"ПІЗНО ПИТИ БОРЖОМІ, КОЛИ НИРКИ ВІДМОВИЛИ" - Александр Гончаров

"ПІЗНО ПИТИ БОРЖОМІ, КОЛИ НИРКИ ВІДМОВИЛИ" - Александр Гончаров

ТРЕБА БУЛО РАНІШЕ, А ЗАРАЗ НЕМАЄ ГРОШЕЙ

Дуже правильні слова сказав зараз Шмигаль про те, що в Україні побудують десятки оборонних заводів, 50% грошей підуть на нашу українську зброю.

Справа залишилася лише десь знайти десятки мільярдів довгих інвестиційних доларів та організувати сотні тисяч нових робочих місць.

Де брати стільки грошей?! Для цього останні 10 років постійно пропоную створити «Українську корпорацію розвитку», яка б генерувала довгі інвестиційні гроші для підтримки реального сектору економіки, передусім - підприємств ВПК. А також залучати кошти іноземних та внутрішніх інвесторів в Україні через платформу спільного інвестування (Сo-Іnvestment Platform). І, звичайно, потрібно залучати в інвестиційні проекти українські банки, які, наприклад, отримали в січні цього року 16,8 млрд грн чистого прибутку, що на 2,068 млрд грн або на 14% більше, ніж в січні 2023 року. Чистий прибуток зріс попри збільшення ставки оподаткування: в січні 2023-го банки сплачували 18% податку, тоді як з 1 січня ставка податку становить вже 25%.

Але поки наша влада озвучує правильні ідеї, поляки їх втілюють у конкретні результати. Ось, наприклад, той самий Шмигаль підтвердив, що українські підприємці, які зареєстрували бізнес у Польщі, за 2 роки війни сплатили лише податків і внесків на страхування на суму 2,3 млрд євро.