Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.04.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 20.04.2024

1. У росії частка закритих видатків федерального бюджету в 2023 році стала рекордною як мінімум з 2005 року і досягла 22,6% .

- У рубльовому вираженні вони склали 7,33 трлн руб. Спочатку на засекречені статті у бюджеті-2023 було закладено 6,37 трлн рублів, але за фактом такі витрати перевищили план майже на 1 трлн рублів.

- Надалі частка закритих витрат продовжить збільшуватися: у 2024 році вона має досягти 26,8%, або 9,8 трлн руб.

- Для порівняння: 2022 року показник був на рівні 19,1%, 2021-го — 15,2%.

- Як правило, основна частина закритих витрат зосереджена у «силових» розділах — національна оборона, а також національна безпека та правоохоронна діяльність.

- Їхній нинішній обсяг «приблизно відповідає» витратам на оборону та силові структури.

2. В росії державні витрати на охорону навколишнього середовища в 2023 скоротилися до 347 млрд руб., або 0,2% ВВП.

- Це в 3 рази нижче, ніж у ЄС чи Китаї, і менше, ніж навіть у Індонезії.

- Разом із корпоративним сектором витрати становлять 0,9% ВВП, тоді як 1993 року було 1,6%, а у Європі нині витрачають 2,2% ВВП.

- Природа відповідає на таку турботу взаємністю.

- Щорічна кількість природних надзвичайних ситуацій, включаючи пожежі та повені, зросла з 46 у 2014-2019 роках до 97 у 2020-2023 роках.

3. Під санкції США потрапив Мінський завод колісних тягачів (МЗКТ).

- Обмеження запровадили за постачання, що використовувалися в пакистанській програмі балістичних ракет.

- Також під санкції потрапили три компанії із Китаю.

- МЗКТ вже перебував у списках санкцій США — 2022-го завод потрапив під обмеження, введені після початку росією війни в Україні.

4. Іноземні інвестиції в Китай знижуються третій місяць поспіль.

- Відповідно до опублікованих даних Міністерства торгівлі КНР іноземні інвестиції в країну в березні склали 87 млрд юанів ($12 млрд).

- Це на 38% менше, ніж у березні минулого року.

- Приплив іноземних інвестицій у Китай знижується вже третій місяць поспіль. У січні інвестиції склали 112 млрд юанів ($15,5 млрд), у лютому - 102 млрд юанів ($14 млрд).

- Динаміка відновлення китайської економіки залишається слабкою, що викликає песимізм іноземних інвесторів.

- Крім того, посилення регулювання у Китаї також не покращує інвестиційний клімат та залучення нових коштів з-за кордону.

5. Постачання нафти з росії до Китаю в першому кварталі 2024 року зросло на 13%.

- У першому кварталі 2024 року обсяг російської нафти, що імпортується Китаєм, збільшився на 12,85% порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

- Загалом у січні–березні Китай імпортував із росії 28,528 млн тонн нафти. У вартісному вираженні постачання зросло на 17,9%, до $13,858 млрд.

- Згідно з даними китайського митного управління, росія залишається найбільшим постачальником нафти до Китаю. Друге місце з постачання нафти до Китаю займає Саудівська Аравія, яка експортувала в першому кварталі 19,8 млн. тонн нафти за $12,1 млрд. На третьому місці — Ірак з 15,6 млн. тонн нафти за $9 млрд.

- Крім того, у січні–березні Китай імпортував 1,648 млн. тонн російського зрідженого природного газу (ЗПГ). Порівняно з першими трьома місяцями 2023 року, показник зріс на 2%.

- При цьому у вартісному вираженні поставки скоротилися на 19,7% і склали $1,06 млрд.

- Серед найбільших постачальників ЗПГ до Китаю, за даними митного управління, росія посідає четверте місце, лідером залишається Австралія (6,3 млн. тонн за $3,6 млрд.). ).

6. У США вироблено перші 90 кг збагаченого урану, повідомили в адміністрації президента Джо Байдена.  

- США «надто довго» покладалися на імпорт збагаченого урану для живлення ядерних реакторів з таких країн як росія, яким Вашингтон «взагалі не може довіряти».  

- Для зміни ситуації уряд інвестував у розвиток власного виробництва $3,4 млрд.

7. Фінський оператор портів у Гельсінкі та Котці має міцні зв'язки з росією.

- Портовий оператор Multi-Link Terminals наполовину належить російській компанії. Голова правління має російське громадянство і перебуває у санкційному списку України.

- Компанія Multi-Link Terminals перевантажує товари з суден, які заходять у порти Вуосаарі (Гельсінкі) та Котка. Вона також займається контейнерною перевалкою.

- За даними розслідування Svenska Yle, Multi-Link Terminals належить наполовину французькій CMA Terminals і наполовину російській Global Ports.

- Global Ports є одним з найбільших портових операторів у росії, що діє в декількох російських портах. Головним акціонером Global Ports є група компаній Delo, в якій міноритарний пакет акцій належить дочірньому підприємству Росатома – АТ ”Атоменергопром”.

- Multi-Link Terminal – не єдина компанія в Фінляндії, яка має зв'язки з росією.

- Тільки в транспортному секторі Svenska Yle знайшла 40 транспортних компаній, які належать або контролюються особами, які мають російське громадянство.

8. Королівська асоціація футболу Нідерландів покарала зняттям 18 очок клуб "Вітесс", який досі не зміг вийти із власності російського олігарха.

- Команду звинуватили у недотриманні прозорості фінансової діяльності та умов ліцензування.

- Їй загрожувало позбавлення ліцензії та втрата професійного статусу.

Більше на https://t.me/UA_ONews