Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

МОН планує об’єднувати заклади вищої освіти, уникаючи бунтів. У Міністерстві освіти і науки планують об’єднувати заклади вищої освіти з метою оптимізації мережі, але процес має відбуватися за взаємною згодою з викладачами та студентами.

МОН працює над трансформацією мережі університетів. За словами міністра освіти і науки, освітнє відомство наразі працює над трансформаціями вищої освіти, оскільки сьогоднішня система освіти була побудована для Радянського Союзу.

Зміни у вищій освіті стосуватимуться лише майбутніх вступників. Будь-які зміни, які відбуватимуться в системі вищої освіти, стосуватимуться лише тих студентів, які вступатимуть на навчання до вишів у 2024 році. Теперішніх студентів новації не стосуватимуться.

У МОН зазначають, що зменшення навантаження збереже колективи вишів. За словами заступника міністра Михайла Винницького, зменшення навчального навантаження на одного викладача – це спосіб зберегти колективи в умовах об’єднання закладів вищої освіти.

МОН планує розвивати індивідуальні освітні траєкторії студентів. Одним із принципів, який наразі втілює МОН є розвиток суб’єктності студентів, зокрема, розвиток їхніх індивідуальних траєкторій. Студенти зможуть самостійно ухвалювати рішення щодо власної освітньої траєкторії.

Більшість українців вважає, що математика знадобилася їм у житті. Переважна більшість українців зазначають, що знання математики знадобилися їм у дорослому житті. Трьома головними випадками застосування математики стали – взаємодія із банками, отримання кредиту, сплата послуг.

Законопроєкт про освітні траєкторії ухвалений ВР у першому читанні. Законопроєктом передбачено, що індивідуальна освітня траєкторія студента передбачатиме вибір ним освітніх програм, видів, форм і строків здобуття освіти, а також освітніх компонентів.

МОН відмовилося від ідеї скасування заочної освіти. Відмова від ініціативи скасування заочної і вечірньої форм навчання сталася через аргументи громадськості та народних депутатів. Наразі про скасування заочної форми навчання не йдеться.

Студенти з окупованих територій зможуть атестуватися в українських вишах. В Україні забезпечать право студентам, які проживають на тимчасово окупованій території, на проходження атестації для визнання результатів навчання. Відповідний законопроєкт ухвалений Верховною Радою.

МОН планує реорганізувати регіональні підрозділи вишів. Структурні підрозділи та філії закладів вищої освіти, що розташовані в інших регіонах, планується реорганізувати шляхом приєднання їх до закладів освіти на місцях або створення з них незалежних закладів вищої освіти.

Вихователям дитсадків планують скоротити норми робочого часу. Вихователям дитячих садків планують скоротити робочий час, що становитиме 30 годин на тиждень і включатиме різні види діяльності. Відповідну норму містить законопроєкт про реформу дошкільної освіти.

У Службі якості освіти кажуть, що школи дедалі українізуються. За словами голови Держслужби якості освіти, освітній простір шкіл дедалі українізується, і варто й надалі продовжувати ініціативи, які б сприяли динаміці застосування державної мови в освітньому процесі.

Учителі скептично оцінюють рівень української своїх учнів. Результати дослідження щодо забезпечення функціонування державної мови в освітньому   процесі свідчать, що значна частина учителів скептично ставиться до рівня володіння українською мовою своїх учнів.

Діти обов'язково вивчатимуть англійську змалку. Маленькі українці розпочинатимуть обовʼязкове вивчення англійської мови з дитячого садка. Відповідні зміни до закону «Про дошкільну освіту» передбачені законопроєктом про застосування англійської мови в Україні.

У майбутньому учні складатимуть ДПА з англійської у 4, 9 і 12 класах. Кожен учень у майбутньому обов’язково вивчатиме англійську мову протягом усіх років навчання в школі та проходитиме державну підсумкову атестацію з цього предмета за кожний рівень освіти.

МОН готує інфраструктуру для військових кафедр у вишах. Міністерство освіти і науки планує запровадити у закладах вищої пілотні військові кафедри, що будуть відповідати за базову військову підготовку для всіх хлопців і бажаючих дівчат з вересня 2024 року.