"Важкий контрнаступ" - Юрій Бутусов

"Важкий контрнаступ" - Юрій Бутусов

З'ясовував обставини щодо відео, де російський оператор дрона коментує бій російського танка проти нашої колони у складі двох танків та шести бронеавтомобілів. Росіяни розповіли, що один танк проти восьми відбив атаку, створили гучний піар. Насправді це відео важкої та кривавої перемоги українських військ, яке показує як попри помилки у плануванні та застосуванні, високий героїзм та майстерність українських воїнів переломили хід бою.

За даними, які я зібрав, на відео зображена атака у перший день українського наступу на південному фронті.

4 червня підрозділи 23-ї механізованої бригади атакували російські позиції в районі села Новодарівка Запорізьської області.

У колоні на відео першими йшли два танка, а за ними - шість бронеавтомобілів, у яких не було ніякого протитанкового озброєння. Тобто фактично у бій з російським танком мали можливість вступити тільки два передових танки. Російський танк не знищив усю нашу техніку - більша частина техніки підірвалась на протитанкових мінах. На жаль, ворог влучно відстрілявся та зміг відступити. Але потім відео обривається на найцікавішому - а які ж результати?

А далі росіянам показувати було не так цікаво. Екіпажі та піхотинці 23-ї бригади не втікли, а закріпились у посадці біля розбитої техніки та через деякий час пішли уперед. Тобто російському танку не вдалося відбити атаку.

І це був не єдиний напрямок атаки на Новодарівку - також була атака на іншому фланзі. У бій за село вступила також 110-та бригада територіальної оборони.

Російська піхота обороняла село під прикриттям мінних полів та з підтримкою трьох танків Т-90А, за свідченням наших бійців. Один з цих російських танків знищений на околиці Новодарівки гранатометником 110-ї бригади ТРО, уламки цього танку зараз знімають усі журналісти. Після цього ураження два інших танка втікли, втому числі втік і той екіпаж, який атакував нашу колону.

Після того, як російські танки кинули свою піхоту у селі, у контактному бою воїни 23-ї та 110-ї бригад розгромили росіян, почалась втеча, і вже увечері 4 червня Новодарівка була звільнена від окупантів.

Тобто російське відео - це один з невдалих трагічних епізодів в цілому успішної для нас операції.

А тепер моє особисте бачення про помилки та про висновки, які, на мій погляд, вплинули на результати цього епізоду на відео:

1. На жаль, командування корпусу, яке видавало наказ на застосування 23-ї бригади, не врахувало, що це новостворена бригада, у якої не було відпрацьовано злагодженості та застосування в умовах реальних бойових дій. Планування має відповідати реальним можливостям військ.

2. Не було достатньої взаємодії з 110-ю запорізьською бригадою ТРО, яка тривалий час діяла у цьому районі, добре володіла обстановкою, і могла б повідомити про розташування мінних полів та про систему оборони. Адже 110-та бригада раніше вже заходила у Новодарівку. Наступ треба планувати спираючись на тих, хто краще володіє тактичною обстановкою.

3. При русі колони бронетехніки очевидно, що їхні дії не корегувались з дрону, і наші танкісти не отримали своєчасного повідомлення та цілевказування щодо наближення до них російського танку. Наявність російського танку була відома, виявити його та навести на нього наші танки було можливо. Але на жаль, ми понесли невиправдані втрати через відсутність керованості боєм. Досвід війни показує, що екіпажі бронетехніки під час дій в обороні або наступі повинні мати постійне інформування щодо противника та керуватись через дрони. Не можна перекладати завдання виявлення цілей під час маневреного бою виключно на екіпажі бойових машин. Не кількість танків у колоні, а кількість дронів, якість спостереження та швидкість реагуівання на зміни обстановки створюють перевагу у сучасному бою.

Російське відео показує, яким важким стало звільнення Новодарівки. І помилки під час цієї операції не варто забувати, а варто робити висновки, щоб не повторюватись.

І кожен з українських героїв, які звільнили село та зробили свій внесок у перемогу заслуговують найвищих відзнак держави та суспільства.

Якщо хтось з учасників тих боїв бажає уточнити обставини та додати деталі - пишіть у месенджер, будь-ласка.