"ФІНАНСОВЕ МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ В РУКАХ МВФ" - Александр Гончаров

"ФІНАНСОВЕ МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ В РУКАХ МВФ" - Александр Гончаров

Міжнародний валютний фонд в оновлений Меморандум вніс зміни та доповнення до базового та негативного сценаріїв для України.

Відразу зазначу, негативний сценарій припускає подальше посилення інтенсивності війни, і шок для економіки України розпочнеться вже у другому кварталі цього року. Аналітики Фонду передбачають, що війна завершиться до кінця 2025 року порівняно з кінцем 2024 року у базовому сценарії. Це призведе до різкого зниження реального ВВП на 4% у 2024 році (порівняно зі зростанням на 3%−4% у базовому сценарії) та нульового зростання у 2025 році. При цьому МВФ наполягає, що лише в поточному 2024 році Україна має сплатити Фонду за обслуговування раніше наданих нам кредитів $2,9 млрд!

І де брати гроші нашій владі на повернення тіла кредитів з відсотками? До речі, нардеп Ярослав Железняк опублікував графік виплат МВФ Україні за роками: 2023р. – $4,5 млрд, 2024р. – $5,4 млрд (за перші два роки програми на $15,6 млрд ми заберемо майже 2/3 її). А на наступні роки в України залишається у рази менше грошей: 2025р. – $1,8 млрд, 2026р. – $2,6 млрд, 2027р. – $1,3 млрд.

І ніхто з кредиторів, незважаючи на війну, не має наміру списувати наші борги. Плюс до цього рейтингове агентство «Standard and Poor's» попередило нас: через масштаби позик, що швидко збільшуються, у нас різко зросли ризики на фінансовому ринку.

Які будуть дії нашої влади в цій ситуації? Безперечно, традиційні. По-перше, це скорочення соціальних виплат. По-друге, продаж останнього «фамільного срібла», тобто у владі мають намір вже цьогоріч відновити велику приватизацію, до якої увійдуть пакети акцій 17 підприємств енергетичної, видобувної, хімічної і переробної промисловості, машино- та приладобудування й інших галузей, балансова вартість кожного з яких перевищує 250 млн грн.

Що ще? Ах, так – наша влада ще збирається підвищити ціни на електроенергію.