Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 27.03.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 27.03.2024

1. Оборонні заводи рф неспроможні виробляти заплановану кількість дронів.

- російське підприємство "Іжмаш - безпілотні системи" не виконало держзамовлення щодо виробництва комплексу "Гранат-4" через відсутність європейських комплектуючих.

- Міноборони рф уклало договір з заводом щодо виробництва нових комплексів влітку 2023 року, але вже у жовтні завод повідомив що не може виконати замовлення через санкції та відсутність комплектуючих з ЄС.

- Безпілотний комплекс "Гранат-4" з літальним апаратом зі злітною масою до 30 кг виробляє російська компанія "Іжмаш – безпілотні системи".

- Основне призначення безпілотника – ведення повітряної розвідки, проведення радіорозвідки для пошуку станцій стільникового зв’язку, здійснення патрульних та спостережних польотів та виконання пошуково-рятувальних операцій.

2. російські компанії стикаються із затримками платежів до кількох місяців при отриманні оплати за нафту та нафтопродукти, оскільки банки в Китаї, Туреччині та Об'єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) стали обережнішими, побоюючись вторинних санкцій США.

- Затримки виплат за нафту скорочують доходи Кремля і роблять надходження нестабільними, дозволяючи Вашингтону рухатися до мети своєї санкційної політики: зірвати приплив грошей до Москви, не перериваючи глобальних потоків енергоресурсів.

- За даними банківських і торгових джерел, в останні тижні кілька банків у Китаї, ОАЕ та Туреччині посилили свої вимоги щодо дотримання санкцій, що призвело до затримок або навіть відмови у грошових переказах на користь рф.

- Банки, побоюючись вторинних санкцій США, почали просити своїх клієнтів надати письмові гарантії того, що жодна фізична чи юридична особа зі списку SDN США (Special Designated Nationals) не бере участі в угоді або не є бенефіціаром платежу.

3. росіяни «підсіли» на антидепресанти.

- За перші 11 тижнів 2024 року в російських аптеках було продано 3,6 млн. упаковок антидепресантів на загальну суму 2,9 млрд. руб.

- Це рекордний показник за останні п'ять років.

- Порівняно з аналогічним періодом 2023 року продажі зросли на 45% у грошовому значенні та на 33% — у натуральному.

4. У російських ветеринарних аптеках закінчилися запаси імпортних препаратів на лікування тварин.  

- У росії більше не продаються іноземні знеболювальні для собак, а також ліки, які призначаються при хронічній нирковій недостатності у собак та котів.

- Зокрема, йдеться про тококсил від Zoetis (США), превікокс від Boehringer Ingelheim (ФРН) та іпакітин від Vetoquinol (Франція). Дистрибуція цих продуктів зупинилася через санкційні обмеження та необхідну сертифікацію в росії.

- Заборони на ввезення препаратів іноземного виробництва в росії немає, але закордонні компанії з власної ініціативи значно зменшили або припинили постачання окремих позицій.

5. Samsung Pay припиняє роботу з російськими банківськими картами "Мир".  

- В заяві компанії на офіційному сайті сказано, що картки будуть автоматично видалені із сервісу 3 квітня.

- При цьому у Samsung Pay росіяни зможуть, як і раніше, користуватися клубними картами, або картами на знижки.  

- Крім того, як повідомляють користувачі з країни-агресорки, також із магазину Google Play зник додаток Mir Pay.

6. Швейцарські банки закривають рахунки росіянам із подвійним громадянством.

- Російський паспорт став «чорною міткою» для швейцарських банків, у тому числі найбільших UBS та Credit Suisse.

- Учасники ринку повідомляють, що банки почали закривати рахунки громадянам Швейцарії, які мають також російське громадянство через побоювання вторинних санкцій.

7. США ще на рік продовжили дію санкцій проти рф за причетність до кібератак — Білий дім.

- В адміністрації Байдена вказують, що суттєва шкідлива активність у кіберпросторі продовжує являти собою незвичну та екстраординарну загрозу національній безпеці, зовнішній політиці та економіці Сполучених Штатів.

- "З цієї причини режим надзвичайного стану, запроваджений 1 квітня 2015 р., має зберігатися після 1 квітня 2024 р.", — заявили у адміністрації президента США.

8. США та Південна Корея створили оперативну групу для блокування поставок нафти до Північної Кореї.

- Цього тижня Сполучені Штати та Південна Корея створили нову робочу групу, яка має на меті перешкодити Північній Кореї закуповувати незаконну нафту.

- У вівторок у Вашингтоні відбулося перше засідання EDTF (Enhanced Disruption Task Force).

- Обидві сторони висловили занепокоєння щодо можливості постачання росією переробленої нафти Північній Кореї та обговорили шляхи припинення незаконної співпраці між Москвою та Пхеньяном.

- Згідно з обмеженнями РБ ООН щодо ядерної зброї та ракетних програм Північної Кореї, Пхеньян має право імпортувати 4 мільйони барелів нафти та 500 000 барелів нафтопродуктів на рік.

- Існує велика ймовірність того, що росія накладе вето на резолюцію ООН, яка закликає до продовження мандата групи експертів, яка стежить за санкціями проти Північної Кореї.

- Спеціальна група США та Південної Кореї розглядає потенційні дії для зриву мереж закупівлі нафтопродуктів Північної Кореї, включаючи викриття діяльності щодо ухилення від санкцій, застосування односторонніх санкцій та залучення приватного сектору та сторонніх осіб у всьому регіоні, які свідомо чи мимоволі сприяють поставкам нафти.

9. Європа може завершити опалювальний сезон новим рекордом запасів газу у сховищах.

- Зараз у сховищах зібралося близько 66 млрд куб. м. газу, вони заповнені на 59,2% і за збереження поточних темпів відбору газу до кінця березня показник становитиме рекордні 58,2%.

- Це вище за очікування самого Євросоюзу, в ЄК планували вийти на позначку 54%.

- Низький попит та тепла погода дозволили ЄС досягти таких показників. Тепер Європа спокійніше пройде літо, а ціни загалом за рік впадуть до $300-350 за тис. куб. м.

- Це може надати ЄС впевненості у питанні відмови від газу з росії.

10. ЄС не хоче передавати Україні 5 млрд євро прибутку від заморожених активів Росії.

- Євросоюз вирішив не передавати Україні 5 млрд євро із надходжень, отриманих від інвестування заморожених активів Росії в 2022-2023.  

- Ці гроші перебуватимуть в Euroclear – органі, який володіє більшістю активів російського центробанку в Європі. Єврокомісія вирішила, що 5 млрд євро, які перебувають на утриманні Eruclear, будуть буфером для оплати поточних і потенційних судових позовів в росії та інших країнах.

11. Польща завозить у ЄС підсанкційну деревину з Білорусі за фальшивими документами.

- Білоруську деревину, яка потрапила під санкції, ввозять на територію ЄС через Польщу, використовуючи підроблені документи про те, що продукція прямує з Казахстану.

- Після запровадження санкцій щодо деревини з Білорусі суттєво зріс імпорт у ЄС дерева з Казахстану. Т

- ак, за даними Євростату, у 2022 році з Казахстану ввезли товарів із дерева на 14 млн євро, а в 2023 році цей показник збільшився майже вп'ятеро – до 68 млн євро.

- Про це йдеться в спільному розслідуванні Білоруського розслідувальницького центру, проєкту української редакції Радіо Свобода "Схеми" та видання Gazeta Wyborcza.

- "Виявилося, що підписи та відбитки печаток на документі казахстанської компанії, що ніби то робила відправку деревини сфальшовані, і, як зазначили двоє незалежних експертів із графічного дизайну, накладені на документи за допомогою фоторедактора", – йдеться в матеріалі.

- Представник білоруської компанії-перевізника "Галлардо" зізнався, що товар із Білорусі.

- У польському МЗС у відповіді на запит журналістів заявили, що питання обходу санкцій не належить до їхньої компетенції. У Митній службі Польщі заявили, що не мають фізичної можливості перевіряти всі митні декларації.

12. Фінляндія відмовила авіакомпанії Southwind Airlines з Туреччини у польотах між країнами через передбачувані зв'язки з росією.

- Агентство Traficom заявило, що контроль над компанією, на їхню думку, здійснюють російські структури, а не турки, що суперечить санкціям ЄС.

- Раніше стверджувалося, що Southwind Airlines було створено для перевезення нелегальних мігрантів через рф та білорусь.

13. У березні 2024 року АРМА виставила на продаж арештовану елітну яхту підсанкційного кума путіна Віктора Медведчука.

- Мова йде про продаж яхти Royal Romance, яка зараз знаходиться у Хорватії.

- У лютому 2024 року Кабмін вже погодив її продаж. Кабмін запровадив можливість продажу активів за кордоном постановою від 14.11.2023 №1250 і тепер для цього можна використати міжнародний майданчик.

- Наступним кейсом продажу арештованих за кордоном активів після яхти Медведчука можуть бути транспортні літаки Ан-124 (»Руслан») один з яких знаходиться у Торонто (Канада), а ще три — у Лейпцигу (Німеччина).

- Передача цих літаків в управління АРМА була ухвалена ще у 2022 році.

Більше на https://t.me/UA_ONews