Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 13.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 13.11.2023

1. росія планує витратити у 2024 році рекордні 39% бюджету на оборону.

- Мінфін рф заклав рекордну з 2006 року суму на оборону - 14,2 трлн., або 38,6% всього бюджету.

- Порівняно з 2023 роком витрати на оборону влада збирається підняти на 69%, з 6,4 до 10,8 трлн рублів.  

- За оцінками аналітиків на оборону піде 6% ВВП. За даними Visual Capitalist, минулого року військові витрати перевищували 5% ВВП у 7 країнах: в Україні, Омані, Катарі, Кувейті, Ізраїлі, Саудівській Аравії та Алжирі.

2. Постачання двох перших імпортозаміщених SJ100 для «Аерофлоту» остаточно перенесено на 2024 рік.

- Експерти вважають, що експлуатація літаків розпочнеться не раніше кінця наступного року.

- У «Ростеху» пояснили, що передадуть літаки, коли будуть впевнені у їхній безпеці.

- Фінальні дати визначить перебіг випробувань двигуна ПД-8, перший політ якого намічено на грудень.

- Раніше передбачалося, що «Аерофлот» отримає 34 «русифіковані» лайнери до 2025 року.

- Експерти зазначають, що встановлені після введення санкцій терміни введення в експлуатацію імпотрозамещенних літаків були «надзвичайно оптимістичними».

3. Заморожені російські активи будуть використані для допомоги Україні.

- Такий законопроєкт підтримав Комітет у закордонних справах Палати представників Конгресу США.

- Таким чином, Держсекретар США отримав повноваження надати додаткову допомогу Україні, використовуючи активи, конфісковані в російського Центробанку та інші суверенні активи рф.

- Протягом 180 днів від набрання чинності законом держсекретар має надати відповідним комітетам Конгресу оцінку найбільш нагальних потреб України у відновленні, підтримці в галузі безпеки та гуманітарної допомоги.

- Конфісковані кошти накопичуються у Фонді підтримки України. Законопроєкт також забороняє пвернення коштів російським структурам, доки рф не піде з України та не погодиться виплатити їй компенсацію.

- Тепер законопроєкт мають розглянути у Конгресі США. Важливо, щоб оцінка Держсекретаря стосувалася саме "найбільш нагальних потреб України", оскільки наші партнери вже неодноразово робили зауваження Україні щодо надання владою чесного звіту про використання цільової фінансової допомоги.

4. До росії завезли більше тисячі люксових авто.

- У росію ввезли як мінімум 1319 розкішних автомобілів загальною вартістю 229,6 млн. доларів після введення санкцій США та ЄС.

- Санкції, що забороняють експорт до росії елітних авто, було оголошено 15 березня 2022 року.

- Ввозили автомобілі переважно через посередників у третіх країнах. Найчастіше ними виступали компанії з Киргизстану, Туреччини, ОАЕ та Білорусі.

5. Фінляндія шукає правовий механізм для перенаправлення заморожених російських активів Україні. Про це заявив міністр зовнішньої торгівлі та розвитку Фінляндії Вілле-Тавіо.  

- "Ми позитивно ставимося до арешту заморожених російських активів та перепрофілювання доходів від цих активів для підтримки України. Спільно з країнами-партнерами необхідно знайти правове рішення для перепрофілювання заморожених активів".

6. Експорт ЗПГ з Єгипту до Європи взимку може бути на 40% нижчим, ніж прогнозувалося місяцем раніше.

- Минулого року країна постачала 80% ЗПГ до Європи, оскільки континент прагнув замінити російський трубопровідний газ після початку війни в Україні.

7. Оптові ціни на газ у Нідерландах та Великій Британії знижуються у понеділок на тлі скорочення споживання через теплішу погоду, тоді як повні сховища та високий рівень постачання зрідженого природного газу також чинять тиск на ринок.

- За словами одного з європейських газових трейдерів, зниження цін на електроенергію є ще одним фактором, що штовхає ціни на газ униз.

- Європейські газові сховища, як і раніше, заповнені практично повністю - на 99,45%, показали дані Gas Infrastructure Europe. Сильна пропозиція щодо ЗПГ також продовжує тиснути на ціни.

8. Корпорація Sony не відкриває сервіс PlayStation Store у Казахстані, оскільки ним можуть почати користуватися росіяни.

- Оскільки громадяни росії мають можливість відкривати рахунки в казахстанських банках, наразі корпорація Sony не планує відкривати доступ до облікових записів Sony PlayStation в Центральній Азії.

- Як повідомлялося, компанія Sony через санкції призупинила свою діяльність у росії у березні 2022 року.

- Через це багато жителів Казахстану також втратили доступ до PS Store, оскільки вони реєстрували свої акаунти через росію.

9. Іран запропонував Вірменії замінити російський газ.

- Іран готовий різко збільшити постачання газу до Вірменії, заявив посол Ісламської республіки в Єревані.

- Йдеться про нарощування експорту в 3-4 рази в рамках програми «Газ в обмін на електроенергію», яка діє з кінця 2000-х, а в серпні було продовжено до 2030 року.

- У рамках цієї угоди Вірменія імпортує щорічно 300-500 млн кубометрів іранського газу, в обмін на який «Єреванська ТЕЦ» постачає до Ірану електрику за «курсом» 3 кВт⋅год за 1 кубометр.

- У росії при цьому закуповується близько 2,5 млрд. кубів, що дозволяє «Газпрому» займати приблизно 85% вірменського ринку.

- У Тегерані, як випливає зі слова посла, готові наростити постачання до 1,5-2 млрд кубометрів на рік, що покриє три чверті потреб Вірменії.

10. Національне агентство з питань запобігання корупції внесло провідного данського виробника продукції на основі кам’яної вати Rockwool до переліку міжнародних спонсорів війни.

- Після повномасштабного вторгнення рф в Україну, компанія принципово вирішила залишитися на ринку росії.

- Через посередників продукція компанії продається російським державним підприємствам, зокрема, на замовлення Міністерства оборони рф.

- В росії Rockwool представлена 4 компаніями, які у 2022 році сплатили до російського бюджету майже $17 млн податків.