"Черговий хороший росіянин" - Антон Швец

"Черговий хороший росіянин" - Антон Швец

Вже два тижні в Естонії під арештом знаходиться російський науковець Вячєслав Морозов. Ліберал, критик російської політики та путіна, вчений зі світовим ім’ям, який отримував гранти як на Заході так і в Естонії. Естонський грант на півмільйона євро, чимала сума. Досліджував російсько-естонські відносини, ага.

Тим не менш попри всі такі заяви і позицію вчений регулярно їздив у росію. Як кажуть до батьків. І його чогось в росії не арештовували, а впускали та випускали. Це викликало питання в естонської контррозвідки. Безпека звинувачує росіянина в розвідувальній діяльності на користь російських спецслужб. Подробиць нема, тому сказати тут щось складно, але суд впаяв саме тримання під вартою, а не домашній арешт, погодившись зі звинуваченнями слідства. Типу може чухнути в рф або продовжувати підривну діяльність. Від адвоката Морозов відмовився, судячи з усього захищатися не планує. З естонського універу де він вів наукову діяльність його вжезвільнили. Його роботи переглянуть.

Звісно російські колеги кажуть, що це переслідування суто через громадянство і працювати на фсб чи гру Морозов не міг. Бо він же проти путіна.

Віримо, звісно віримо.