У п'ятницю відбудеться незапланований саміт Веймарського трикутника

У п'ятницю відбудеться незапланований саміт Веймарського трикутника

Про це після повернення зі США заявив для ЗМІ прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск.

«Я буду в Берліні, спулкуватимусь із президентом Макроном і канцлером Шольцем. Ситуація складна, нема чого приховувати», - заявив прем'єр-міністр Дональд Туск в ефірі TVP Info у вівторок ввечері після переговорів з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні.

Дональд Туск нагадав, що це критичний момент у війні, а в Палаті представників у США, досі немає згоди на надання Україні допомоги.

«Президент Макрон і канцлер Шольц чекають моєї інформації про переговори у Вашингтоні», - додав Туск.

Також Дональд Туск зазначив, що американська сторона дала сигнал, що вони дійсно серйозно ставляться до НАТО і своїх зобов'язань, для них це є чимось важливим.

За словами Туска, «люди все частіше будуть дивитися на цей трикутник - Париж, Берлін і Варшава».

«На мою думку, ці три столиці зараз мають завдання та силу мобілізувати всю Європу», – додав він.

Відповідаючи на питання про роль Веймарського трикутника, очільник польського уряду підкреслив, що в Європі існують два важливі для Польщі та її безпеки формати міждержавної співпраці. Це Веймарський трикутник і т. зв Північна група, яка об’єднує країни Балтії, а також, серед інших, Норвегію та Велику Британію.

«Не обманюймо себе. В Європі можна задавати тон у різних питаннях, якщо три столиці домовляться і діють разом. Це Варшава, Берлін і Париж. Я вважаю, що ми на правильному шляху, щоб відновити Веймарський трикутник, щоб він мав реальний, сильний вплив на всі європейські рішення», — сказав прем’єр-міністр.

Важлива зустріч по одному єдиному запитанні - майбутнє України і допомога нам.