"Популісти бувають різні" - Карл Волох

"Популісти бувають різні" - Карл Волох

Є дуже небезталанні, як Трамп. Є обмежені й нікчемні, як Зеленський чи Мадуро. Але всіх їх обʼєднує одне- безвідповідальність.

Лідер, який обіцяє зробити Америку “great again”, завдає наразі абсолютно непоправної шкоди своїй країні.

Пишу це не тому, що, як і більшість українців, дуже хочу, щоб ми терміново отримали американську допомогу. Просто найбільша економіка світу має безліч інтересів у різних куточках цього самого світу і різних галузях - від енергоносіїв чи мікрочіпів до бавовни (з якої роблять порох і яка майже монопольно постачається Китаєм) і ще мільйон різних позицій.

Союзи, котрі налагоджувалися десятиліттями і на яких стоїть економічна безпека США, базуються на довірі до стратегічного партнера. Так от, у результаті інтриг Трампа з приводу військової допомоги Україні, ця довіра серйозно підірвана. Як і позиції США.

Не лише країни третього світу, а й частина умовно демократичних (як Угорщина чи Словаччина) будуть дедалі більше орієнтуватися на значно більш передбачуваний Китай (чи БРІКС загалом), а вплив США на Європу вже знаходиться на безпрецедентно низькому рівні. Можу уявити, що станеться, якщо Трампа оберуть знову.

І не факт навіть, що це результат якоїсь осмисленої ідеології. Швидше за все, просто політиканство й боротьба за владу.

П.С. Я точно не з тих, хто малює Трампа однією чорною фарбою й визнаю певні його серйозні досягнення в минулому. Але безвідповідальність змінює баланс шкоди-користі для країни на відʼємний, як на мене