"ПРО ОЛІГАРХІВ та «ЮРИСТІВ»…" - Олег Шарп

"ПРО ОЛІГАРХІВ та «ЮРИСТІВ»…" - Олег Шарп

Нещодавно писав про те, як у трійку найбагатших людей України несподівано увірвався Костянтин Жеваго - колишній соратник Юлії Тимошенко.
А якщо взяти до уваги, що майже нічого в Україні чесним шляхом не відбувається (особливо, стрімке багатіння), мимоволі починаєш шукати де «собака порилась». І з огляду на те, що Шарп, на відміну від гаранта, має справжній диплом юриста, мене дуже цікавить юридичний перебіг подій навколо історії цього збагачення.
Що ж відбувалось останнім часом? Відбувалась малопомітна юридична війна, яка ще могла закінчитись поразкою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО). Проти нього воювала група того самого Жеваго, якому, за твердженням очевидців, надають допомогу ексочільник ОПУ А.Богдан та його колега А.Довбенко, якого пов’язують з Курченком. Феєрична компанія!
А почалось все у 2015 році, коли банк “Фінанси та кредит” Жеваго було визнано неплатоспроможним, і Нацбанк відкликав його ліцензію. Ситуація була настільки серйозною, що дійшло до оголошення підозри самому олігарху – щоправда, заочно. Наразі пан Жеваго перебуває у розшуку за підозрою в розтраті та відмиванні коштів. Однак, ці негаразди не заважають йому намагатись зберегти “все нажите непосильною працею”. Зокрема, перешкоджати продажу активів банку “Фінанси та кредит”. Нагадаю, що аукціон, на якому проблемні кредити банку нарешті вдалось реалізувати в складі мегапулу з такими ж кредитами “Дельта Банку” і банку “Надра”, відбувся ще у 2019 р.
Про юридичну команду на боці Жеваго. Це Тетяна Єзерова, дружина судді ВС Альберта Єзерова. Раніше вона працювала у адвокатському об`єднанні “Шевердін і партнери”, яке входить в групу LCF, керуючим партнером якої є Анна Огренчук - дружина Андрія Довбенка. Про самого пана Довбенка варто знати дві речі: його вважають “керівником міністра юстиції” - кажуть, без його згоди жодне важливе рішення в Мін’юсті не приймається. А також він і його дружина є добрими знайомими пана Богдана. Коло замкнулось – ось де «собака порилась»!
Але повернемось до наших баранів. В цілому, на кону – 35 млн доларів, які ФГВФО має намір повернути потерпілим вкладникам. Але олігархові, який ховається за кордоном, перспектива платити за рахунками не сподобалося. Тому, якщо ти третій у рейтингу найбагатших людей України, і в тебе є готові на все «юристи» (які звикли все «рішати» у судах - нічого віддавати не треба. І ... Господарський суд Києва визнав торги недійсними. Це перша інстанція, і Жеваго за допомогою компанії LCF намагався закріпити свый успых в Апеляційному суді. І якби все склалося, це призвело б до втрати тих самих 35 млн. доларів і мало б негативні наслідки для інвестиційного клімату України.
І от вчора в Апеляційному суді Києва відбулася довгоочікуване слухання - було оскаржено рішення Господарського суду Києва, яке поставило під питання повернення грошей постраждалим вкладникам В ПРИНЦИПІ!
Проте, щось пішло не так… Сам Жеваго в розшуку - але, як пишуть ЗМІ, Богдан домовився з олігархом «повирішувати» цю справу в суді. Складно сказати, що саме і чому пішло "не так" (може, мало заплатили?), але наскоком "повирішувати" не вийшло. Тоді надійшло повідомлення про замінування суду. Свідки небезпідставно підозрюють, що мінування - справа рук тих самих "юристів". Тому що зрив суду не вигідний нікому, крім них. За руку нікого не ловили, але принцип "Кому вигідно?" ніхто не відміняв.
Суд все одно відбувся. На цей час ФГВФО, а разом з нею банківська система, врятовані. Це плюс інвестиційній привабливості України. Але осад залишився, і мені, як юристу, сумно, що мої колеги беруть участь у таких ганебних ігрищах.