Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 17.03.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 17.03.2024

1. Українські безпілотники далекого радіусу дії наразі вразили 12 російських нафтопереробних заводів під час війни.

- Українські безпілотники сьогодні вночі атакували Слов'янський нафтопереробний завод, що в 70 км на північ від регіональної столиці.

- Був атакований нафтопереробний завод, який переробляє близько 4,5 мільйона метричних тонн сирої нафти на рік і виробляє паливо в основному на експорт.

- Загалом за останній час безпілотники СБУ успішно атакували 12 нафтопереробних заводів росії.

- У цю цифру не входять операції української військової розвідки ГУР, яка також атакувала нафтопереробні заводи за допомогою безпілотників.

2. Путін підписав указ, який скасовує передачу Росмайну активів Danone.

- Іноземні частки в російських структурах Danone (керував 13 заводами) були передані Росмайну у тимчасове управління у липні минулого року.

- Швидше за все, знайдено покупця на активи французької компанії.

- Покупцем російських активів Danone може виступити компанія "Вамін Татарстан".

- "Вамін Татарстан" готовий купити російські активи Danone за 17,7 млрд руб (з урахуванням дисконту 55% до вартості активів).

3. "Росатом" планує виробляти ядерне паливо спільно з французькою компанією.

- Контрольований державою "Росатом" спільно із французькою державною компанією Framatome працюють над виробництвом ядерного палива.

- "Росатом" співпрацює з французькою державною компанією Framatome SA, щоб зібрати паливо, необхідне для реакторів, які виробляють електроенергію для 100 мільйонів жителів Східної Європи: Болгарія, Чехія, Угорщина та Словаччина досі використовують російські технології.

- Виробництво пропонують організувати на заводі Framatome в Німеччині.

- Минулого року Framatome створила спільне підприємство з російською компанією "ТВЕЛ Паливо".

- ТВЕЛ є дочірньою компанією контрольованого Кремлем "Росатома". Нова компанія під назвою European Hexagonal Fuel SAS була створена для ліцензування російських технологій, необхідних для виробництва реакторного палива. Її капіталізація склала 8 мільйонів євро.

4. Словаччина хотіла допомогти Угорщині зняти санкції ЄС із російського олігарха Усманова.

- Словаччина на засіданні міністрів закордонних справ ЄС у лютому підтримала пропозицію Угорщини зняти санкції з трьох росіян, серед яких російський олігарх Алішер Усманов, наближений до Путіна.

- Питання щодо зняття санкцій із Усманова було предметом переговорів прем’єра Словаччини й міністра закордонних справ з угорськими колегами в Будапешті в грудні 2023 року.

- Словацька сторона тоді попросила Угорщину підтримати виключення із санкційного списку ЄС бізнесмена Йозефа Гамбалека, який потрапив туди через зв’язки з близькою до Путіна російською байкерською організацією "Нічні вовки".

- Угорці в обмін на підтримку виключення Гамбалека попросили Словаччину підтримати виключення ще кількох росіян.

- Йдеться про Аркадія Воложа, засновника російської компанії "Яндекс", Сергія Мндоянца, радника Кремля з питань відносин з ЄС, а також Усманова, ексгонщика "Формули-1" Нікіту Мазєпіна та російського мільярдера В'ячеслава Кантора.

5. Британська нафтогазова компанія Shell, як і раніше, зберігає довгостроковий контракт на купівлю зрідженого природного газу (ЗПГ) у структури російського НОВАТЕКу, - випливає з фінансово звіту концерну за 2023 рік.

- У звіті також сказано, що Shell зберігає свою частку в 27,5% у компанії Sakhalin Energy Investment Company Ltd.

- У червні 2022 путін підписав указ про передачу майна Sakhalin Energy Investment Company Ltd. у безоплатне користування новому російському оператору проекту «Сахалін-2».

- Японські Mitsui & Co. та Mitsubishi підтвердили, що залишаються в проекті. Shell відмовилася увійти до складу співвласників російського оператора.

- Зараз у Shell залишився offtake-контракт на отримання до 1 млн тонн ЗПГ на рік із «Сахаліну-2» до 2028 року. 2023-го «Сахалін-2» експортував 10,2 млн т ЗПГ, з них майже 6 млн т пішли до Японії, 2,58 млн т — до Китаю, 1,65 млн т — до Південної Кореї.

- За довгостроковими контрактами реалізуються до 90% партій

Сахалін-2.

6. Україна не планує продовжувати п'ятирічний контракт з російським "Газпромом" про транзит російського газу до Європи або підписати інший.

- Відповідно до угоди, укладеної між Москвою та Києвом у 2019 році, росія платить Україні за експорт газу до Європи через свою трубопровідну мережу. Термін дії угоди закінчується в кінці грудня 2024 року.

- "Я можу підтвердити, що ми не плануємо укладати додаткові угоди або продовжувати цю (чинну) угоду", - заявив міністр енергетики України Герман Галущенко.

- Минулорічний стрес-тест української газотранспортної системи та підземних сховищ газу довів, що її газова система "може функціонувати без транзиту", - сказав він у заяві.

Більше на https://t.me/UA_ONews