетові.
24 жовтня стало відомо, що очільник МЗС Китаю Ван Ї прибуде до США наступного тижня, аби підготувати візит Сі Цзиньпіна для переговорів з Джо Байденом.
*
Близько два десятки американських військових отримали поранення минулого тижня внаслідок атак безпілотників на бази Сполучених Штатів в Іраку та Сирії
Про це пише NBC News із посиланням на Центральне командування США.
"Двадцять американських військовослужбовців отримали легкі поранення 18 жовтня, коли принаймні два односторонні ударні безпілотники націлилися на військову базу Аль-Танф на півдні Сирії", - йдеться у повідомленні.
Зазначається, що один з дронів вдалося знищити. Тоді поранені повернулися до служби, жодні військові об’єкти не постраждали. Того ж дня ще 4 американських військовослужбовців отримали незначні поранення під час двох окремих атак безпілотників проти сил США на базі Аль-Асад у західному Іраку.
США збили безпілотники, але уламки одного з них знищили навіс, під яким були невеликі літаки. Тоді весь постраждалий особовий склад повернувся на службу.
"Ми завжди залишаємо за собою право захищати себе, і ми ніколи не вагатимемося вживати заходів, коли це необхідно, щоб захистити наші сили та наші інтереси за кордоном", - сказав прессекретар Пентагону Пет Райдер.
*
Сполучені Штати Америки розгорнуть на Близькому Сході свої системи ПРО THAAD і Patriot.
США намагаються швидше перекинути приблизно десяток систем протиповітряної та протиракетної оборони на Близький Схід через наростання напруженості навколо сектора Газа. Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на американських чиновників.
*
Представники Республіканської партії в Сенаті США хочуть внести зміни до запиту адміністрації Байдена про виділення 106 млрд доларів допомоги для України, Ізраїлю та Тайваню, а також для управління потоком мігрантів на кордоні.
*
США погодили продаж ракет JAGM, AARGM-ER та AMRAAM одразу на 1,5 млрд доларів
Одразу три країни НАТО можуть озброїтися десятками, сотнями і тисячами американських ракет
Державний департамент США вчора, 23 жовтня, погодив продаж одразу трьом країнам НАТО тисяч ракет різних типів — оголошення були оприлюднені на сайті Агенції зі співробітництва у галузі оборонної безпеки DSCA, ці погодження не є остаточним контрактом, але скоріш за все, Конгрес США не буде проти цих угод.
Потенційна сума усіх трьох продажів може сягати понад 1,55 млрд доларів, але зрештою може змінитися під час перемовин; продаж ракет було погоджено наступним трьом країнам — Великій Британії, Литві та Фінляндії, розповідають у виданні Breaking Defense.
*
Сполучені штати схвалили продаж Латвії ракетних комплексів M142 HIMARS, а також тактичних балістичних ракет до них.
Про це повідомило управління з питань оборонної співпраці та безпеки Департаменту оборони США.
Уряд США схвалив потенційну угоду між Латвією та компанією Lockheed Martin на придбання шести реактивних систем залпового вогню M142 HIMARS, а також супутнього обладнання та навчання.
Також було узгоджено продаж реактивних снарядів до ракетних систем, а саме 12 шестизарядних контейнерів з ракетами M30A2 та ще 12 контейнерів з ракетами M31A2.
Крім реактивних снарядів Латвія також отримала дозвіл на придбання 10 тактичних балістичних ракет малої дальності M57 ATACMS.
Орієнтовна вартість потенційної угоди складає 220 мільйонів доларів США.
В оборонному відомстві Латвії очікують, що HIMARS зможе надійти в розпорядження збройних сил країни до 2025 року. Однак наголошується, що через високий попит на ці системи озброєння в Україні, їхня поставка до Латвії може сповільнитися.
*
США сформують коаліцію для боротьби з фінансуванням ХАМАС
Заступник голови Мінфіну США Адеймо сказав, що до коаліції потрібно долучити не тільки країни Близького Сходу, а й усього світу. США вже ввели низку санкцій проти ХАМАС, але терористи обходять їх за допомогою криптовалют.
Раніше президент Франції Емманюель Макрон під час візиту солідарності до Ізраїлю закликав створити міжнародну коаліцію по боротьбі з ХАМАС за зразком коаліції по боротьбі з "джихадистським угрупуванням "Ісламська держава" (ІД). У цю коаліцію входять і західні, і арабські держави.
Адеймо не прокоментував конкретних пропозицій Макрона, але зазначив, що "стратегія, яку застосовували для боротьби з ІД та іншими терористичними угрупованнями, - саме та, яку ми повинні застосовувати і тут".
*
Адміністрація президента США Джо Байдена оприлюднила план реалізації національної стратегії в Арктичному регіоні (NSAR) на найближчих 10 років. Білий дім схвалив цей документ у жовтні 2022 року у звʼязку із завершенням дії попереднього такого плану, схваленого в 2013 році адміністрацією Барака Обами.
Інтереси безпеки США в Арктиці включають як аспекти національної оборони і внутрішньої безпеки, так і підтримання сприятливих умов для комерції та наукової діяльності, інформує «Голос Америки».
США продовжать розвиток співпраці з арктичними союзниками та партнерами через ризики подальшої мілітаризації Арктики та загрозу ненавмисних конфліктів. У документі наголошується на геополітичній напруженості у відносинах США з Росією та Китаєм.
Заходи, які вживаються в рамках цієї стратегії, повинні також сприяти безпеці та добробуту населення штату Аляска.
США планують інвестувати в оновлення системи контролю за своєю зоною відповідальності в Арктиці. Йдеться про виявлення та відстеження потенційних повітряних та морських загроз, а також про спостереження за морським льодом, рухом суден та погодою.
США разом із Канадою планують провести модернізацію командування повітряно-космічної оборони Північної Америки (NORAD).
*
У Білому домі вважають, що повне припинення вогню в секторі Гази тільки допомогло б бойовикам ХАМАС
*
Федеральний суд Канади затвердив мирову угоду між урядом та представниками корінних народів країни про виплату їм компенсації в розмірі 23 млрд канадських дол. (близько 17,7 млрд дол. США).
Суддя усно затвердив тест цієї мирової угоди - найдорожчої в історії Канади.
Претендувати на виплати можуть діти представників корінних народів та їхні рідні, які постраждали від расової дискримінації через недофінансування Оттавою систем прийомних сімей та інших родинних послуг у резерваціях.
Канадський трибунал з прав людини ще 2019 року зобов’язав федеральний уряд виплатити кожній жертві до 40 тис. дол. відшкодування. Уряд спершу не погоджувався із цим рішенням, однак згодом вирішив виділити 23 млрд дол. компенсації. Нинішнє рішення суду дозволяє розпочати процес оформлення виплат, аби жертви дискримінації вже наступного року могли отримати кошти.
Окрім того, федеральний уряд Канади виділив ще 20 млрд дол. на довготермінове реформування системи соціального захисту в резерваціях корінних народів.
*
Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з новопризначеним Надзвичайним і Повноважним Послом Канади в Україні Наталкою Цмоць.
Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінфіну.
Сторони обговорили поточну економічну ситуацію в Україні, держбюджет на 2024 рік, співпрацю між країнами та спрямування заморожених активів РФ на користь України.
“Канада є одним із лідерів у підтримці України у всіх можливих напрямах. Окремо хочу подякувати уряду Канади за фінансову допомогу, яка сприяла стабільності фінансової системи України в умовах повномасштабної війни. Загальна сума фінансування від Канади з лютого 2022 становить понад 3,6 млрд доларів США”, - зазначив Марченко.
У 2022 році Україна отримала від Канади близько 1,5 млрд доларів США через Адміністративний рахунок МВФ, враховуючи близько 367 млн доларів США, які уряд Канади залучив від випуску п’ятирічних “Облігацій суверенітету України”, та пільговий кредит у розмірі близько 393 млн доларів США. У поточному році до держбюджету України надійшло понад 1,75 млрд доларів США пільгових коштів через механізм Адміністративного рахунку МВФ.
В контексті обговорення держбюджету, Марченко наголосив на важливості збереження активної співпраці з міжнародними партнерами для залучення необхідних ресурсів на фінансування соціальних та гуманітарних видатків у наступному році.
“Україна фінансує сектор оборони та безпеки власним коштом. Саме тому, ми розраховуємо на допомогу наших партнерів у фінансуванні соціальних та гуманітарних видатків. Дефіцит бюджету на 2024 рік прогнозується у близько 43 млрд доларів США”, — зазначив Марченко.
Також учасники зустрічі обговорили можливі механізми спрямування арештованих активів Росії на фінансування відновлення та відбудови України.
У результаті зустрічі сторони домовились продовжити конструктивний діалог для зміцнення співпраці.
*
Конгрес українців Канади, відділ Торонто запросив українську громаду взяти участь у Дні Пам’яті, який відбудеться 4 листопада 2023 в Українсько-канадському меморіальному парку.
Церемонія розпочнеться зі соборної панахиди, після чого заплановано покладення вінків біля пам’ятника Невідомого воїна.
«Цією церемонією ми будемо вшановувати всіх канадців, що загинули у всіх конфліктах, в яких Канада брала участь, а також канадців українського походження, які зробили свій внесок у війську Канади. Ми також вшануємо жертовність наших братів і сестер – солдатів, які в даний час борються в Україні», – йдеться в дописі.
У Конгресі наголосили, що в умовах, коли в Україні триває війна, важливо, щоб українці вшановували загиблих українських воїнів і ветеранів.
*
Британія допоможе Україні в комунікації з партнерами щодо підтримки ветеранської політики
*
Інженери британської армії розробили програму навчання для українських цивільних інженерів із захисту енергетичного сектора від атак Росії
*
Розвідка Британії: РФ зберегла значний артилерійський потенціал у нижній течії Дніпра
*
Міністр з питань імміграції Сполученого Королівства Роберт Дженрік пригрозив скасуванням віз іноземцям з правом проживання у Британії за відвертий антисемітизм
*
Розслідування: ЄС із початку війни в Україні імпортував із РФ сировини на 13,7 млрд євро
*
Європейська комісія заявила, що Європейський Союз має на меті покласти край залежності Європи від російського викопного палива протягом цього десятиліття.
В опублікованій у вівторок доповіді йдеться про очікування ЄС скоротити імпорт російського газу цього року до 40-45 мільярдів кубометрів порівняно з 155 мільярдами кубометрів у 2021 році, за рік до повномасштабного вторгнення в Україну. ЄС, до складу якого входять 27 країн, запровадив санкції проти імпорту російського вугілля та морської нафти.
"Енергетичні ринки залишаються вразливими, субсидії на викопне паливо зросли, інфляція все ще висока, наша критична інфраструктура потребує захисту, в тому числі від саботажу ", - заявили в Комісії.
Щоб замінити російський газ, країни ЄС збільшили імпорт від інших постачальників і водночас скоротили використання газу. Норвегія замінила місце Росії як найбільшого постачальника трубопровідного газу в ЄС, а імпорт скрапленого природного газу різко зріс шляхом поставок із США.
За даними Gas Infrastructure Europe, газові сховища по всьому ЄС заповнені на 99%, що дає країнам буфер проти потенційних перебоїв з постачанням цієї зими.
Рекордне збільшення сонячної енергетики також допомогло зменшити попит на газові електростанції в Європі цього року, особливо в літні місяці, коли споживання енергії для кондиціонування повітря піка.
Аналітики кажуть, що повернення до рекордно високих цін, які спостерігалися минулого року, є малоймовірним, проте світові ринки газу є надзвичайно напруженими, що створює ризик зростання цін через холодну погоду або подальші перебої з постачанням.
Комісія також попередила, що країни ЄС усе ще недостатньо швидко розвивають відновлювану енергетику, щоб досягти юридично обов'язкової мети - отримати 42,5% всієї енергії з відновлюваних джерел до 2030 року, що майже вдвічі перевищує нинішню частку.
Нідерланди зупинили видобуток на Гронінгенському газовому родовищі, яке називають найбільшим у Європі газовим родовищем, яке було одним із ключових джерел газу для Західної Європи.
Імпорт скрапленого природного газу до Європи впав до найнижчого рівня від часу повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
*
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відповіла на листа своїх колег, які висловили невдоволення її позицією стосовно ескалації на Близькому Сході.
Президентка Єврокомісії пише, що ЄС працює задля безпеки цивільних осіб "усіх віросповідань і національностей".
Фон дер Ляєн прямо не посилається на отриманий нею лист зі скаргою, але заявляє, що хоче "подякувати колегам, які поділилися своїми думками і почуттями щодо цих дуже складних і емоційних подій".
"Трагічні події, що розгортаються на Близькому Сході, є глибоким джерелом занепокоєння і скорботи для всіх нас… Водночас ми сумуємо через втрати усіх невинних у цьому конфлікті – всіх віросповідань і всіх національностей", – написала вона.
Фон дер Ляєн також додала, що "готова до взаємодії і вислухати занепокоєння і пропозиції" співробітників ЄС.
Раніше стало відомо, що майже 800 співробітників структур Європейського Союзу і всередині ЄС, і за кордоном підписали відкритого листа, в якому висловили розчарування позицією фон дер Ляєн стосовно ескалації на Близькому Сході.
Попри це фон дер Ляєн підтвердила свою позицію щодо підтримки Ізраїлю.
*
Зовнішньополітичний речник ЄС Петер Стано пояснив, що Євросоюз станом на зараз не підтримує припинення вогню на Близькому Сході, оскільки ХАМАС продовжує завдавати терористичні ракетні удари по Ізраїлю
*
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн ймовірно приїде в Україну на початку листопада, що може свідчити, що оцінка прогресу України у "кандидатських" реформах буде позитивною
*
Саміт лідерів ЄС в Брюсселі 26-27 жовтня обговорить шляхи прискорення надання військової підтримки Україні, використання заморожених активів РФ, а також інтенсифікацію дипломатичної роботи Євросоюзу з метою забезпечення справедливого миру.
Про це йдеться у листі-запрошенні глави Євроради Шарля Мішеля до лідерів ЄС.
"Наша зустріч відбувається у час великої глобальної нестабільності та небезпеки, яка останнім часом загострилася через події на Близькому Сході. Ці події вимагають нашої негайної уваги, не відволікаючи нас від нашої постійної підтримки України", – зазначив Мішель у листі.
Він підкреслив, що у питанні України "ми будемо продовжувати нашу непохитну підтримку стільки, скільки буде потрібно".
"Серед різних аспектів нашої допомоги я хотів би, щоб ми обговорили, зокрема, шляхи прискорення надання військової підтримки, прогрес у наших планах щодо використання знерухомлених російських активів, а також інтенсифікацію нашої дипломатичної роботи з метою забезпечення найширшої міжнародної підтримки всеосяжного, справедливого і тривалого миру", – зазначив Мішель.
*
Президентка Європарламенту Роберта Метсола пропонує, щоби депутати з України і Молдови ще до вступу цих країн у ЄС були представлені у Європарламенті як спостерігачі
*
Зустріч лідерів Азербайджану та Вірменії у Брюсселі не відбудеться. Міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян заявив, що президент Азербайджану Ільхам Алієв не знайшов часу поїхати до Брюсселя на тристоронню зустріч з главою вірменського уряду Ніколом Пашиняном та главою Євроради Шарлем Мішелем
*
Європейська комісія має намір представити нову пропозицію щодо Асоціації сербських муніципалітетів у Косові після нещодавніх зустрічей у Приштині та в Белграді
*
Боррель: Ніхто не зобов'язує Угорщину бути членом ЄС
У відповідь на порівняння Віктором Орбаном членства в ЄС з радянською окупацією Жозеп Боррель заявив, що ніхто не змушує Угорщину бути частиною блоку - "це вільний вибір".
*
Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та безпекової політики Жосеп Боррель заявив на конференції "Європа і мир", що Європейський Союз "не хоче допустити капітуляції України" перед режимом Володимира Путіна, повідомляє у вівторок сайт Європейської Ради.
"Я знаю, як швидко закінчити війну. Якщо я перестану підтримувати Україну, це закінчиться капітуляцією українців. Невже ми хочемо, щоб війна закінчилася так? Я думаю, ні. Ми не можемо дозволити Путіну поставити маріонетковий уряд у Києві, а також мати російську армію на польському кордоні", - заявив Боррель.
*
Прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні наголосила на важливості продовжувати підтримувати Україну у розв’язаній Росією війні
*
Берлін: Києву потрібно більше дотацій ЄС
На саміті ЄС, що відбудеться 26-27 жовтня, Німеччина виступить за перерозподіл фінансової допомоги Євросоюзу Україні
*
У Німеччині обіцяють швидко реалізувати заборону на підтримку ісламістського угруповання ХАМАС в країні
*
Франція планує відправити корабель свого флоту до берегів Гази для підтримки місцевих лікарень
*
Лідер найбільшого опозиційного блоку Польщі "Громадянська коаліція" та кандидат у прем’єри від об’єднаної опозиції країни Дональд Туск оптимістично прокоментував консультації з президентом Анджеєм Дудою щодо формування уряду
*
Президентка Словаччини Зузана Чапутова в середу затвердила новий уряд на чолі з лідером партії Smer-SD Робертом Фіцо, який відзначився низкою антиукраїнських заяв
*
Сполучені Штати вже в середу можуть оголосити про новий пакет військової допомоги Україні на суму 150 мільйонів доларів
*
Депутат Європейського парламенту від Нідерландів Барт Гротгюйс запропонував передати Україні 150 одиниць броньованої техніки, конфісковані під час спроб незаконного ввезення до Лівії
*
Парламент Угорщини відмовився розглянути ратифікацію вступу Швеції до НАТО
*
Спікер парламенту Туреччини Нуман Куртулмуш підписав протокол про вступ Швеції до Північноатлантичного альянсу
*
Міністерство оборони Чехії оголосило про наміри укласти контракт на придбання 48 зенітних ракет великої дальності I-Derby в Ізраїлю вартістю 2,8 мільярда чеських крон (113,3 мільйона євро)
*
Північна Македонія збільшить чисельність контингенту країни у складі миротворчої місії НАТО у частково визнаному Косові (KFOR)
*
Уряд Болгарії в середу схвалив проєкт меморандуму про приєднання до ініціативи зі спільної закупівлі систем протиповітряної та протиракетної оборони "Небесний щит"
*
Президент Латвії Едгардс Рінкевичс вважає, що найближчі 4-6 років у сфері внутрішньої і зовнішньої безпеки країни будуть дуже складними
*
Польські збройні сили проведуть військові навчання під назвою ŻUBR-23 поблизу кордону з Білоруссю та Росією
*
Союзники по НАТО мають адаптуватися до довгострокових викликів у сфері безпеки та нарощувати обсяги фінансування оборони, адже повернення до ситуації, яка була до 2014 року, вже не буде.
Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на промисловому форумі НАТО у Стокгольмі.
«Коли ця війна завершиться, не буде повернення до ситуації, що була до цього. Ми постанемо перед більш агресивною Росією, більш активним Китаєм та більш нестабільним світом, тож маємо адаптуватися до цього на тривалий час», - наголосив Столтенберг.
Він нагадав, що від часу окупації Криму та вторгнення Росії на схід України у 2014 році союзники по НАТО здійснили найбільше посилення колективної оборони з часів Холодної війни.
Європейські союзники й Канада протягом 9 років збільшують оборонні видатки. В абсолютних показниках, за словами Столтенберга, оборонний бюджет НАТО збільшився на 450 мільярдів доларів. Цьогоріч зростання оборонних витрат сягнуло рекордного показника 8,3 відсотка порівняно з попереднім роком.
Генеральний секретар НАТО зауважив, що під час Вільнюського саміту у липні союзники погодилися збільшити оборонні витрати до щонайменше 2 відсотків від ВВП. За його словами, це досяжна мета, при тому що до 2014 року країни-члени Альянсу витрачали в середньому до 1,5 відсотка ВВП на оборону, а за часів Холодної війни цей показник становив не менше 3 відсотків від ВВП.
Керівник Альянсу зазначив, що у Вільнюсі союзники погодили новий план оборонного виробництва, щоб гармонізувати попит і виробничі спроможності, зокрема з випуску великої кількості боєприпасів.
Водночас необхідно уникати підвищення цін на оборонну продукцію до неприйнятного рівня, наголосив Столтенберг. Він підкреслив, що питання прибутку, інвестицій та їх повернення є більш регульованими у сфері оборонного виробництва порівняно з іншими галузями економіки. Проте це не має відлякувати інвесторів, адже це означатиме, що держави-союзники підриватимуть власну безпеку.
«Виклик полягає в тому, що промисловість має адаптуватися до ситуації, коли в умовах миру попит є відносно невеликим, водночас він різко зростає в умовах кризи, що потребує значного збільшення обсягів виробництва, як це відбулося після початку російської війни проти України. Є два шляхи для розв'язання цієї проблеми – мати величезні запаси зброї або ж спроможності для швидкого нарощування виробництва... Така резервна спроможність має реальну ціну для суспільства», - зауважив Столтенберг.
Він висловив сподівання, що учасники форуму промисловості НАТО допоможуть Альянсу знайти відповідь на це питання.
*
Україна має розпочати переговори щодо вступу до НАТО на Вашингтонському саміті – Вершбоу
На наступному саміті НАТО, який відбудеться у Вашингтоні в 2024 році, слід розпочати перемовини щодо вступу України до Альянсу, зазначив заступник Генсекретаря НАТО в 2012-2016 роках, колишній посол США при НАТО Александр Вершбоу під час спеціальної події Київського безпекового форуму, заснованого Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».
Він зазначив, що відповідна пропозиція міститься у зверненні Атлантичної Ради до президента США про вступ України до НАТО, яка була презентована під час спеціальної події КБФ.
«Єдиною надійною безпековою гарантією для України є майбутнє членство в НАТО. І на Вашингтонському саміті ми повинні розпочати цей процес», – наголосив Вершбоу.
На думку колишнього заступника Генсека НАТО, цьогорічний саміт у Вільнюсі не приніс очікуваних результатів щодо перспектив українського членства і став по суті «втраченою можливістю».
«Були зроблені певні правильні кроки, скажімо, відміна ПДЧ. Але він мало в чому пішов вперед у порівнянні, скажімо, з Бухарестським самітом. Ми вважаємо, що ювілейний саміт Альянсу є доброю нагодою, щоб конкретно показати і визначити шлях України до членства в НАТО… Ми б хотіли, щоб Україна на Вашингтонському саміті почала переговори про вступ до НАТО», –підкреслив він.
Вершбоу також вважає «неприйнятними» пропозиції деяких експертів відкласти вступ України до Альянсу до моменту завершення війни з Росією.
«Це буде тільки стимулювати Росію продовжувати конфлікт. Тобто це все одно, що надати Росії постійне право вето на рішення щодо вступу України до НАТО», – пояснив він.
Ініціатори звернення вважають, що після початку переговорів щодо вступу України в Альянс графік приєднання може залишатися відкритим і залежати від того, як розгортатимуться події, зокрема, щодо звільнення окупованих Росією територій.
«Україна є особливим випадком, і для цього потрібен особливий підхід, який ми і пропонуємо. Давайте розпочнемо процес і покажемо росіянам, що вони не мають права вето щодо прагнень України до членства в НАТО», – резюмував Вершбоу.
Водночас, за словами Директора Центру Євразії Атлантичної Ради, посла США в Україні у 2003-06 роках Джона Гербста, «нинішня агресивна політика Кремля становить небезпеку національним інтересам США». Також, на його думку, «якщо країни Заходу продовжать стояти на своїй позиції протидії Росії, то Кремль неминуче програє».
«Ми говоримо про небезпеку американських інтересів з боку поточної зовнішньої політики Кремля. Проблема російської агресії, яка не обмежується Україною. І відповіддю буде потужна американська політика у координації з нашими союзниками і партнерами, яка би забезпечила приборкання російської агресивної політики», – сказав Гербст.
*
Україна вступить до НАТО упродовж наступних п'яти років, і це навіть не найбільш оптимістичний сценарій. А все тому, що у цьому зацікавлені і США, і ЄС. Так вважає колишній директор у справах Європи у Раді нацбезпеки Білого Дому, а нині – директор Інституту поінформованого американського лідерства фонду VetVoice Александр Віндман.
*
Єнс Столтенберґ назвав помилковим уявлення про «неетичність» виробництва зброї
Немає нічого неетичного у тому, щоб виробляти зброю для захисту союзників по НАТО, щоб допомагати українським солдатам захищати свою країну»
*
Генсек НАТО обговорив з прем'єром Швеції необхідність подальшої підтримки України
*
Міністерство оборони вперше затвердило нові зразки дронів за спрощеною процедурою, яка була днями схвалена Кабміном, і скоротила відповідні терміни до кількох днів, замість місяців
*
Українська економіка у вересні відновилась на 9,1%, порівняно з вереснем минулого року
*
Німеччина виділить додаткові 195 млн євро на підтримку енергопостачання та підприємств в Україні
*
Мінвідновлення розпочало перемовини із Молдовою та Румунією щодо створення "зеленого коридору" між пунктами пропуску "Рені (Україна) – Джурджулешти (Молдова) – Галац (Румунія)" для пришвидшення експорту української агропродукції
*
Польща реалізує проєкт великого вантажного термінала в районі населеного пункту Гребенне, який використовуватимуть як пункт пропуску спільно з Україною
*
Для українських моряків запустили можливість онлайн-запису для отримання послуг в Адміністрації судноплавства
*
Для українців у Польщі стала доступною послуга відновлення втраченого або вкраденого посвідчення водія
*
Рівненська філія державного спеціалізованого підприємства "Ліси України" "Костопільське лісове господарство" першою в Україні отримала в електронній формі спеціальний дозвіл на використання лісових ресурсів
*
Засновники ІТ-компаній в Україні доєдналися до Спілки українських підприємців, яка закликає владу відмовитися від запровадження обовʼязкової звітності контрольованими іноземним компаніями (КІК) на період дії воєнного стану
*
Українська зернова асоціація заявляє про численні повідомлення учасників ринку зерна про те, що в портах Великої Одеси безпідставно затримують судна, завантажені зерном на експорт, внаслідок чого аграрії несуть "колосальні втрати"
*
СEO VEON: Інвестори з США та ЄС занепокоєні через арешт в Україні частки корпоративних прав Київстару
*
Україну на Web Summit у Лісабоні представлятимуть 25 стартапів та скейлапів, серед яких ІТ-проєкти з ШІ, екології, психології, бізнесу
*
За 10 днів після запуску нового залізничного рейсу Коломия — Львів — Варшава ним скористались понад 2800 пасажирів, поїзд має високу популярність, але квитки на тиждень вперед доступні в наявності
*
"Укрзалізниця" розширила пілотний проєкт жіночих купе у пасажирських поїздах на ще чотири маршрути
*
САП та НАБУ повідомили про підозру п’ятьом особам, причетним до заволодіння 100 млн грн при будівництві сховища відпрацьованого ядерного палива в Чорнобильській зоні
*
Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло до переліку кандидатів на санкції топпредставника найбільшої приватної міжнародної алкогольної компанії у світі Bacardi, яка вже перебуває у переліку міжнародних спонсорів війни
*
Колишньому нардепу і забудовнику Максиму Микитасю оголосили про підозру у заволодінні 307 мільйонів грн Міноборони при будівництві складів у 2018 році
*
Китайська Country Garden Holdings, один із найбільших у країні забудовників, допустила перший дефолт за доларовими облігаціями
*
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що палестинське угруповання ХАМАС, яке здійснило напад на Ізраїль 7 жовтня, не є терористичною організацією, а його бойовиків він назвав "визволителями", які борються за свою землю
*
Еталонний індекс Borsa Istanbul 100 впав на 7,1%, що стало найбільшою втратою після руйнівних лютневих землетрусів, і мав курс на найгірше місячне падіння за більш ніж три роки
*
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан похизувався подарунком від колишнього президента США Дональда Трампа
*
Найбільший банк Німеччини Deutsche Bank припустив, що його активи в Росії можуть бути конфісковані, якщо суд задовольнить позов "дочки" "Газпрому"
*
У Чехії прихильницю Росії і колишнього "почесного консула" маріонеткової "ДНР" Нелу Ліскову судитимуть за підбурювання до ненависті проти українців та України
*
Через нічні обстріли на Хмельниччині 25 жовтня пошкоджено побутові корпуси поблизу Хмельницької АЕС
*
Російська тактична авіація активізувалася в районі морського торгового шляху над акваторією Чорного моря
*
Російська військова верхівка доповіла Владіміру Путіну про навчання Стратегічних ядерних сил РФ, під час яких ті відпрацювали завдання масованого ядерного удару у відповідь на удар противника
*
Тихої ночі та Перемоги нам всім