"Все, що я напишу зараз - чисті спекуляції, ніякого інсайду я не маю. Але..." - Карл Волох

"Все, що я напишу зараз - чисті спекуляції, ніякого інсайду я не маю. Але..." - Карл Волох

...але в справі Коломойського відбулося декілька абсолютно нестандартних подій, котрі вимагають осмислення. Зверніть увагу, що частину цих фактів ми вже аналізували, але нові дозволяють побачити ситуацію в додатковому світлі.

1. Запрошення до США делегації всіх нових антикорупційних органів (відносно незалежних від влади і орієнтованих на американців).

2. Ініціатива Зеленського віддати під оруду повністю контрольованого СБУ топ-корупцію.

3. Раптове оголошення підозри Коломойському тим же СБУ по зовсім свіжій справі, коли в НАБУ готова інша в розслідуванні, яке велося тривалий час і з сумою неспівставно більшою.

4. На інкриміновані суми дуже варто звернути увагу. Хоча закон не привʼязує їх до розміру застави (мета запобіжного заходу інша), але в реалі судді зазвичай керуються саме цими цифрами. Але, якщо по одній справі запобіжний захід вже обраний і підозрюваний обмежень не порушує, суд цілком може новий не обирати, обмежитися попереднім із ( у даному разі з меншою заставою).

5. Розслідування двох повʼязаних справ двома різними органами цілком дає законну підставу для їхнього обʼєднання (нескладно здогадатися, кому прокуратура віддасть тут перевагу, тим паче що підозра СБУ-БЕБ була першою.  

6. Найдивнішою, на перший погляд, обставиною є відмова Коломойського сплатити заставу й готовність іти до СІЗО, адже для нього сума цілком підйомна, а персони його рівня зазвичай вдаються до будь-яких засобів, аби не йти в камеру.

7. Не менш дивною є й історія з «недоправленеям» справи Коломойського з Шевченківського суду до апеляційного. В справах ВІПів таке може статися або якщо мова про велику політику, або за погодженням із цим самим ВІПом.

8. Не менш дивною є й перерва на три тижні до наступного засідання. Тут треба розуміти, що закон вимагає розглядати такі справи в найкоротші строки, адже мова про всього-навсього підозрюваного, а не обвинувачуваного. І щодо персон рівня Коломойського без крайньої необхідності (або згоди підозрюваного) суд би такого не чинив.

9. Як на мене, пункти 6-8 нічим іншим, крім приїзду Блінкена пояснити не можна. Не виключено навіть, що тайминґ візиту зі справою повʼязаний безпосередньо.

10. В цих умовах, ймовірно, і в операцію «врятувати рядового Беню» доведеться вносити серйозні корективи, бо станом на сьогодні абстрактні байки про боротьбу з корупцією та олігархами американці вже не купують.

11. Слід чітко розуміти, що справа не в «любові» Зеленського до Коломойського, не в залежності чи вдячності (про що я вам уже сто разів говорив). Але якщо не врятувати зараз рядового Беню, котрий так багато знає і вміє довести, через певний час доведеться рятувати рядового Вову. Тепер вже й він бачить, наскільки методичною й невблаганною є ця американська машина