Перемога над Росією має бути швидкою у разі вторгнення в Естонію, каже командувач Сил оборони країни

Перемога над Росією має бути швидкою у разі вторгнення в Естонію, каже командувач Сил оборони країни

Командувач Сил оборони Естонії генерал-лейтенант Мартін Герем заявив, що Естонія має подвоїти фінансування на оборону, щоб завдати вирішальної поразки Росії, якщо та вирішить вдертись в його країну. Він наголошує, що Естонія має збільшити фінансування оборони вдвічі вже протягом наступних двох років. Про це Мартін Герем наголосив під час інтервʼю в Японії, де він зустрічався з японськими високопосадовцями з Міністерства оборони.

На думку командувача Сил оборони Естонії, ані загроза ядерної відповіді, ані суттєві втрати навряд чи можуть зупинити Путіна від атаки, якщо він збереться вторгнутись до країн Балтії.

У разі якщо ти тільки покажеш свої обличчя на моєму кордоні, вирішальна перемога має бути дуже швидкою – не за місяці та роки, а за дні та тижні
Командувач Сил оборони Естонії

“У разі якщо ти тільки покажеш своє обличчя на моєму кордоні, вирішальна перемога має бути дуже швидкою – не за місяці та роки, а за дні та тижні”, – говорить Герем про потенційну загрозу для країн Балтії від Росії. “Якщо ми думаємо, що це може статись через три роки, то рішення треба приймати вже сьогодні”, – додає він.

Герем також сказав, що він розмовляв з представниками Міністерства оборони Японії в Токіо про придбання компонентів, які могли б допомогти Естонії будувати оборонне обладнання дешевше.

Японія суворо обмежує експорт оборонної продукції, але вона має значно менше обмежень на комерційно доступні компоненти, які також можна використовувати у військовій техніці. За словами командувача сил оборони Естонії, це може включати датчики землетрусів, які використовуються для виявлення наближення російських танків.

Естонія збільшила свій оборонний бюджет до 3% ВВП та тим самим стала лідером серед витрат на оборону в НАТО.

Путін 28 березня наголосив, що Росія не має наміру нападати на країни НАТО: “Ідея про те, що ми будемо нападати на якусь іншу країну — Польщу, балтійські країни, чехів — це повна нісенітниця”.

Країни Балтії водночас серйозно готуються до такої загрози. Нещодавнє “переобрання” Володимира Путіна на посаду президента - це сигнал Заходу, що Росія продовжить вести агресивну політику принаймні наступні шість років, наголосив під час візиту до Вашингтону цього тижня міністр закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш. Його колега з Литви Габріеліус Ландсбергіс звернув увагу на цифри. “Росія розпочала цю війну приблизно із 800 000 військовослужбовців... Зараз у них близько 1,2 мільйона регулярної армії, і з них близько пів мільйона перебувають в Україні...А нещодавно їхній міністр оборони за пару днів до теракту в Москві, оголосив, що вони збираються ще розширити свою регулярну армію. Мова може йти про 1,7 мільйона військових”, - зауважує Ландсбергіс. Якщо така сила виграє в Україні вона не зупиниться. Далі, ймовірно, буде агресія щодо Молдови чи Грузії, а в перспективі й країн НАТО, вважає міністр.

“Глибина території Естонії 200 кілометрів. Усі військові НАТО (у разі вторгнення - ред.) будуть там буквально за хвилину. Усе відбудеться там, але все там буде знищено”, - прогнозує ймовірне зіткнення міністр закордонних справ Естонії.