"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

З неприємного. У США знижується підтримка військової допомоги Україні серед усього політичного спектру. При цьому більшість американців вважає, що війна триватиме 2-4 роки. Дані опитування The Chicago Council on Global Affairs

Причини зниження підтримки:

▪️Позиція Трампа, Маска та частини інших впливових американців щодо України

▪️Інформація щодо нецільового використання американських грошей, яку проштовхує частина республіканців

▪️Дані про політичну цензуру, запроваджену Києвом, та все ще високий рівень корупції

▪️Відсутність розрекламованих українською владою успіхів на фронті

▪️Слабка робота нашої дипломатії

▪️Переключення уваги на Близький Схід (це з останнього)


ВВП України в вересні зріс на 9,1% порівняно з аналогічним місяцем минулого року.

Зростання ВВП за січень-вересень цього року оцінюється у 5,3%, порівняно з минулорічним.

Відбувається відновлення економічної активності підприємств в багатьох секторах переробної промисловості та виробничої сфери, яка понесла суттєві збитки та руйнування під час війни.

Завдяки збільшенню сировинної бази з боку сільгоспвиробництва та налагодження нових шляхів поставок продукції у вересні нарощено виробництво підприємства харчової промисловості, на яку також позитивно впливає релокація та відновлення роботи частини підприємств. На збільшення бази сільськогосподарського виробництва вплинуло збільшення посівних площ та більший врожай.

Поитивна динаміка спостерігалась також в сферах машинобудування та виробництва будівельних матеріалів. Приріст у машинобудуванні стимулював ВПК та запуск релокованого бізнесу.

❗️На тлі війни виглядає досить ОК, але я б не поспішав радуватись - це ефект низької бази. У порівнянні з довоєнним періодом відновлення склало десь до 75%, а експорт - до 50%. До того ж треба згадати, які величезні грошові вливання роблять в Україну США та ЕС.

Між тим, треба визнати, що економіка України, попри широкомасштабні бойові дії, досить швидко пристосувалась до війни.

З поганого те, що, на відміну від росії, яка за останній рік перевела свою промисловість на воєнні рейки, наша армія на 3/4 продовжує залежати від зовнішніх постачань.


The Economist: Бездоріжжя та втома наближають цьогорічний український контрнаступ до завершення.

Акцент переноситься на захист міст, інфраструктури та критично важливих виробничих об'єктів від російських ударів. Цієї зими Україна розуміє, що противник витягнув уроки з минулорічної кампанії і буде готовий повторити те саме або навіть гірше. Україна збудувала бетонні захисні споруди навколо важливих ділянок електромереж та придбала аварійні генератори для запобігання повному відключенню електрики. Але постає інше питання, чи закінчаться в України протиракетні боєприпаси раніше, ніж у Росії крилаті та балістичні ракети та безпілотники. І чи вистачить у Києва батарей, щоб захистити цілі?

Ніко Ланге, експерт з України на Мюнхенській конференції з безпеки, побоюється, що Україна не має ні достатньої кількості платформ, ні достатньої кількості боєприпасів. Нині країна майже повністю залежить від західних систем, оскільки витратила майже всі ракети С-300 та «Бук» радянської доби, які їй вдалося отримати у своє розпорядження. Особливо гостро відчувається нестача систем малої та середньої дальності. І немає гарантій, що нове західне обладнання поставлять своєчасно. Одним із короткострокових рішень проблеми нестачі новітніх систем ППО є відправлення старих систем.

Колись Захід вважав, що санкції можуть позбавити Росію компонентів для виробництва нових ракет. Але ці сподівання не справдилися. У травні українські розвідники підрахували, що щомісяця Росія може виробляти близько 60 крилатих ракет наземного базування, п'ять балістичних ракет «Іскандер» та два гіперзвукові «Кинджали». Росія перепрофілює ракети класу «земля-повітря» та протикорабельні ракети для завдання ударів по суші. Вона також може використовувати безліч дешевих безпілотників і плануючий бомб. Україна гостро потребує більш досконалого обладнання радіоелектронної боротьби.

А ще вона потребує більш сучасної авіації - без неї глухий кут.

❗️Я розумію, що наразі у західній пресі зʼявляється багато замовних статей, які поширюють російські наративи. Але деякі з цих статей дійсно висвітлюють те, про що не розкажуть на телемарафоні.

Проблеми у нас дійсно є, і треба відходити від тих завищених очікувань щодо контрнаступу, якими нас з весни годувала влада.

Наразі головне пережити зиму з найменшими людськими втратами та сподіватись, що навесні ми матимемо авіацію та достатню кількість далекобійної зброї для продовження наступу. А ще на те, що союзники продовжать допомогу на належному рівні.

Наразі ж величезна дяка нашим воїнам - вони роблять все, що можуть у цій ситуації, і навіть більше. Бережіть себе, хлопці та дівчата!


Представники Європарламенту розглядають можливість передати Україні конфісковану бронетехніку, яка мала їхати в Лівію

За даними нідерландської телевізійної компанії RTL Nieuws члени Європейського парламенту запропонували відправити вилучену військову техніку до України.

Ініціатором даного питання був нідерландський парламентар Барт Гротуйс, до якого приєдналися французький депутат Наталі Луазо — голова підкомітету парламенту з питань оборони — і депутат Європарламенту від Бельгії Гі Верхофстадт. Лист із закликом також було надіслано в інші комітети Європарламенту.

"Ми закликаємо вас передати Україні захоплені транспортні засоби операції IRINI та аналогічне військове обладнання чи боєприпаси з цієї чи інших операцій ЄС" — йдеться в листі.

Йдеться про 146 транспортних засобів, модифікованих для військових цілей, які було вилучено минулого року операцією IRINI. Середземноморська операція Військово-морських сил Європейського Союзу IRINI була розпочата 31 березня 2020 року з основною місією з дотримання ембарго ООН на постачання зброї до Лівії через Другу громадянську війну в країні. І 11 жовтня 2022 року голландське вантажне судно "MV Meerdijk" було перехоплено військово-морськими силами військової місії ЄС біля узбережжя Північної Африки, де знаходився відповідний вантаж.

Подібний прецедент вже був від США, коли Україна отримала конфісковані набої, які доправлялися в Ємен. Так само США планує передати  зброю, яка була вилучена в Ірану. Нідерландський законодавець бачить можливість для Європи зробити те саме.

"Оскільки це роблять США, то чому ми не можемо? Усе залежить від політичної волі. Лівія активно лобіює в ООН повернення цих озброєних транспортних засобів, і я вважаю, що це найгірше можливе рішення" — сказав Барт Гротуйс.


CNBC із посиланням на джерела у Пентагоні повідомляє, що цієї зими Київ за допомоги США підготував «неочікувану для Росії та сильну відповідь» на можливе руйнування росіянами критичної інфраструктури України.

Зокрема, кореспондент СNBC стверджує, що відповідь буде асиметричною, але болючою для Москви. А з урахуванням того, що вона співпаде з передвиборчим періодом у Росії, це неприємно вдарить по персональним амбіціям Путіна.

Також джерело допускає, що по дипломатичних каналах Москву можуть попередити про такі наслідки для того, щоб вона утрималась від руйнування цивільної інфраструктури України.

Прислухається Кремль до цього чи ні - окреме питання, але радує той момент, що цієї зими Київ матиме змогу не тільки захищати свої цивільні обʼєкти, але й завдавати удари у відповідь.


BBC з посиланням на голову ГВА Віталія Барабаша:

Російські штурми під Авдіївкою продовжуються, зараз зусилля РФ зосереджені в напрямку Бердич, до траси, але залізниця не дає їм цього зробити.

Барабаш стверджує, що втрата залізниці нічого не змінить для ЗСУ з погляду логістики:

«Зараз залізниця не має сенсу з погляду логістики, тому що вона не використовується. Окупанти намагаються підходити до залізниці, штурмувати, але вогневий контроль з нашого боку там дуже серйозний».

Крім того, за його словами, Авдіївський терикон, про захоплення якого оголосили росіяни, є сірою зоною, яку ніхто не контролює - туди заходять і українські, і російські військові, але закріпитись там неможливо.

Наразі «мʼясні» штурми росіян на Авдіївку продовжуються, ситуація складна, але контрольована українцями, втрати яких у декілька разів менші за російські.


До кінця 2023 року Україна вийде на виробництво десятків тисяч дронів на місяць, - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишин на брифінгу промислового форуму НАТО у Стокгольмі.

За словами міністра, в Україні також значно зросло виробництво снарядів. Проте їхньої кількості недостатньо, щоб відмовитися від допомоги партнерів.


Комунальне підприємство Кам'янської міської ради "Міська інформаційна служба" на Дніпропетровщині вирішило закупити iPhone 14 Pro за 47, 5 тис грн. До нього також закупили захисне скло, чохол та зарядний пристрій.

Просто черговий приклад того, що хтось віддає останнє на ЗСУ, а хтось хвалиться перед кумом новим айфоном, купленим на гроші платників податків.


Зараз ще трошки розповім про спікеріаду у США і на певний час залишу цю тему, бо вже дістала.

Майк Джонсон, представник республіканців з Луїзіани, висунутий як останній кандидат на посаду спікера Палати представників. Ось чотири ключових момента, що стосуються Джонсона та його політичної позиції:

1. Виступав проти сертифікації перемоги Байдена під час президентських виборів 2020 року. Він допоміг Трампу продовжити боротьбу з результатами виборів і очолив юридичну атаку, стверджуючи, що обмеження щодо голосування, пов'язані з пандемією, є неконституційними.

2. Проголосував проти пакету допомоги Україні у розмірі 39,8 млрд. доларів. Він стверджує, що США не слід надсилати таку суму за кордон, враховуючи такі внутрішні проблеми, як безпека кордонів та економіка.

3. Тісно пов'язаний з Дональдом Трампом і входив до його юридичної команди захисту під час обох процесів імпічменту. Він назвав звинувачення проти Трампа фальшивими.

4. Підтримує обмеження щодо ЛГБТК та виступає проти абортів. Займає вкрай праву позицію, включаючи внесення законопроекту, що обмежує обговорення питань сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності в установах, що фінансуються з федерального бюджету.

Іншими словами, Майка Джонсон – це той же Джордан, тільки у профіль – MAGA-трампіст, заперечувач виборів-2020 та жорсткий противник допомоги Україні.

Проте, голосів для обрання він, скоріш за все, не набере. і тоді цирк із кількома раундами марного голосування може відновитися. Цього, власне, трампісти й домагаються – затягнути все якнайдовше і саботувати процес.

Паралізована робота уряду та шатдаун їх теж влаштовують, тому що це, як вони вважають, зупинить кримінальні процеси проти Трампа - і це в той час, коли на Близькому Сході і в Україні вкрай важлива присутність військової допомоги США. Але цим грьобаним трампістам (вибачте) все одно, що американські військові залишаться без оплати, а Ізраїль та Україна не отримують допомоги. По суті, як вважають експерти, це друга спроба держперевороту, яку здійснює Трамп та його спільники - після 6 січня.

І звичайно, як пишуть деякі канали, треба подякувати всім тим - особливо російським гебешним консервам, хто закликав українців, які проживають у США, голосувати за Трампа і республіканців.

❗️Немає вже тої Республіканської партії, яку представляли Рейган та Маккейн. Її з потрохами купив Трамп та віддані йому підспівувачі.

⁉️Наскільки це погано для України? Погано, але не критично. Існує декілька альтернативних шляхів отримання допомоги від США через програми Держдепу та Пентагону. Проте, детально розглянемо їх, якщо ситуація у Конгресі стане абсолютно патовою. Без допомоги США ми не залишимось, але тенденції напружують.

Все, цієї теми я деякий час не торкаюсь, бо якось вплинути на поточні процеси не вдастся, а проблема швидко, як бачимо, не вирішиться.