Німеччина зіткнулася з новою шпигунською справою

Німеччина зіткнулася з новою шпигунською справою

В "Der Spiegel" вийшла гучна стаття "У Баварії заарештовано російських диверсантів – розслідування Генпрокуратури"

▪️За даними SPIEGEL, генеральний прокурор Єнс Роммель заарештував двох агентів, які, як стверджується, планували диверсійні операції в Німеччині за завданням російських спецслужб. Як стало відомо SPIEGEL від слідчих, арешт було здійснено в середу вранці у Байройті (Баварія) силами спецназцу поліції.

▪️Головним підозрюваним є 39-річний Дітер С. з Баварії. Федеральна прокуратура звинувачує його в тому, що він діяв як агент секретної російської служби, з метою саботажу та в «погрозі безпеці» військових об'єктів.

▪️За даними слідства, Дітер С. обговорював диверсійні операції в Німеччині зі зв'язковими з російських спецслужб з жовтня 2023 року. Повідомляється, що він погодився здійснювати підпали та вибухи на об'єктах військової інфраструктури, оборонних підприємствах та промислових об'єктах. Серед іншого, у центрі уваги були транспортні маршрути, що використовуються для перевезення військових вантажів. Кінцевою метою запланованих атак було намагання підірвати підтримку України з боку Німеччини.

▪️За даними слідства, Дітер С. також обстежував та фотографував американські військові об'єкти в Німеччині. Як стверджується, він передавав відповідні зображення своїм російським патронам.

▪️ Передбачуваному шпигунові допомагав 37-річний росіянин німецького походження Олександр Й., якого федеральна прокуратура також звинувачує у шпигунстві. Він також заарештований 17 квітня в Байройті.

 ▪️За інформацією SPIEGEL, серед військових об'єктів, за якими велося стеження, були об'єкти збройних сил США у Графенвері (Баварія). Серед іншого там знаходиться важливий військовий полігон, де американська армія навчає українських солдатів — наприклад, на танках Abrams.

▪️Ймовірний головний злочинець Дітер С. - не чужа людина для німецьких органів безпеки, тому що знаходився в їх фокусі уваги. У період з 2014 до 2016 року він перебував в складі підрозділів бойовиків так званої "ДНР". За даними SPIEGEL, німецька судова система класифікує цей підрозділ як терористичну організацію, тому Дітер С. також звинувачується у членстві у терористичній організації за кордоном.