"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Нічний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Уряд Німеччини за Держдепом відкинув повідомлення Bild, що Берлін і Вашингтон схиляють Україну до мирних переговорів з РФ.

У відповіді уряду ФРН на запит Deutsche Welle йдеться, що ця інформація "не має під собою жодних підстав".

"Із самого початку російської агресивної війни США та Німеччина були прихильні до припинення російської агресії та досягнення справедливого миру в Україні. І це не може бути нав'язаний мир", - заявили в німецькому уряді.

Відразу сказав, що це був вкид.


Наприкінці тижня до США з України вирушить "депутатський десант" у складі нардепів від "Слуги народу".

Про це одному з видань повідомили депутати президентської фракції.

За їх словами, головне питання поїздки – робота з конгресменами з метою переконати їх продовжити підтримку України. А з проходженням допомоги через Конгрес є проблеми через розбіжності демократів і республіканців.

Про поїздку «слуг народу» до США повідомляє депутат від Євросолідарності Олексій Гончаренко. За його даними, частина з депутатів залишаться у Вашингтоні, а частина поїде штатами спілкуватися з місцевими конгресменами.

‼️ Як добре, що у владі дослухались до того, про що я писав два місяці поспіль. Тільки надалі прошу цю владу до кінця читати мої тексти, в яких я просив направити до США не будь-кого зі Слуг (серед яких немає досвідчених дипломатів), а тих, хто має досвід, міжнародний авторитет та особисті зв`язки. Не буду називати прізвища, а то мене знов звинуватять у надлишку симпатій до однієї проєвропейської політичної сили. Розумним і так все зрозуміло.


The Guardian: Прем'єр-міністр Фінляндії заявив на прес-конференції разом із прем'єр-міністром Швеції, що Фінляндія захищає східний кордон ЄС та НАТО і готова закрити останній прикордонний пункт із Росією. Прем'єр-міністра Швеції заявив про рішучу підтримку фінських прикордонних заходів.

Йоулупуккі вам у поміч, фінські брати!


The New York Times: На півдні України пройшов сильний зимовий шторм, який приніс ураганні вітри, рясні снігопади і спричинив значні руйнування.

Цей шторм, один із найсильніших за останні десятиліття, змив російську берегову оборону в Криму і завдав шкоди як військовій, так і цивільній інфраструктурі. Сотні тисяч мешканців зайнятих Росією територій та півдня України залишилися без електрики через ураган. Негода також створила небезпеку відриву морських мін в Азовському та Чорному морях, що ще більше ускладнило судноплавство у цих районах.

Як російські, так і українські сили повідомили про масштабні повені та руйнування у прибережних районах. Було припинено російські нафтові операції на Новоросійському терміналі, запроваджено обмеження на судноплавство у Чорному морі.

Шторм також порушив роботу комунальних служб та транспорту: понад 400 тис. осіб у Криму залишилися без електрики, порушено залізничне сполучення. На Одещині близько 150 тис. сімей залишилися без електрики, сильний снігопад призвів до перекриття доріг та значних зусиль щодо проведення рятувальних операцій.

На Запорізькій атомній електростанції стався урив основної лінії електропередачі, і для охолодження реакторів використовувалася резервна електроенергія.

Крім того, ураган вплинув на військову стратегію: українські війська зосередились на знищенні логістики Росії у зимовий період.


Newsweek: У Чорному морі під час сильного шторму зіткнулися російські судна, які займалися перевезенням вкраденого українського зерна.

Судно «Матрос Шевченко» зіткнулося із судном «Матрос Позинич» під час спроби вийти у відкрите море. Ці два судна також зіткнулися з іншим судном «Кавказ-5», яке стояло на якорі, хоча обставини зіткнення не зрозумілі. Судна отримали ушкодження, але «розливу палива та забруднення води, нібито, вдалося уникнути».

Цього місяця міжнародна правозахисна компанія Global Rights Compliance опублікувала доповідь, в якій повідомляється, що Росія заздалегідь планувала «використовувати як зброю українське зерно на суму понад 1 млрд доларів на рік».

Вбивці, насильники, крадії, покидьки. Щоб ви там всі зіткнулися своїми кораблями, ракетами, лобами та скрєпами! Бажано з летальними наслідками.


Ігнат: Ми чистимо інтернет. Замість того, щоб займатися корисною справою, ти сидиш і весь день "чистиш" Telegram.

Спікер Повітряних сил ЗСУ в інтерв'ю "Новинарні" повідомив, що командування ЗС має моніторингову групу, яка стежить за інформпростором:

"Але ми не агресивно звертаємося - пишемо адміністраторам Telegram-каналів і просимо прибрати певну чутливу інформацію. І ЗМІ, і Тelegram-канали повинні усвідомлювати, що неперевірена, збочена інформація - це дуже огидна послуга для України, а тому доводиться іноді бути жорстким і лаяти безвідповідальних авторів”.

Плюсую. Хайпожерів в інтернеті більше, аніж бійців в окопах. За собою слідкую, але ви також робіть зауваження, якщо що.


Україна завдає ударів у російському тилу. Наскільки ворогу боляче?

Інколи корисно згадати, що горіло у росії за останній місяць:

29 жовтня - атака БПЛА на Афіпський нафтопереробний завод (Краснодарський край)  

31 жовтня - вибух на пороховому заводі у Пермському краї

11 листопада - атака будівель КБ «Машиностроение» в Підмосковʼї

16 листопада - пожежа у цеху з виробництва алюмінієвих радіаторів під Волгоградом

17 листопада - вибухи складів зі снарядами у Котлубані та атака на Смоленський авіазавод

25 листопада - масований удар дронами по території РФ, по столиці та 4 областях

26 листопада - ГУР підтвердило приліт по Смоленському авіазаводу, де виробляють ракети Х-59

Новий етап війни

Після однієї з найбільш масових атак на Україну (ніч на 24 листопада, з використанням 75 дронів-камікадзе Shahed-131) 35 дронів атакували росію.

Почалася нова війна. Час, коли москва бити без відчутних наслідків для себе, закінчився. Тепер буде «око за око».

Крім атак дронів, ще є диверсії. Вчора за 2 тисячі кілометрів від України щось сталося на Челябінському тракторному заводі. Заводі, що виготовляє двигуни для російських танків.

Був і липневий підпал залізничної інфраструктури у Кіровській та Владімірській областях. У серпні - підпал релейної шафи у Підмосков'ї

Трохи статистики

Лише за серпень Україна запустила 152 дрони по росії.  

Дальність ураження чимала. Нагадаю, що Сили оборони спромоглися вразити аеродром «Енгельс» (610 км) та аеропорт у Пскові (640 км).

Український аналог «шахедів»

Цікаво, що російські пабліки пишуть, що ЗСУ використовує для ударів тепер нові дрони. Аналогічні до іранських.

Орієнтовні технічні характеристики:

↪️Робоча дистанція – до 1000 км. Для наочності: це відстань від Києва до Москви. Чи до Керчі.

↪️Бойова частина – 75 кг. Це майже вдвічі більше, ніж у «шахедів» з масою БЧ - 45 кг.

❗️До речі, стало вiдoмo, щo caмe aтaкувaли дpoни вчopa в pociйcькiй Тулi.

Як пoвiдoмляє ASTRA, oдин iз дpoнiв впaв нa дax виpoбничoгo цexу НВО «Сплaв», щo будуєтьcя. Зaвoд виpoбляє РСЗВ "Гpaд", "Смepч", "Уpaгaн". Пiдпpиємcтвo вxoдить дo xoлдингу «Рocтex».

Тaкoж нa тepитopiї мaшинoбудiвнoгo пiдпpиємcтвa "Тулaмaш-Тapпaн" виявили чacтину нeвcтaнoвлeнoгo бoєпpипacу з вибуxoвoю peчoвинoю. Йoгo cфepa дiяльнocтi – мoдepнiзaцiя, peмoнт cиcтeм oзбpoєння тa вiйcькoвoї тexнiки.


Politico: "У Польщі з'являється уряд-зомбі".

Так американське видання коментує той факт, що президент країни Анджей Дуда сьогодні привів до присяги новий уряд на чолі з прем'єр-міністром Матеушем Моравецким.

"Термін повноважень якого, ймовірно, складе максимум 14 днів", – додає видання.

Politico нагадує, що три опозиційні партії на недавніх виборах взяли 248 мандатів із 460, що достатньо для формування уряду. Але президент, який представляє «ПіС», має той факт, що на виборах його партія формально посіла перше місце і за законом має право на «право першої ночі» при створенні Кабміну.

Тепер Моравецький має два тижні, щоб представити свою програму парламенту і спробувати завоювати вотум довіри. Якщо – що майже напевно – це не вдасться, тоді парламент зможе обрати кандидата на посаду прем'єр-міністра, що дозволить Туску повернутись на посаду, яку він залишив у 2014 році.

⁉️ Для чого всі ці ігри з боку Дуди - вірніше, Качинського? Щоб зробити гірше польській економіці? Щоб і надалі потурати іграм навколо українських перевізників? Дуже неприємний осад, коли Дуда на екран каже одне, а робить трохи інше.

P.S. Уряд Польщі нарешті відреагував на блокаду кордону з Україною.

Польській міністр інфраструктури Анджей Адамчик звернувся до віцепрем’єра Кубракова з проханням скасувати обов’язкову реєстрацію в системі "єЧерга" транспортних засобів, які повертаються з України до ЄС і розвантажені на прикордонних переходах Зосін–Устилуг та Нижанковичі–Мальховіце.

Також польський урядовець звернувся до комісара ЄС з питань транспорту з проханням створити спільний комітет для аналізу впливу так званого "транспортного безвізу" з Україною на ринок автомобільних перевезень ЄС.