"Чому Боснія розслідує крадіжку українських грошей за зброю, а Україна – ні" - Тетяна Ніколаєнко

"Чому Боснія розслідує крадіжку українських грошей за зброю, а Україна – ні" - Тетяна Ніколаєнко

У Боснії та Герцеговині місцева прокуратура розслідує справу про купівлю заводу з виробництва вибухівки "Вітезіт". Є підозра, що покупку здійснили за кошти Міністерства оборони України, які призначалися для придбання мінометних пострілів для української армії.

Розслідування пов’язане з контрактом вартістю 1,4 мільярда гривень між Міністерством оборони України та маловідомою фірмою "Львівський арсенал", пише Радіо Свобода.

Нагадаю, Контракт із компанією бізнесмена і колись кандидата в президенти Юрія Збітнєва, яка до того не значилась в списках перевірених постачальників зброї, підписали 11 жовтня 2022 року. Компанія отримала попередню оплату у 97%, тому за два місяці мала доставити в Україну мінометні постріли калібру 120 мм та 82 мм.

Як ви, мабуть, вже здогадались ця шарашкіна контора не поставила нічого.

У грудні 2022 "Львівський арсенал" повідомив, що контрагент- словацька "Sevotech"- не дає експортну ліцензію виробника. Цікаво, як без цієї ліцензії підписували контракт? Скажу зразу, так таланить не всім імпортерам зброї.

Взимку Міноборони заморозило гроші і подало в суд на «Львівський арсенал». Тепер компанія, щоб оримати мільярд з українського бюджету готова привезти міни не з Хорватії, а з Камбоджі. Уявили собі логістику?

Але все ж 400 мільйонів компанія отримала, і з ними відбулось дуже цікаве.

Закупівлю мінометних пострілів на 36,6 млн доларів "Львівський арсенал" робив через словацьку компанії "Sevotech" і хорватську "WDG Promet".

І зараз "WDG Promet" завалює місцеві та українські ЗМІ поясненнями, чому вони не виконали поставку.

Виявляється, що компанію через чеський банк пограбував власний скарбникКаміль Бахбух, який вивів з компанії 2,2 мільйона євро та 30 мільйонів чеських крон (загалом на 5,6 млн євро).

Але в той же час, у грудні власник хорватської WDG Promet Матіас Зубак – син хорватського торговця зброєю Звонка Зубака придбав у Боснії і Герцеговині завод "Вітезіт" із виробництва вибухівки.

За… за 5,5 мільйона євро. «Вітезіт» з 2019 був у стані банкрутства і його 7 разів не могли продати.

Згідно з даними "Радіо Свобода", кошти Зубак отримав через WDG Promet із рахунку в чеському Podnikatelská družstevní zálazna.

Чеський банк каже, що рахунки компанії Зубака ніхто не грабував, і гроші вони зняли самі.

На прохання Радіо Свобода прокоментувати звинувачення у крадіжці грошей представник чеського кредитного фонду Каміль Бахбух відповів, що звинуватив загребську компанію в тому, що вона «витратила українські гроші на купівлю заводу «Вітезіт» у Боснії та Герцеговині.

"Я не знаю про будь-які інші доходи від "WDG Promet", окрім авансів за двома контрактами на постачання боєприпасів в Україну. Коли накопичилося достатньо, гроші були використані не за цільовим призначенням, щоб купити Vitezite", - сказав Бахбух, який не повідомив доказів своїх звинувачень РС.

Боснія і Герцоговина проводить розслідування, бо до них звернулись правоохоронці Чехії. І вони відкрили справу, яка надаватиме міжнародну правову допомогу. Цікаво, що на запит Громадської антикорупційної ради МО ДБР з цього приводу просто промовчало. Тепер ми звертаємось до НАБУ з цією історією.

Тим часом передачу заводу в Боснії призупинено.

У поданнях до суду, який здійснював провадження у справі про банкрутство, кредитори також вказали, що компанія, яка купила "Вітезіт", фігурує у справі про недопоставлену зброю, яку оплатила Україна.

Тим часом представник і голова антикорупційної ради хорватського парламенту Нікола Грмоя на початку жовтня звернувся до уряду Хорватії з запитом про аферу з українською зброєю.

На засіданні хорватського парламенту він поставив прем'єр-міністру Андрею Пленковичу депутатське запитання - чи знає уряд, що "хорватська компанія отримала гроші на закупівлю зброї в Україні, але вона не була поставлена".

Грмоя сказав RSE, що він ще не отримав відповіді від уряду Хорватії, але після його публічного виступу йому надійшли погрози.

«Я також запитував, чи має ця компанія всі необхідні дозволи. Я також говорив про це в ЗМІ, тому мені надходили погрози і дзвінки з різних сторін, що я можу постраждати, і що, відкриваю сторію міжнародної справи, де задіяні великі сили, які можуть знищити політичну репутацію", - сказав Грмоя RSE.

До речі, до воєнних 90-х років «Вітезіт» був одним із найбільших заводів з виробництва ракетного палива та вибухових речовин у Європі. Компанія мала американську та французьку ліцензії на свою роботу, а з 2003 року займалася виключно виробництвом комерційної вибухівки.

Виробництво вибухівки – це те, що зараз найбільш необхідне для збільшення поставок зброї Україні.

Тому, якщо це була організована схема (а компанії з вулиці просто так ніхто не бере), то її учасники б просто озолотились.

Хоча… справеливості заради, за 5,5 можна купити було пусті сараї. Так що якщо комусь з наших і продали шикарну ідею порохового заводу, то це називається «розвели як кошенят».