Судові баталії розвідника. Відповіді на 10 головних питань про справу Червінського

Судові баталії розвідника. Відповіді на 10 головних питань про справу Червінського

У середині квітня справа полковника Романа Червінського, що довго працював в українській розвідці, знову повернулась на перші шпальти ЗМІ.

У Кропивницькому почався підготовчий етап судового процесу проти військовослужбовця ЗСУ, який вже рік перебуває під вартою. Він мав 19 квітня вийти з-за ґрат, оскільки закінчувався термін його запобіжного заходу.

Однак цього так і не сталося. Адвокати Червінського заявили, що їхній клієнт "зник", а де він перебував було невідомо. В соцмережах прихильники ексрозвідника почали кампанію із закликом до влади встановити місцеперебування арештованого.

Виявилось, що Червінський все ще залишається під вартою в місцевому слідчому ізоляторі Кропивницького. Через місяць суд ймовірно почне розглядати по суті справу щодо нього.

Червінський та його захист заперечують провину й називають справу політично мотивованою.

ВВС Україна зібрала 10 головних фактів про цей процес.

1. Хто такий Червінський?

Романові Червінському наприкінці цього року має виповнитись 50 років. Він народився 2 грудня 1974 років в Кам'янці-Подільському на Хмельниччині. Має трьох неповнолітніх дітей.

Більшу частину свого життя він пропрацював у спецслужбах, правоохоронних і розвідувальних органах. З 2015 року був одним з керівників департаменту контррозвідки Служби безпеки України, потім працював в Головному управлінні розвідки міністерства оборони України.

Після початку повномасштабної війни в квітні 2022 року перейшов до Сил спецоперацій ЗСУ. Там отримав посаду заступника командира військової частини в командуванні ССО.

Має звання полковника.

2. Чим він відомий?

Ще під час роботи в СБУ Червінський був дотичний до проведення гучних операцій, зокрема на окупованій території Донецької області. Про це він сам говорив в численних інтерв'ю ЗМІ.

Зокрема, розвідник підтвердив свою причетність до планування і проведення вбивств командирів незаконних збройних формувань "ДНР" Арсена Павлова (позивний "Моторола") і Михайла Толстих ("Гіві").

Перший помер від вибуху в ліфті свого будинку в Донецьку 16 жовтня 2016 року, а другого підірвали у своєму кабінеті в Макіївці 8 лютого 2017 року.

Крім того, Червінський підтвердив свою участь в операції з вербування і виведення на підконтрольну Україні територію танкістки "ДНР" Світлани Дрюк ("Ветерок"), а також до операції з переміщення до Києва бойовика Володимира Цемаха, що міг бути причетним до катастрофи Боїнга МН17 в липні 2014 року.

Одна з найбільш гучних операцій, яку розробляв Червінський, це спроба виманити з РФ і затримати в Україні 33 бійців російської приватної військової компанії "Вагнер" влітку 2020 року.

Операцію зірвали в останній момент - це призвело до політичного скандалу в Україні. Червінського і його тодішнього начальника Василя Бурбу звільнили з Головного управління розвідки міноборони, натомість вони почали відкрито спілкуватись зі ЗМІ щодо причин провалу цієї спецоперації.

Зокрема, однією з ймовірних причин вони називали начебто перенесення термінів операції, на якому наполягав очільник офісу президента Андрій Єрмак. Останній це заперечував і називав "вигаданою історією від початку до кінця", а президент Зеленський казав, що ця операція "не була до кінця прорахована" і могла призвести до людських жертв. Він також натякнув, що Бурба і Червінський діяли в інтересах колишнього президента Петра Порошенка.

В листопаді 2023 року американське видання The Washington Post написало, що Червінський начебто був координатором операції з підриву газогону "Північний потік" в Балтійському морі у вересні 2022 року.

Він, за даними джерел ЗМІ, керував логістикою та командою з шести людей, що безпосередньо вчинили вибух на газогоні. Сам ексрозвідник свою причетність заперечує.

3. За що затримали Червінського?

З 25 квітня 2023 року Червінський перебуває під арештом. Служба безпеки України висунула своєму ексспівробітнику обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого ч.5 ст.426-1 Кримінального кодексу. Тобто "перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень в умовах воєнного стану". За цей злочин передбачено покарання від 8 до 12 років позбавлення волі.

Безпосередньо Червінському інкримінують те, що він начебто самовільно розробив і спробував втілити в життя операцію з виманювання в Україну російського пілота військового літака. Кандидатура льотчика в Росії була знайдена, він мав за домовленістю на своєму літаку на низькій висоті повз райони ППО залетіти на український аеродром "Канатове" біля Кропивницького.

В день операції 23 липня 2022 року Червінський і інші учасники операції зібралися на аеродромі "Канатове", але замість російського літака з пілотом-перебіжчиком їх очікував обстріл крилатими ракетами "Калібр".

Виявилось, що російські спецслужби завчасно розкрили план українців і вирішили вдарити по аеродрому.

Через обстріл загинув командир військової частини ЗСУ та отримали поранення 17 українських бійців. Були повністю знищені два бойових винищувачі Повітряних сил ЗСУ, пошкоджені злітна смуга, будівлі та техніка на аеродромі.

За 9 місяців після цього слідство вирішило, що винуватцем трагедії є саме Червінський, який начебто самовільно ініціював розвідувальну операцію, не прорахував ризики і проігнорував застереження.

За висновками слідства СБУ, операцію провели попри зауваження керівництва та без узгодження з відповідними державними органами, що дозволило Росії отримати цінну інформацію щодо зосередження особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків на аеродромі.

"Спецоперація приховувала в собі багато ризиків. Але окремі люди вирішили діяти на власний розсуд", – прокоментував дії Червінського голова СБУ Василь Малюк

4. Чому операція із захоплення російського літака не вдалася?

Вже наступного дня після трагедії в Кіровоградській області ФСБ РФ похвалилась тим, як змогла зірвати спецоперацію України.

Вона виклала відео і фотодокази спілкування українських розвідників з російським пілотом Романом Носенком. Українці начебто пропонували йому 2 млн доларів і паспорт країни-члена Євросоюзу за те, щоб він вивів з РФ військовий літак. Закордонний паспорт і допомога при виїзді були також обіцяні його дівчині.

Але згодом виявилось, що весь цей час російський пілот діяв під контролем ФСБ, яка вела "оперативну гру".

Це термін, який використовують спецслужби для операцій із залученням подвійного агента, який систематично передає противнику різного роду дезінформаційні відомості. Задяки цьому дії противника опиняються під контролем органів державної безпеки і з допомогою подвійного агента направляються у вигідному їм руслі.

"У ході оперативної гри російські контррозвідники отримали відомості, які допомогли нашим збройним силам завдати вогневого ураження низки українських військових об'єктів", – сказано в повідомленні ФСБ РФ.

5. Чому Червінського не відпустили, коли сплинув арешт?

З 25 квітня 2023 року арешт Червінського продовжувався за рішенням суду кожні 2 місяці. Згідно з останнім рішенням, термін тримання під вартою полковника спливав 19 квітня.

В цей день в Кіровоградському районному суді тривало підготовче судове засідання по справі Червінського. Вже декілька днів колегія суддів заслухувала численні відводи від сторін і клопотання. Затягуванню процесу також сприяли регулярні повітряні тривоги, які сигналізували про загрозу обстрілів.

"Після закінчення робочого дня, через постійні та затяжні повітряні тривоги, а також систематичні затримки сторони захисту після відбою повітряної тривоги, підготовче судове засідання було відкладено", – сказано в повідомленні пресслужби суду.

Але відкладення засідання свідчило про те, що суд 19 квітня не встигне розглянути клопотання прокурора про продовження арешту Червінського і обвинуваченого слід випустити з-за ґрат.

Однак сторона обвинувачення знайшла спосіб, як не допустити такого перебігу подій. Суд за клопотанням прокурора скористався нормою, яка була введена в Україні лише після початку повномасштабної війни. Вона дозволяє у випадку "неможливості проведення підготовчого засідання" автоматично продовжувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою підсудного.

Це рішення суд ухвалив без участі адвокатів Червінського. Вони вважають це незаконним.

"Застосування цієї норми є абсурдним, оскільки підготовче засідання до цього тривало вже декілька днів. Крім того, суд апріорі не міг розглядати цього клопотання, тому що до цього йому був заявлений відвід зі сторони потерпілих, який він так і не розглянув", – пояснює ВВС Україна адвокат Андрій Йосипов.

Він каже, що адвокатів Червінського не допустили в приміщення суду, коли розглядалось питання про продовження арешту ексрозвідника. Захист має намір подати апеляцію.

6. Де зараз перебуває Червінський?

За попередніми даними, з 19 квітня колишній співробітник СБУ перебуває в камері СІЗО в Кропивницькому.

До цього весь час арешту Червінський утримувався в ізоляторі тимчасового тримання (ІТТ) СБУ в Києві, який є більш захищеним, ніж звичайний слідчий ізолятор. Він перебував там на підставі постанови слідства про забезпечення заходів безпеки, каже адвокат Андрій Йосипов і наголошує, що цей документ досі діє.

"Він перебував там саме з урахуванням його біографії, його минулої діяльності", – пояснює юрист.

За його словами, особливі умови тримання для ексрозвідника були забезпечені, тому що він міг бути мішенню для російських спецслужб, враховуючи його минули успішні операції.

Чому суд вирішив змінити місце утримання обвинуваченого захисту невідомо.

7. Коли суд почне слухати справу і що він має встановити?

Коли почнуться слухання по суті невідомо. Наступне засідання, яке також буде підготовчим, призначене на 24 травня.

За результатами підготовчого засідання суд може обрати декілька варіантів. Справу можуть закрити, повернути назад в прокуратуру або призначити до розгляду. В останньому випадку, наголошує адвокат Йосипов, захист буде клопотати про допит в судовому засіданні колишнього очільника СБУ Івана Баканова і ексголовнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Вони мають дати відповідь на ключове питання - чи була погоджена операція із виманювання російського пілота.

Баканов і Залужний, за версією захисту, начебто не просто знали, але й схвалили проведення спецоперації, що розбиває аргументацію слідства про "перевищення службових повноважень" розвідником. Крім того, ініційована операція нібито була не ССО, а СБУ.

За словами захисту, є документальні підтвердження того, що Червінський діяв не самостійно, а в складі робочої групи, яку офіційно створив генштаб для проведення операції. В цій групі крім Червінського, як представника ССО, були також працівники СБУ і військові Повітряних сил.

Однак Баканов під час допиту на стадії досудового слідства начебто наголосив, що знав про операцію, але на останньому етапі наказав її зупинити, а Залужний начебто так і не погодив остаточно її проведення.

В будь-якому випадку, підтвердити чи спростувати це вони зможуть лише тоді, якщо суд вирішить заслухати їх як свідків в засіданні. Це ключовий момент, який зможе показати, чи було перевищення повноважень з боку Червінського чи ні.

Крім того, сторона обвинувачення спирається також на висновки експертиз, які начебто свідчать, що операцію планував Червінський самостійно, не маючи на те повноважень, і вона була підготовлена недостатньо якісно.

8. Чому захист розвідника називає справу "політично мотивованою"?

Сам Червінський і його адвокати називають справу політично мотивованою. Конфлікт між розвідником і командою президента Зеленського виник ще влітку 2019 року і був пов'язаний зі справою Цемаха.

Цього бойовика "ДНР" і потенційного фігуранта справи про збиття рейсу МН17 в результаті складної операції українські розвідники вивезли з окупованого Сніжного на Донеччині і потім переправили через лінію фронту. Його потім арештували в Києві.

Але через деякий час українська влада вирішила його обміняти. За словами Червінського, це начебто була головна умова для обміну полоненими, яку висунув російський президент Володимир Путін і на яку очільник України Володимир Зеленський погодився.

Після цієї операції Червінського звільнили з СБУ і він перейшов до ГУР, де знову організував ризиковану операцію - на це раз із захоплення 33 "вагнерівців".

Після її провалу конфлікт розвідника і офісу президента – "вагнергейт" – став публічним. Зокрема, в своїх інтерв'ю Червінський натякав, що Андрій Єрмак, за його даними, є "агентом російського впливу".

"У мене є певні елементи оперативної інформації, які вказують в тому напрямку, що ця людина (Єрмак), я не скажу, що працює в інтересах Росії, але бачить Україну з Росією братніми народами. Це така радянська ідеологія", – говорив розвідник в інтерв'ю Христині Бондаренко в грудні 2021 року.

Але на пряме запитання журналістки, чи є в нього конкретні докази, що Єрмак – агент Кремля, Червінський відповів ухильно.

"У мене особисто на даний час є побічні ознаки, які говорять про це".

Сам Єрмак послідовно заперечує будь-які подібні закиди.

За словами адвоката Андрія Йосипова, на політично ангажоване розслідування може вказувати і те, що очільник СБУ Василь Малюк ще навіть до судового розгляду публічно оголосив Червінського винуватцем трагедії в Канатовому і назвав "негідником"

Такі заяви українських чиновників очевидно порушують презумпцію невинуватості, можуть розглядатися як тиск на суд і є недопустимим, на що неодноразовою вказував Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ).

Крім того, саме Служба безпеки України вела розслідування справи Червінського, а не Державне бюро розслідувань, як це передбачено законодавством. З ДБР кримінальне провадження передали до СБУ начебто через "неефективність"

9. Як влада і опозиція реагують на справу Червінського?

Під час "вагнергейту" команда Зеленського декілька разів критикувала колишнього начальника ГУР Василя Бурбу і його підлеглих, зокрема і Романа Червінського, які винесли цю ситуацію в публічний простір.

Однак справу з обстрілом аеродрому "Канатове" Офіс президента не коментував.

Єдиний, хто дозволив собі надати коментарі по цій справі, це очільник СБУ Василь Малюк.

"На мою думку, негідник, дії якого призвели до смерті одного українського військового і поранення ще сімнадцяти, має понести заслужене покарання", – заявив він в інтерв'ю ЗМІ.

Своєю чергою, опозиційна партія "Європейська Солідарність" під керівництвом Петра Порошенка ретельно слідкує за справою ексрозвідника і активно її коментує. Активісти партії виступають на захист арештованого розвідника.

Сам Порошенко заявив 23 квітня, що від справ Червінського навіть залежить євроінтеграція України.

"Те, що зараз відбувається, це не персональна справа Червінського – це справа всіх нас. Це питання нашого руху в Європу. Це питання верховенства права. Це питання незалежного правосуддя. Це питання свободи слова, демократії і парламентаризму. І справа Червінського – це тривожний дзвінок, який весь український народ вимагає нас почути", – сказав він з парламентської трибуни.

10. Які ще справи є проти Червінського?

Справа щодо обстрілу аеродрому "Канатове" не єдина, яка відкрита проти колишнього полковника контррозвідки СБУ. Відомо про ще два кримінальних провадження.

Одне з них стосується "дезертирства". Принаймні так назвав це порушення голова СБУ Василь Малюк, заявивши у квітні 2023 року, що Червінський вже 8 місяців не з'являється за новим місцем служби.

Подробиці цієї справи можна знайти у Єдиному реєстрі судових рішень. Згідно з постановою Верховного Суду, 7 червня 2022 року (тобто за півтора місяця до трагедії на аеродромі "Канатове") головком ЗСУ Валерій Залужний звільнив Червінського з посади в командуванні ССО і перевів до 109-ї окремої бригади територіальної оборони на Донеччину.

Червінський не погодився з цим і оскаржив в суді наказ головнокомандувача. Остаточне рішення українська Феміда по цій справі ухвалила лише в лютому цього року.

Колегія Верховного Суду зауважила, що Червінський як батько трьох неповнолітніх дітей має право на відстрочку від мобілізації. Оскільки він у квітні 2022 року добровільно вступив до ЗСУ, то, відповідно, має право обирати, де саме йому служити.

З цього випливає, що наказ Залужного про переведення полковника на службу в інший регіон без отримання його згоди на це є незаконний, і суд його скасував.

Ще одне кримінальне провадження стосується можливого шахрайства, яке нібито вчинив Червінський.

В грудні 2023 року прокуратура повідомила, що підозрює ексрозвідника в тому, що він, видаючи себе за впливового посадовця Державної фіскальної служби України, намагався заволодіти коштами підприємця в сумі 100 тисяч доларів.

Ця подія сталася в липні 2020 року. Червінський начебто пообіцяв бізнесмену вирішити питання щодо повернення йому затриманої партії тютюнових виробів за певну суму. Ексрозвідник заперечує причетність до цього злочину.

Адвокати підозрюваного кажуть, що слідство у цій справі завершене, триває процес ознайомлення з матеріалами справи.

Найближчим часом обвинувальний акт надішлють в суд і захист буде клопотати про об'єднання усіх судових процесів проти колишнього полковника СБУ.