"ГРОШОВА ІЛЮЗІЯ, ЩО БЕРЕТЬСЯ З ГРИВНЕВОЇ ЕМІСІЇ" - Александр Гончаров

Ідея НБУ та Мінфіну «надрукувати собі гарне життя» вже працює все гірше й гірше, бо дедалі все більше емісії гривні йде на погашення вже взятих боргів.

Плюс до цього інвестиційний гігант «BlackRock» попереджає нас про подальше погіршення геополітичного фону для фінансових ринків у 2024 році і про те, що ринки не повністю закладають ризики. А також руйнівна війна, ускладнення геополітичної обстановки та посилення грошово-кредитної політики НБУ на українські ринки створюють потенційні загрози для активів.

Що робити? Безумовно, зараз владі та українському бізнесу потрібно вміти працювати з ризиками та правильно диверсифікувати вкладення, щоб не втратити капітал та знизити ймовірність різкої девальвації гривні. До речі, а чому зараз ще не летить у прірву курс гривні? Все просто: політики та топ-чиновники, як приватні інвестори, купують ОВДП із надприбутковим відсотковим доходом, який до реальної економіки України не має жодного стосунку. І щоб схема працювала на користь покупців цих облігацій, треба, щоб курс гривні був стабільним до самого кінця.

Що далі? Без нових кредитів Заходу нашій фінансовій владі доведеться друкувати гроші, а це шлях до економічного колапсу. А спроби Кабміну заморозити виплати за боргом означатимуть дефолт, що при дефіциті держбюджету-2024 в більш ніж 40 млрд дол США стане проблемою, що не вирішується.

Звідси висновок: вимушена необхідність друкувати гроші — стратегія, яка нещодавно, наприклад, призвела до економічного колапсу у Венесуелі.