"Літні/зимові куртки або зрада з міністерством оборони" - Олександр Карпюк

"Літні/зимові куртки або зрада з міністерством оборони" - Олександр Карпюк

Я періодично випадаю з трендів та зрад фейсбука, але мене зацікавило розслідування по турецьким курткам. Особливо після того, як пішов хайп по яйцям за 17 грн за штуку, які потім вдруг стали яйцями по 17 грн. за 0,2 кг та 0.3 кг, але Ніколов так і не взяв на себе відповідальність за цю маніпуляцію. Скріни доречі я в пост додав.

Чіто ти імєєш протів Ніколова, запитаєте ви? Та нічого, крім того що він ще з своїм партнером ліпив розслідування з лайна та палок ще в часи "Волонтерського десанта", коли міністром був Полторак, і якість цих розслідувань я памʼятаю, як і те що я старався звязатись тоді і пояснити де вони неправі ( в нього був тоді напарник, такий підстаркуватий) але від мене ці два поважні пана морозились як і від інших.

Тому побачивши розслідування від метра, я вирішив розібратись в чому там справа.

Що я зміг зрозуміти по справі.

В 2022 році була нагальна потреба в зимовій формі. Українські виробники не встигали забеспечити таку кількість (що логічно, це ж треба було закупати влітку 2021 року, бо українським виробникам треба мінімум за півроку відторгуватись на тендерах, закупитись в Китаї матеріалами, потім Китай ще повинен їх зробити, потім привезти, потім розтаможити, ще один цікавий квест доречі, потім вже довезти до виробнитва, частково найняти підрядні організації, пошити, пройти прийомку, кароч це все не швидко, а в нас міністр тоді був Таран взагалі, це були часи коли міністр з головою ГШ майже рік не спілкувались).

Почалась повномасштабна війна, дуже срочно була потрібна зимова форма.

Далі я буду цитувати Олександра Соколовського, голову "Текстіль-контакту". Наперед скажу - зради він в цій історії з турецькими куртками не побачив. Нижче на скріні ви мижете побачити коментар власника текстільного холдінгу МІК. Це мабуть одні з найкрупніших поставщиків військової форми в ЗСУ, вони розбираються у процедурах та цінах.

Але поїхали.

"Постачання КВНЗ на МОУ від моєї компанії (і ще від багатьох великих виробників, яких я знаю, хоч за всіх не скажу) йшли за ціною 2490 грн. (У т.ч. ПДВ!).

Спочатку (до стрибка курсу з 28 до 38 грн за $) це було 88$

А для тих, кому платили після 20 липня і до кінця року 2490 грн перетворилися на 65$. І все це із ПДВ. І індексацію ніхто нам не робив.

Закупівлі йшли за спрощеною процедурою «за терміновою потребою». Ціни інших постачальників та кількості у відкритому доступі зі зрозумілих причин МО не публікувало."

По вартості курток від відчизняних виробників плюс-мінус зрозуміло. Окремий крінж був в тому що від цих закупівль українські виробники пішли у мінус, але це вже зовсім інша зрада.

Йдемо по турецьким. Знову цитата:

"По турецьких куртках.

Порівнювати КВВЗ пошиті українськими постачальниками за затвердженими МОУ ТУ з тим, що через гостру нестачу безпосередньо закуповувалося торік у турків просто неможливо. Це абсолютно різні вироби. Турки постачали за узгодженими «зразками-еталонами» з мінімальним техописанням у кілька рядків (або сторінок, я не знаю).

Не лише за якістю, а й за цінами порівняння у будь-якому випадку буде некоректним. Адже до 86$ закупівлі турецької куртки треба додати спочатку 12% мита, а потім 20% ПДВ, які ніхто не скасовував. Тому виходить ще +35% до ціни виробу. Але при цьому всі ми розуміємо, що торік потужності українських швейників не вистачало (бо капець як довго затверджувалося бюджетне фінансування та фінальні потреби взимку в результаті озвучили в серпні-вересні), а постачальники турецьких/китайських курток скористалися цим і неслабо заробили."

Що можна з цього зрозуміти?

У 2022 року закупівлі зимових курток робились як у відчизняних виробників, так і докуповували турецькі куртки, бо відчизняні не могли забеспечити необхівдну кількість, а армію треба було в щось одягати. Закупівлі відбувались по спрощеній процедурі, що теж зрозуміло, треба було якнайшвидше.

Відчизняні зимові куртки закупались за 88 баксів.

Турецькі - за 86 баксів.

Закупівлі турецьких курток відбувались не по ТУ МО (там ТУ на 60 сторінках), а по "ерзац-еталонам" з мінімальним техописанням. Що зрозуміло, бо по ТУ знайти в світі куртку яка б відповідала 60-ти сторінкам ТУ взагалі неможливо. Навіть Карентія МІГ 4.0 не відповідає ТУ Українського МО. Тому були прописані загальні вимоги (температурний режим, вологозахисний шар, ще там щось, я хз, прошу вже третій день надати мені ТТХ цих турецьких курток для порівняння з українськими куртками), але в щось же одягати бійців потрібно. Тому в рамках забюджетованної вартості в МО були закуплені куртки в тих, хто був готовий дати необхідну кількість, по тій вартості, що згідно бюджету змогла дати турецька фірма.

Що з цього виходить? Та нічого, крім того що експертиза Шабуніна - то маніпуляція, по цьому ТУ куртки не закупали, він трясе як раз експертизою згідно ТУ Міноборони, а куртки куплялись не згідно цього ТУ, а по спрощеній процедурі згідно "ерзац-еталонам". Як би МО закупало тільки згідно ТУ, то півроку куртки треба б було почекати.

Далі буде моє припущення, але якщо брати інтелектуальний рівень розслідування, то вважаю що все доволі близько.

Юрій Ніколов отримує інформацію. що в турецьких інвойсах ці куртки проходили за 1/3 вартості. Я так розумію, що для того, щоб "оптимізувати налоги турецькій фірмі", була зроблена "прокладка", яка викупала ці куртки, а потім продавала в МО вже по реальній вартості. Напряму така махінація неможлива, тому зробили прокладку. Не знаю що отримувало за цю послугу МО, чи знижку по вартості курток, чи ще щось - ми не дізнаємось звісно, але схема була така.

Ніколов побачивши вартість за куртку в 28 баксів, а в закупівлі МО - 86 баксів, вирішив що ось вона, корупція. Куртки втричі дорожче закупили!

Але ж чому зимові куртки взагалі коштують в Турції 28 баксів, це ж дуже дешево - подумав Ніколов. Після чого подивився їх на фото. А там візуально доволі легкі куртки, ну тобто вони теплі, але не великий пуховік, якщо не розбиратись - то виглядає як демісізонна куртка.

Демісізонна - це якось не дуже грає на контрасті - подумав Ніколов. Літні! Хай будуть літні куртки! І ось тут приохуіли бійці дізнавшись що існують військові літні куртки. Літо - воно ж сама та пора щоб в куртках ходити. Літню куртку під бронік - саме те що треба.

Але геній розслідувача було не зупинити. Літні куртки замість зимніх, по вартості втричі дорожче!!!!

І понеслось.

Доречі те що куртка зимова - доволі легко можуть зрозуміти люди в темі, коли подивиться на ії подкладку. Вона зимова. А перешити подкладку важче, ніж бірку, як заявляють антикоррупціонери.

Давайте зробимо підсумок помилок/маніпуляцій в нападках на МО:

1) Яець по 17 грн не було.

2) Курток закуплених втричі дорожче не було.

3) Зимові куртки були і спочатку зимовими, літніх не було.

4) Розповіді про невідповідність турецьких курток ТУ Міноборони - маніпуляція, так як вони не закупались по ТУ Міноборони, а по спрощеній процедурі по "ерзац-еталонам".

Окремо що цікаво - "розслідувачі" зрозуміли що обісрались, але якимй же антикорупціонер визнає свою провину? Це не по грантоїдськи! Тому вперто стоять на свому.

І так, я запрошую Юрія Ніколова в коментарі, бажано з пруфами, тому що тут описана доволі поверхнева картина, а я хотів би де що уточнити.

Да ти захищаєшь Резнікова! - Скажете ви.

Ну, в данному випадку - ніт. Тому що наскільки я знаю, Резников ніколи не тримався за це крісло, а кандидатура його заміни - достойна, я про пана Арсена Джумаділова чув тільки гарне. Тобто якщо Резникова знімуть, то це не буде заміна Коболева на Вітренко, або Загароднюка на Тарана. Світ не впаде, МО теж. Джумаділов достойна людина і великий профі.

Але ось що мене зацікавило в пості Олександра Соколовського.

У будь-якому разі коментувати за цінами мені більше нема чого. Хіба що потрапила в ZN вкрай цікава інформація про одну з поставок військової форми (зимових курток і штанів) вже українською компанією, але за цінами більш ніж вдвічі вищими, ніж їх постачали виробники, які давно працювали на ринку і дорожчали репутацією. Які теж могли б скористатися ситуацією, коли наші хлопці мерзнуть і загнути ціни, але цього не зробили.

Натомість постаралося ТОВ «ЄДЮГЕТ». 65% якого належить колишньому міністру МОЗ Максиму Степанову та його дружині, які, як пише ZN, отримали минулого року 185 мільйонів за постачання форми (посилання на статтю у коментарях). Нікому з відомих мені швейників ні раніше, ні потім про цю компанію не чув. Але поставили та поставили.

Однак мені зі спортивного інтересу стало цікаво, чому. І ось у відкритих (!) джерелах знайшов посилання лише на один їхній торішній контракт. Виявилося, що вони постачали на Харківську військову адміністрацію на 83 млн. КВВЗ (куртка вітро-волога захистна) та ШВВЗ (штани вітро-волого захистні), тільки в контракті не вказано, що виріб повинен відповідати затвердженим МОУ техумовам, тож підозрюю, що там теж незрозуміла якість цих зимових курток та штанів. Зате з частковою передоплатою та за наступними цінами (на 2-му фото - скрін із контракту):

- КВНЗ 5284.00 грн. (без НДС)

- ШВВЗ 3216,00 грн. (без НДС)

Нагадую, що основні великі виробники (включаючи «Текстиль-Контакт») до кінця 2022 року постачали цю продукцію (причому відповідно до затверджених Міноборони ТУ) так:

- КВНЗ 2460,00 грн. (з ПДВ)

- ШВВЗ 1500,00 грн. (з ПДВ)

Нехилий навар у «ЄД'ЮГЕТ» виходить. При цьому подивився, що вони тоді ще й на єдиному 2% були. Вміють люди навіть під час війни нічого не боятися і не соромитися ...

І так, це зрада як по мені, і треба в цьому розібратись. Степанов - це взагалі мудло кончене, але заробити наддохіди і на вакцинах коли була пандемія, і на військовій формі (вартість вдвіча більша, ніж у інших) коли були найважчі часи - це прям еталонним упирем треба бути. І хто підписував цей контракт - реально треба розібратись.

Але до Юрія Ніколова це розслідування не має ніякого відношення. А чому? Як же метр "не побачив" вдвічі завищенної вартості від колишнько міністра, а зате побачив купу ахінеї з турецькими куртками?

Ну нічого, він зараз прийде в коментарі і пояснить з пруфами. І про яйця, і про те як зимові куртки літніми стали, і про вартість іх втричі дорожче. Але це не точно.

Який висновок? Та як зазвичай. Розслідувачі - некомпетентні маніпулятори, які багато років випускають маніпулятивні вброси, і не беруть за це відповідальнсть. Так було за часів Порошенка, так є і зараз. Чи є зрада в МО? Є, прямо можу сказати, плавали, знаємо. Це структура, куда люди на посади приходять заробляти, і не міняються там роками. Міністрів міняють, керівників відділів - а ключові особи досі на местах. І іх не так просто звільнити, особливо в військовий стан. Потрібна велика реформа МО, але це зробити непросто. Але МО треба бити не заказними маніпулятивними матеріалами, а реальним и розслідуваннями. Тому що "Міністр Яйце" - вже фейсбучний мем, а ось "Розслідувач Яйце в Літній Куртці" - ну не буде такого. Хто перший говняшку кинув - той і обмазав.

Але так не повинно бути. Особливо якщо ми кажемо за інституцію, яка є частину нашого опору, яка є частиною нашої обороноздатності.