"Ніколи такого не було і знову сталося." - Борислав Береза

"Ніколи такого не було і знову сталося." - Борислав Береза

Bloomberg пише, що США, союзники та країни Глобального Півдня таємно зустрілися з Україною щодо мирного плану. Росію не запросили, а Китай не поїхав

 ▪️Минулого місяця відбулася секретна зустріч між Україною, її союзниками з G7 та представниками країн Глобального Півдня. Київ хотів заручитися підтримкою своїх умов для проведення мирних переговорів із Росією, повідомляють джерела.

 ▪️Зустріч відбулася 16 грудня у Саудівській Аравії. Секретність була частково спрямована на те, щоб країни-учасниці почувалися комфортніше. За словами співрозмовників, менший формат дозволив провести більш вільне та відверте обговорення так званої «формули миру» в Україні та планів щодо просування процесу мирного врегулювання, а також принципів потенційної взаємодії з Росією у майбутньому.

 ▪️За словами джерел, знайомих з перебігом засідання і які попросили про анонімність, на останній зустрічі в Ер-Ріяді істотного прогресу досягнуто не було. Україна та її союзники по G-7 продовжували чинити опір закликам країн Глобального Півдня до прямої взаємодії з Росією. У зустрічі взяли участь представники Індії, Саудівської Аравії та Туреччини. Китай, Бразилія та Об'єднані Арабські Емірати своїх переговорників не надіслали.

 ▪️Київ та його союзники з G7 підтвердили свою точку зору, що справедливий світ має поважати територіальну цілісність та суверенітет України, і заявили, що цілі президента Росії Володимира Путіна не змінилися. Він не виявив жодних ознак серйозного бажання вести переговори по суті і не дотримується досягнутих раніше домовленостей. Союзники дали зрозуміти, що продовжать підтримувати Україну, а ЄС та США висловили впевненість у тому, що пакети заходів підтримки будуть узгоджені.

▪️Україна та її союзники запланували ще одну зустріч у ширшому складі у Швейцарії вже наступного тижня. Переговори мають відбутися у Давосі напередодні Всесвітнього економічного форуму. За словами джерел, запрошено представників понад 100 країн.

 ▪️ Деякі держави вважають, що проведення саміту на рівні лідерів у найближчі місяці передчасне, тоді як інші хочуть негайно залучити Росію до переговорного процесу.

У всій цій історії мене цікавлять три питання:

1. Хто представляв Україну і хто надав їм всі повноваження?

2. Чому інформацію ми отримуємо в черговий раз з західних ЗМІ, а не від нашої влади? І це ж не в перший раз.

3. Ця зустріч має на меті виключно просування "формули миру" чи все ж підготовку до переговорів у цьому року? Тому що така секретність наводить на різні думки.

І бажано відповіді почути від Зеленського, а не отримати їх в черговий раз від західних джерел.