"«Українські» F-16 заплуталися в червоних лініях кремля" - Орестократія

"«Українські» F-16 заплуталися в червоних лініях кремля" - Орестократія

Здавалося б, до чого тут американські «яструби миру».

Президент США Джо Байден надзвичайно добре ставиться до України й не шкодує для нас нічого. От, наприклад, учетверте погодився на навчання українських пілотів польотам на F-16. От тільки вони ніяк не розпочнуть.

12 березня 2023. «Байден погодив виділення Україні $200 млн на зброю та навчання військових», - радіо «Свобода». 

19 травня 2023 р. «Байден сказав союзникам по G7, що США підтримуватимуть спільні тренування F-16 для українців», - CNN. 

16 липня 2023. «Президент США Джо Байден дав європейським країнам "зелене світло" для навчання українських пілотів на винищувачах F-16», - Салліван в інтервʼю CNN. 

8 серпня 2023 року. «Президент Байден «дав зелене світло» тому, щоби зробити можливим, а також підтримати процес навчання українських пілотів на F-16», - заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх, - Укрінформ. 

США «дали» вже стільки «зеленого світла», що воно мало б уже засліпити всі системи ППО Московії, та насправді ці «світлофори» радше працюють на заспокоєння місцевого політикуму.

«Основне уповільнення підготовки пілотів ЗСУ на F-16 відбувається в США, - каже Голосу Америки екскомандувач об'єднаних сил НАТО у Європі Філіп Брідлав, - США бояться провокувати Росію: російська політика залякування сповільнила надсилання F-16, тоді як саме F-16 можуть кардинально змінити хід війни в Україні.

Інший експерт називає найлякливішого персонажа в команді Байдена. "Людина, яка блокує постачання зброї до України, - це радник із національної безпеки Джейк Салліван", - каже співробітник Atlantic Council Андерс Ослунд: перемога Байдена на виборах президента США 2024 р. залежить від успіху України на полі бою, він повинен спрямувати всі військові ресурси США включно з далекобійними ракетами до України. «Але, мабуть, він цього не розуміє, і цього явно не розуміють його помічники», - каже Ослунд.

Джейк Салліван – помічник президента з національної безпеки. Він очолює т.зв. "крило миру" в Білому Домі, куди входять директор ЦРУ Білл Бернс та Джон Керрі – спеціальний представник президента США з питань клімату, давній товариш президента США. Вони постійно говорять про ризики ескалації «конфлікту з РФ» і постійно повторюють мантру про червоні лінії Путіна. В якийсь момент уже здавалося, що «миротворці» прозріли, навіть Салліван говорив, що переваги постачання більшої смертоносної зброї Україні переважають ризики ескалації. Та, схоже, його вистачило не на довго.

З одного боку, адміністрація Байдена дійсно намагається допомогти Україні, і розуміє всі наслідки «побєдобесія Путіна», якщо той раптом досягне якихось значущих результатів на полі бою в Україні. Але, як говорить республіканець Міт Макконнел, Байден рухається в правильному напрямку, але недостатньо швидко і недостатньо ефективно.

Особисто я думаю, навіть заборонивши Саллівану обмальовувати Білий Дім червоними лініями Путіна, ситуація докорінно не зміниться. Адже США грають у велику геополітичну партію з багатьма іншими гравцями, партію, часто нам не зрозумілу. F-16, ATACMS можуть бути розмінними фігурами у цій грі. Політичне майбутнє демократів, і особливо президента Байдена дійсно міцно привʼязано до українських перемог, але це не додає нам впевненості, коли не зрозуміла логіка поведінки ключового партнера.