"АНДРІЙ ПИШНИЙ, ПРОСТО ВІЗЬМИ В РУКИ КАЛЬКУЛЯТОР І ПІДРАХУЙ" - Александр Гончаров

"АНДРІЙ ПИШНИЙ, ПРОСТО ВІЗЬМИ В РУКИ КАЛЬКУЛЯТОР І ПІДРАХУЙ" - Александр Гончаров

Січень зовсім скупий на фінансово-економічний позитив, мабуть, тому керівник Нацбанку заявив, що у 2023 році в Україні рівень інфляції знизився з 26% до 5%, а економіка зросла на 5%.

За кого нас тримають у НБУ? Ми теж вміємо рахувати. Судіть самі, друзі.

Ще влітку 2023 року тариф на електроенергію для побутових споживачів становив 2,64 грн за кіловат-годину. Раніше населення платило за двома тарифами: споживання щомісяця електроенергії до 250 кіловат – 1,44 грн, понад 250 кіловат – 1,68 гривні.

Також нагадаю, що з 1 липня 2023 року в Україні податки на пальне повернули повністю. Відтак ПДВ на нафтопродукти з 7% зріс до повоєнних 20%, акциз на бензин – до 213 євро за тисячу літрів, на дизпаливо – до 139,5 євро за тисячу літрів. Тому ціни на всі види пального суттєво зросли.

Ціни на енергоресурси та пальне - всепроникні: вони у собівартості будь- якого товару та послуги. Звичайно, з січня по грудень 2023 року середні ціни на хліб, свинину і молоко зросли. І вже зовсім незрозуміло, що сьогодні робити більшості людей, у яких рівень зарплат нижчий за вартість проживання у власних квартирах?

Безперечно, багато в чому на поточну ситуацію вплинула руйнівна війна. Водночас у неефективній економіці завжди інфляція вища. Ну, а до сих пір величезна облікова ставка від НБУ - це, зокрема, спроба зберегти гроші в банківській системі, з якої їх активно викачували корупціонери в минулому році.

Що робити? Можна і необхідно вже цього 2024 року зупинити подальше зростання тарифів наших монополістів, наприклад, у рамках норм споживання комунальних ресурсів. Зокрема, за нормою споживання певного обсягу води, електроенергії, тепла тощо, а ось інвестиційні програми монополістів, наприклад, вирішувати за рахунок підвищення тарифів на наднормативне споживання.

Звідси висновок: жити стане ще важче. Насправді Пишний хвалиться лише тим, що трохи загальмував колапс.