"Про Авена, Фрідмана і "зняття" санкцій" - Антон Швец

"Про Авена, Фрідмана і "зняття" санкцій" - Антон Швец

З Фрідмана й Авена зняли санкції ЄС. Правда, тільки ті, що були накладені на них з лютого 22-го по березень 23-го року. Тож за фактом вони залишаються під тими санкціями, що були в оновленому списку на початку 2024-го.

Тим не менш, сам факт зняття дуже неприємний і яскраво демонструє, на що здатні хороші юристи і великі гроші. Зокрема тривожним дзвіночком є формулювання суду, який вважає, що “жодна з причин, викладених у початкових санкційних актах, не є достатньо обґрунтованою, а отже, включення Авена та Фрідмана до оскаржуваних списків не було виправданим”.

Тобто хоча ступінь близькості Авена і Фрідмана до кабінету Путіна очевидна, на думку суду, це не доводить їхньої підтримки дій або політики, які б загрожували територіальній цілісності України. Як і не доводить надання чи отримання грошей від осіб, відповідальних за анексію Криму або дестабілізацію України. Фактів про те, як тісно обидва олігархи спілкувалися та співпрацювали із російським президентом, вистачає, але ж звісно, вони могли робити це абсолютно не підтримуючи його політику і військову агресію! Інфа сотка.

Виходить, із хорошим адвокатом навіть Європейський суд може не помітити, що фрідманівська компанія «Альфа-страхування», наприклад, багато років є головним страхувальником Росгвардії і підрозділів охорони самого Путіна (тобто надає офіційні послуги і отримує гроші від військових формувань країни-агресора). Не дивуюсь, якщо наступним кроком буде доповнення їхнього позову до України щодо повернення націоналізованого Сенс-Альфа-Банку, оскільки якщо санкції проти них були “не виправданими”, то і націоналізація викликає питання.

Коротше, нехай наразі санкції з них зняли всього лише заднім числом і на півшишечки, це все одно вкрай поганий прецедент. Хоча в суді ЄС рішення приймаються не на основі прецедентів, а на основі так званого континентального права (тобто рішення щодо зняття санкцій за 2022-2023 роки не означає автоматичного аналогічного рішення щодо подальших санкцій), проте у Фрідмана і Авена є всі шанси виграти і інші позови, продемонструвавши світу, що можна бути близьким другом і діловим партнером диктатора і тобі за це нічого не буде.