SpaceX будує шпигунську супутникову мережу для спецслужб США - Reuters

SpaceX будує шпигунську супутникову мережу для спецслужб США - Reuters

SpaceX будує мережу із сотень супутників-шпигунів за контрактом із розвідувальним агентством США, повідомляє агентство Reuters з посиланням на п’ять джерел, знайомих із програмою.

Мережа будується бізнес-підрозділом SpaceX Starshield згідно з контрактом на суму 1,8 мільярда доларів, підписаним у 2021 році з Національним розвідувальним управлінням (NRO), повідомили джерела.

За словами джерел, у разі успіху програма значно розширить здатність уряду та військових США швидко виявляти потенційні цілі майже в будь-якій точці земної кулі.

У лютому The Wall Street Journal повідомив про існування секретного контракту Starshield на суму 1,8 мільярда доларів з невідомим розвідувальним агентством без детального опису цілей програми.

Reuters не зміг визначити, коли нова мережа супутників запрацює, і не зміг встановити, які інші компанії беруть участь у програмі.

SpaceX на декілька запитів Reuters щодо коментарів щодо контракту, своєї ролі в ньому та подробиць запусків супутників не відповів. Пентагон перенаправив запит Reuters про коментар до Національного розвідувального управління та SpaceX.

Національне розвідувальне управління підтвердило свою місію з розробки складної супутникової системи та партнерство з іншими державними установами, компаніями, дослідницькими установами та іншими країнами, але відмовилося коментувати ступінь участі SpaceX у цих зусиллях.

"Національне розвідувальне управління розробляє найефективнішу, найрізноманітнішу та найстійкішу систему космічної розвідки, спостереження та розвідки, яку коли-небудь бачив світ", — сказав речник управління.

За словами джерел, супутники можуть відстежувати цілі на землі та ділитися цими даними з представниками розвідки США та військовими. Це дасть б змогу уряду США швидко отримувати безперервні зображення діяльності на Землі майже в будь-якій точці земної кулі, допомагаючи розвідці та військовим операціям, додали вони.

Пентагон вже є великим клієнтом SpaceX, який використовує свої ракети Falcon 9 для запуску військового вантажу в космос. Перший прототип супутника Starshield, запущений у 2020 році, був частиною окремого контракту приблизно на 200 мільйонів доларів, який допоміг SpaceX отримати наступну премію в 1,8 мільярда доларів, повідомило одне з джерел.