"Про вибори і популярність кандидатів" - Олена Кудренко

"Про вибори і популярність кандидатів" - Олена Кудренко

Опитування про те, хто виграє вибори в листопаді, що проводяться зараз, абсолютно не цікаві. Вибори будуть через вісім місяців. Інтерес становитимуть опитування у свінг-штатах, починаючи з липня-серпня, не раніше. Опитування, що проводяться сьогодні, позбавлені будь-якого сенсу, оскільки до голосування ще дуже далеко.

А ось екзит-поли у штатах, де відбуваються праймеріз, становлять великий інтерес, оскільки їх проводять серед великої кількості людей, які щойно реально проголосували.

Давайте звернемося до даних екзит-полів, що проводилися під час республіканських праймеріз у Південній Кароліні минулої суботи. Екзит-поли проводили багато газет і телеканалів, але найдокладніший екзит-пол із безліччю запитань, які ставила газета "Вашингтон Пост", провела газета "Вашингтон Пост".

Як і в Нью-Гемпширі, праймеріз у Південній Кароліні були відкритими, у них могли взяти участь не тільки республіканці, а й незалежні виборці і навіть демократи, якщо вони не голосували на праймеріз своєї партії.

І, як і в Нью-Гемпширі, з'ясувалося, що у Трампа серйозні проблеми з підтримкою серед незалежних виборців. Тільки 37% незалежних голосували за Трампа (загалом незалежні становили 22% з тих, хто голосував у Південній Кароліні). Якщо повернутися до результатів у Нью-Гемпширі, то там за Трампа голосували 30% незалежних. Нью-Гемпшир - ліберальний штат. Південна Кароліна - дуже республіканський, "червоний", традиційно консервативний штат. Але при цьому підтримка Трампа серед незалежних виборців виявилася дуже низькою і там. З 30-37% підтримки серед незалежних виграти вибори вкрай проблематично.

І тому потрібно уважно стежити за праймеріз у тих штатах, де вони також відкриті, тобто, де в них можуть брати участь незалежні виборці. Саме вони вирішують результат виборів.

Згідно з тими ж екзит-полами 59% республіканців, які проголосували за Ніккі Гейлі, сказали, що не голосуватимуть за Трампа на виборах у листопаді, якщо він буде кандидатом у президенти. Так, Ніккі Гейлі набрала менше 40% голосів. Але за неї голосували 30% зареєстрованих республіканців. Якщо 59% з них не голосуватимуть за Трампа в листопаді, то Трамп втратить майже 18% голосів членів своєї власної партії. Так, інші 82% можуть продовжувати навіть обожнювати його, але втрата 18% голосів у власній партії, це дуже багато.

36% виборців, які брали участь у республіканських праймеріз, сказали, що якщо Трамп буде визнаний судом винним у скоєнні кримінального злочину, вони вважатимуть, що Трамп не може бути президентом. До речі, такої думки дотримуються і 12% тих, хто голосував за Трампа.

Нагадаю, що 25 березня в Нью-Йорку розпочнеться суд над обвинуваченим Трампом у кримінальній справі про фальсифікацію фінансових і податкових документів.

Робіть висновки самі.

Ще цікаві цифри з того ж екзит-полу.

72% виборців, які брали участь у праймеріз, з освітою, не вищою за шкільну (а загалом у США таких людей 60%) голосували за Трампа. Але за нього голосували тільки 45% виборців з освітою, вищою за шкільну.

72% виборців із річним доходом сім'ї, нижчим за $50,000, голосували за Трампа (ця категорія становила 22% від числа всіх учасників республіканських праймеріз).

Трампа підтримали 61% учасників праймеріз із сімейним доходом від $50,000 до $100,000 (ці виборці становили 38% від усіх учасників праймеріз).

За Трампа голосували 50% з тих, у кого сімейний річний дохід перевищує $100 тисяч (вони склали 40% учасників праймеріз).

За Трампа голосували 71% білих євангельських християн (склали 61% учасників праймеріз), але тільки 44% представників інших християнських і нехристиянських конфесій (склали 39% учасників праймеріз).

За Трампа голосували 62% тих, кого найбільше хвилює економіка (33% учасників праймеріз), 80% тих, кого хвилює імміграція в країну (36% учасників праймеріз), 41% тих, кого хвилює проблема абортів (10% учасників праймеріз), 26% тих, кого хвилює зовнішня політика (13% учасників праймеріз).

З останніх даних, до речі, видно, що найбільше хвилює учасників республіканських праймеріз. Лише 13% з них вважають зовнішню політику важливою. Але лише 12% з тих, хто вважає її важливою, голосували за Трампа. Як бачимо, фактична заборона імміграції в країну, яку обіцяє Трамп, хвилює більш ніж третину учасників республіканських праймеріз найбільше.

До речі, 77% тих, хто голосував за Трампа, підтримують повну заборону абортів по всій країні на федеральному рівні, а 74% виступають за примусове вислання з країни всіх іммігрантів, які перейшли кордон без належних документів у невстановлених місцях (до речі, таких іммігрантів у США приблизно 20 мільйонів, більшість із них працюють).

87% тих, хто голосував за Трампа, вірять, що 2020 року в нього "вкрали" перемогу на виборах, і Байден не був законно обраний президентом.

86% із тих, хто голосував за Трампа, також сказали, що вірять, що Трамп бореться за таких людей, як вони (ну так, гасло Трампа, звернене до цих людей, "я - ваша відплата").