Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 05.10.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 05.10.2023

1. Російський фонд народного добробуту у вересні зменшився на 55,3 млрд рублів.

2. Витрати держбюджету росії на стримування внутрішніх цін на бензин підскочили на 60%.

- Загальна сума бюджетних компенсацій російським нафтовим компаніям за стримування внутрішніх цін на паливо (паливний демпфер) за січень-вересень 2023 року сягнула 1,14 трильйона рублів.

- У вересні 2023 року такі виплати зросли на 60,7%, порівняно із попереднім місяцем, попри плани російського уряду їх зменшити вдвічі.

3. Чистий прибуток держкорпорації «Росатом» знизився за минулий рік на 14%

4. Уряд росії радикально урізав видатки на розселення аварійного житла у 2024 році, щоб назбирати гроші на ведення війни в Україні.

- Витрати федерального бюджету на фінансування проєкту "Забезпечення стійкого скорочення непридатного для житла житлового фонду" наступного року буде урізано на 60%.

- У рамках цього проєкту російська влада обіцяла розселити півмільйона росіян з аварійних будинків загальною площею 9 млн кв. метрів.

- Також планують урізати видатки на всі програми національного проєкту "Житло та міське середовище".

- Так, витрати на федеральний проект "Житло", в рамках якого до 2030 року планувалося побудувати 120 млн кв. метрів нової житлової площі, будуть зменшені на 12% щодо плану, проєкт "Формування комфортного міського середовища" втратить 16% фінансування.

- Видатки на федеральний проєкт "Чиста вода", який передбачав модернізацію сотень очисних споруд по всій країні, зменшаться на 11%.

- Загалом житловий нацпроєкт втратить понад чверть фінансування: із 176 млрд рублів цього року наступного року залишиться лише 125,5 млрд.

5. Російська оборонка використовує верстати американської корпорації NSH.

- Оборонно-промисловий комплекс росії закупив верстати американської корпорації NSH. Про це дізналися журналісти американського видання PBS NewsHour.  

- Челябінський тракторний завод «УРАЛТРАК», який має контракти з Міноборони рф, використовує верстати західного зразка. У своєму рекламному ролику «УРАЛТРАК» показав верстат Niles-Simmons, який використовується для створення колінчастих валів, які необхідні двигунам.

6. Ціна нафти Brent на лондонській біржі ICE опустилася нижче $85 за барель вперше з 29 серпня — дані торгів.

7. США блокуватимуть продаж Іраном ракет і дронів навіть після завершення ембарго ООН – Держдеп США.

- США мають засоби для продовження тиску на Іран після завершення цього місяця встановлених обмежень на закупівлю та продаж ракет і безпілотних літальних апаратів цією країною. Це відбудеться відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН.

8. Німеччина відновлює роботу вугільних електростанцій цієї зими.

- Кабінет міністрів Німеччини в середу схвалив поновлення роботи резервних електростанцій, що працюють на вугіллі, з жовтня по кінець березня 2024 року.

- Слідом за скороченням імпорту російського газу до Німеччини Берлін відновив роботу вугільних електростанцій і продовжив термін їхньої служби, при цьому минулої зими загальний виробіток склав 1,9 гігават-годин.  

- Незважаючи на те, що з минулої зими проблеми з газом зменшилися завдяки новим терміналам постачання ЗПГ, плани з виробництва електроенергії, що працює на вугіллі, будуть відновлені, і уряд до літа наступного року надасть пропозиції про те, як компенсувати збільшення викидів вуглекислого газу, які ці електростанції вироблятимуть цієї зими.

9. Вірменія стала лідером за обсягом переказів із росії до сусідніх країн.

- За підсумками серпня всі перекази в цю республіку перевищили 30 млрд. рублів. А з росії до Вірменії було спрямовано суму, еквівалентну 32,8 млрд рублів, що в 7,2 рази більше в порівнянні з середньомісячними переказами в 2021 році.

- При цьому в Грузії та Казахстані обсяг переказів скоротився після осені 2022-го.

- У серпні поточного року з росії до Грузії було направлено 5,7 млрд. рублів, або 228% від середньомісячного обсягу переказів за 2021 рік. При цьому у жовтні та грудні 2022-го приріст досягав 736% та 840% відповідно.  

- Казахстан у серпні отримав із росії перекази у сумі 1,6 млрд рублів – 207,9% від середньомісячного значення 2021 року. При цьому у жовтні минулого року показник становив 726,3%.

- За останніми даними ЦБ Киргизстану у липні 2023-го країна отримала 12 млрд рублів із росії, що на 72,7% більше у порівнянні із середньомісячними показниками 2021-го.

10. ФІФА вслід за УЄФА допустила юнацькі збірні росії U-17.

- ФІФА слідом за УЄФА допустила до міжнародних змагань юнацькі збірні Росії U-17.

- Збірним росії U-17 дозволять виступати на чемпіонаті світу, якщо вони пройдуть кваліфікацію.

- Російські національні команди виступатимуть під нейтральним прапором та без гімну.

- Раніше подібне рішення ухвалила УЄФА, дозволивши чоловічій та жіночій збірним росії U-17 брати участь у чемпіонатах Європи, але без прапора та гімну.