Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 02.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 02.09.2023

1. Російські промисловці мріють про європейське обладнання.

- За рік частка російських підприємств, які бажають закуповувати європейське обладнання, зросла з 65 до 72%, при цьому частка тих, хто дійсно планує закупівлі, зменшилася з 55 до 9%.

- Більшість підприємств рф скаржаться на відсутність російських аналогів, а половина – на їхню якість.

2. Іноземні банки вирішили не випускати із росії.

- російська влада не збирається легко випускати закордонні кредитні організації, які бажають продати російський бізнес. Така позиція урядової комісії, яка розглядає та дає дозвіл на кожну угоду з іноземним бізнесом, який бажає залишити рф.

- Остаточне рішення щодо кожного випадку, коли іноземці хочуть піти, приймається на рівні адміністрації президента.

- Можливість виходу з рф розглядають Райффайзенбанк, «ЮніКредит» та Сітібанк, які перед початком війни мали сумарні активи на 3,5 трлн. рублів і тримали вклади російських громадян майже на 1 трлн.

- Але багато іноземців не зможуть піти, оскільки російська влада незацікавлена у виході іноземного бізнесу, у тому числі з політичних міркувань.

3. Стільникові оператори з Канади розірвали або перебувають у процесі розриву роумінгових угод з російською «великою четвіркою» через те, що в липні уряд країни вніс МТС, «Мегафон», Tele2 та «Білайн» до списку санкцій.

- Абоненти перерахованих компаній, які приїжджають до Канади, зможуть залишитися на зв'язку, лише якщо підключаться до Wi-Fi або куплять місцеву сім-карту.

- Але без роумінгу вони не зможуть отримувати SMS на російський номер, наприклад, для авторизації чи підтвердження банківських транзакцій.

4. МОК не дозволив спортсменам з росії та білорусі брати участь у азіатських іграх, що стартують 23 вересня.

- Про можливість участі росіян в Азіатських іграх, які пройдуть у китайському Ханчжоу, Олімпійська рада Азії заявила у січні.

- У липні організація повідомила, що в Іграх зможуть взяти участь до 500 спортсменів із росії та білорусії. Передбачалося, що вони виступатимуть у нейтральному статусі та поза медальним заліком.

5. Нобелівський фонд відкликав запрошення послам із росії, Білорусі та Ірану на церемонію вручення премій. Про це йдеться у заяві Фонду.

- Раніше у Швеції спалахнув скандал через рішення Нобелівського комітету запросити на церемонію вручення послів вищезгаданих країн.

- Таке рішення викликало шквал критики, зокрема, МЗС України, а також шведських політиків, включаючи прем'єр-міністра країни, які після цього хотіли бойкотувати церемонію вручення.

Volodymyr Omelyan