Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 17.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 17.01.2024

1. Колапс системи житлово-комунального господарства накрив половину регіонів росії.

- Комунальні аварії, що залишили сотні тисяч жителів росії без тепла, води, електрики і газу, торкнулися щонайменше 43 регіонів.

- Незважаючи на критичний знос і низку аварій, російська влада планує радикальне скорочення витрат на житлово-комунальну інфраструктуру.

- Згідно з бюджетом рф на 2024-2026 роки, фінансування сфери ЖКГ із федеральної скарбниці буде урізано більш ніж удвічі.

- При цьому видання нагадує, що за даними російської влади, зношеність мереж комунальної інфраструктури в Росії, включно з тепло- і водопостачанням, а також каналізацією, до середини 2022 року перевищила 70%.

2. Російський Мінфін у грудні витратив із Фонду національного добробуту 2,9 трильйона рублів на погашення дефіциту федерального бюджету, ліквідна частина резервів скоротилася на $20 мільярдів до $55,9 мільярда.

- Минулого місяця частина коштів Фонду на рахунках у Банку росії у сумі 114,9 мільярда китайських юанів, 232,6 тонн золота та 573,7 мільйона євро була реалізована за 2,9 трильйона рублів, а виручені кошти зараховані на єдиний рахунок федерального бюджету з метою фінансування його дефіциту.

- Внаслідок цих операцій Мінфін витратив весь залишок коштів у євро.

- Таким чином, з урахуванням витрачених із Фонду 560 мільярдів рублів за перші вісім місяців року Мінфін направив із скарбниці на фінансування дірки у бюджеті минулого року 3,46 трильйона рублів.

- Ліквідні активи російського Фонду національного добробуту на початок 2024 року зменшилися до 5,01 трильйона рублів (55,9 мільярда доларів), або 3,3% ВВП.

- Станом на 1 грудня 2023 року вільні кошти становили 6,75 трильйона рублів ($75,9 мільярда), або 4,5% ВВП.

3. Росіяни зберігають «під матрацами» майже $100 млрд готівкової валюти.

- Росіяни накопичили значний обсяг іноземної валюти, який вони не довіряють банкам і зберігають вдома.

- Станом на 1 грудня 2023 року на руках у населення було валюти загалом на 8,6 трлн. рублів, або $96,8 млрд. за курсом Центробанку.

- Тільки за листопад обсяг валюти на руках збільшився на 82,8 млрд. руб., що стало максимальним місячним приростом з березня 2022-го, коли проти росії було введено масштабні санкції за війну в Україні.

- При цьому на початок року росіяни мали в своєму розпорядженні валюту на 6,9 трлн руб., що еквівалентно $97,6 млрд.

- Також на початок грудня обсяг депозитів росіян у банках за кордоном зріс до 6,6 трлн руб. ($74 млрд). За місяць він збільшився на 95,2 млрд. рублів у еквіваленті.

4. Французька TotalEnergies призупинить діяльність у російському проекті "Арктик СПГ-2".

- Французька компанія TotalEnergies ініціювала форс-мажорний процес щодо проекту "Арктик СПГ 2" в Росії через санкції США. TotalEnergies має 10% частку в проекті.

- "Ми ініціювали процес форс-мажорних обставин відповідно до наявних контрактів і будемо дотримуватися застосовних режимів санкцій відповідно до наших принципів поведінки", - йдеться в заяві.

- Компанія уточнила, що у 2024 році TotalEnergies не відвантажуватиме скраплений природний газ з "Арктик СПГ-2".

5. Великі російські компанії масово залишають юрисдикцію Кіпру.

- Вже понад десять організацій розпочали переведення активів у спеціальні адміністративні райони росії з особливим податковим режимом чи країни СНД.

- Компанії розпочали переїзд із Кіпру до росії чи сусідніх країн, наприклад, до Казахстану.

- Така тенденція пояснюється політикою нової кіпрської влади, спрямованої на протидію обходу антиросійських санкцій.

6. Найбільший імпортер морських партій російської нафти Індія дедалі активніше почала домагатися зниження цін на сировину з рф.  

- Влада Індії пояснює перерву в закупівлях нафти з проекту «Сахалін-1» бажанням дотримуватись умов стелі цін на нафту, умови якої в грудні посилили США.

- Відсутність домовленостей між рф та Індією призвела до того, що близько десятка завантажених танкерів із сахалінською нафтою зараз простоюють у морі, очікуючи на розвантаження.

7. ЄС оголосив про початок конфіскації резервів росії.

- Країни Євросоюзу розпочали реалізацію пропозиції Єврокомісії щодо використання доходів, отриманих від $300 млрд заморожених активів росії, на користь України, повідомив представник Бельгії, яка головує на Раді ЄС з економічних і фінансових питань.

- «Робота технічно вже розпочалася, і ми збираємося досягти швидкого прогресу», — сказав Вінсент Ван Петтегем, міністр фінансів Бельгії.

- Активи Центробанку росії на $300 млрд були заморожені країнами G7 та Австралією у 2022 році після початку війни в Україні.

- Понад $220 млрд перебувають у ЄС: вони включають готівкові та державні облігації у євро, доларах та інших валютах.

8. Прямі іноземні інвестиції 2023 року у КНР впали у 12 разів.

- У 2023 році ПІІ склали лише $15 млрд. У 2022 вони складали $180 млрд.

- Пік за останні роки прийшовся на 2021 - $344 млрд. Про це свідчать дані від Peterson Institute for International Economics.

- Як вони зазначають, іноземні інвестори втрачають довіру до другої за величиною економіки світу.

9. Військові та уряд Китаю купують мікросхеми Nvidia попри санкції США.

- Всупереч санкціям США, китайські військові, дослідницькі інститути штучного інтелекту (ШІ) та університети протягом останнього року купували чіпи Nvidia, експорт яких до Китаю заборонений. Про це свідчать результати аналізу тендерної документації.

- Чіпи Nvidia широко використовуються для ШІ і вважаються набагато кращими за конкурентів, оскільки можуть ефективно обробляти великі обсяги даних, необхідні для машинного навчання.

- Заборона США на експорт цих чіпів була спрямована на те, щоб уповільнити розвиток ШІ в Китаї та його військових можливостей.

- До заборон Nvidia контролювала 90% частки китайського ринку чіпів штучного інтелекту.

- Документи показують, що чіпи купувалися через невідомих китайських постачальників.

- Незрозуміло, як ці постачальники отримують чіпи Nvidia, але експерти вважають, що вони можуть використовувати контрабанду або інші обхідні шляхи.

10. Французький виробник автокомпонентів Faurecia позбувся активів у росії.

- Активи французького виробника автокомпонентів Faurecia в росії перейшли у власність компанії її російських топменеджерів.

- Група Faurecia - один із найбільших у світі виробників інтер'єрів і вихлопних систем - ухвалила рішення про вихід із рф на початку 2023 року.

- У звіті компанії за 2022 рік повідомлялося, що діяльність групи в рф "дуже обмежена" - 0,4% від загального обсягу продажів у 2022 році проти 1,4% роком раніше.

Більше на https://t.me/OmelyanNews