"Після того, як Європа відвернулася від росії, росія вирішила розвернутися на схід і південь" - Антон Швец

"Після того, як Європа відвернулася від росії, росія вирішила розвернутися на схід і південь" - Антон Швец

На сході її зустрів Китай, а на півдні – Індія та країни Перської затоки. Щоб закріпитися на цих напрямках, росія активно розвиває там свою інфраструктуру.

У травні 2023 росія з Іраном підписали угоду про будівництво залізниці між іранськими містами Решт і Астара. Для фінансування цього проєкту росія надала Ірану кредит у понад 1 млрд доларів. Цей відрізок залишився останнім у коридорі «Сєвєр-Юг».

Рішення про коридор «Сєвєр-Юг» прийняли ще у 2000-му. Цей коридор мав забезпечити транспортний зв’язок між росією та Індією через Іран і Азербайджан. У коридорі має бути три маршрути. Транскаспійський, за яким вантажі будуть проходити через порти Астрахані та Махачкали. Західний – там усе буде проходити через Азербайджан до їхньої прикордонної станції Астара. Східний: залізниця росії через Казахстан, Узбекистан, Туркменістан виходить у залізницю Ірану через перехід Теджен-Серахс.

Загалом для росії цей коридор відкриває доступ і до Індії, і до Саудівської Аравії, і до ОАЕ, і до Пакистану. Ну і звісно, з усіма ними росія торгує. За кількістю експорту Індія для росії стоїть одразу після Китаю. Минулого року, наприклад, товарообіг росії з Індією був 65 млрд доларів. Особливо в нафтогазовій сфері. В Еміратах і купують у росію продукцію, і допомагають їй своїм реекспортом, щоб обходити санкції.

Найцікавіше в коридорі «Сєвєр-Юг» якраз те, що знаходиться він поза межами дії західних санкцій. Ну тобто він напряму допомагатиме росії їх обходити (буквально). Така ось схема.

«Ожидаем выполнения в полном объеме строительства к 2028 году» - госдура рф. Ваші ставки, коли закінчать?