"Тим часом у Китаї щось відбувається" - Антон Швец

"Тим часом у Китаї щось відбувається" - Антон Швец

Китай хоче стимулювати банки, дозволяючи їм тримати менші резерви. Виглядає це все як потреба Сі Цзіньпіна підтримати економіку і зупинити обвал фондового ринку на суму 6 трильйонів доларів США. Голова Народного банку Китаю каже, що 5 лютого норма резервування буде знижена на 0,5 відсоткових пункти.

Усе ж тривожні економічні дані та масове падіння акцій дали владі зрозуміти, що треба щось робити. Директор Пекінської компанії Chanson&Co каже, що таке заздалегідь оголошене зниження свідчить про те, що немає інших ефективних інструментів, щоб зупинити падіння ринку.

Окрім резервної норми, Народний банк також збирається знизити відсоткові ставки за кредитами, що надаються банкам, які стимулюють кредитування сільськогосподарського сектору та малих підприємств. У банку ще кажуть, що утримуватимуть юань на розумному “рівноважному” рівні і забезпечать збалансований обсяг кредитування. А обмінний курс юаня і надалі буде визначатися переважно ринком.

Президент і головний економіст Pinpoint Asset Management Ltd сказав, що зниження резервної норми є “ще одним кроком у правильному напрямку, але монетарної політики самої по собі недостатньо для посилення економічного імпульсу”. Дії Національного банку доволі цікаві і конвульсивні. Спостерігаємо далі.