"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

"Денний огляд західних ЗМІ" - Олег Шарп

Більшість опитаних українців виступили проти проведення виборів в Україні до завершення війни, - група "Рейтинг".

62% сказали, що будь-які вибори потрібно проводити після закінчення війни – не важливо, скільки цього доведеться чекати.

22% сказали, що потрібно провести вибори у березні 2024 року за графіком. 6% висловилися за вибори наступного вересня. 3% – у березні 2025 року. 6% важко відповісти.

Найбільше проведення виборів вже за півроку хочуть жителі східних регіонів віком 18-35 років.

З тих, хто таки за проведення виборів під час війни, 20% вважають, що потрібно провести президентські вибори, 39% – парламентські, 15% – місцеві.


У Криму продали квартиру Зеленських у Лівадії.

«Влада» півострова заявляє, що націоналізувала її і продала з аукціону за 44,3 млн руб (трохи менше півмільйона доларів).

Данні покупця не оголошується, але серед претендентів, які брали участь у аукціоні, фігурує людина з прізвищем Єрмак.


Зеленський за останні півроку втратив 16% активних прихильників - "Рейтинг".

У лютому його повністю підтримали 58% опитаних, 33% – скоріше підтримали. У вересні показник повної підтримки знизився до 42%, і зросла кількість тих, хто скоріше підтримує - до 40%.

Антилідером рейтингу стала Верховна Рада. Парламент підтримує лише 5% опитаних, частково – 22%. Скоріше ні – 35%, точно ні – 32%.


Після початку війни "позитивно" до Романа Шухевича стали ставитись 76% українців (було 63%), до УПА - 73% (було 58%).

Результати опитування українців у вересні – жовтні 2023 р. Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології.


Журнал Time випустив велику статтю з коментарями Зеленського та представників його оточення про війну в Україні та її перспективи з виносом на обкладинку із назвою: «Ніхто не вірить у перемогу України так як я».

Єрмак у своєму телеграм-каналі спочатку порекомендував до прочитання цей текст, але потім пост про це видалив.

Чому?

А от основне зі статті TIME:

Зеленський був "злий" після поїздки до США, після якої були заклики боротися з корупцією і з'явилися ознаки втоми Заходу від війни в Україні.

Видання пише, що Зеленський втратив "звичайний блиск оптимізму, почуття гумору та схильність пожвавити зустріч у військовій кімнаті жартами".

«Тепер він приходить, отримує новини, віддає накази та йде», — каже один із давніх членів його команди.

Інший представник оточення президента каже, що найбільше Зеленський почувається розчарованим своїми західними союзниками. Вони залишили його без засобів для перемоги у війні, а лише для того, щоб вижити в ній.

Однак Зеленський має намір продовжувати воювати, а "його віра в остаточну перемогу України над Росією набула такої форми, яка турбує деяких його радників", і "межує з месіанством".

"Він обманює себе. У нас немає варіантів. Ми не перемагаємо. Але спробуй сказати йому це", - з розчаруванням сказав виданню один із найближчих помічників президента.

Наразі питання перемир'я є темою табу у команді президента.

«Для нас це означало залишити цю рану відкритою для майбутніх поколінь. Можливо, це заспокоїть деяких людей усередині нашої країни та за її межами, принаймні тих, хто хоче за будь-яку ціну довести справу до кінця. Але для мене це проблема, бо ми залишаємось із цією вибуховою силою. Ми лише відстрочимо її детонацію», - сказав Зеленський.

Він каже, що навіювання західним союзникам віри у можливу перемогу України "забирає всю силу та енергію".

Також в Офісі Зеленського вважають, що можливі блекаути цієї зими викличуть невдоволення суспільства роботою влади.

«Минулого року люди звинувачували росіян. Цього разу вони звинуватить нас у тому, що ми не зробили достатньо підготовки», - сказав співрозмовник видання.

Джерела кажуть, що взимку варто очікувати на серйозні зміни у військовій стратегії України та серйозні струси в команді президента.

Звільнено буде як мінімум одного міністра, а також старшого генерала, який відповідає за контрнаступ, щоб покласти на нього відповідальність за повільний прогрес України на фронті.

«Ми не рухаємося вперед», — каже один із близьких помічників Зеленського.

За його словами, навіть деякі командири на передовій почали відмовлятися від наказів про наступ, навіть якщо вони виходили безпосередньо з Офісу президента.

«Вони просто хочуть сидіти в окопах та тримати оборону. Але в такий спосіб ми не зможемо виграти війну», - каже він.

Зокрема, на початку жовтня політичне керівництво країни зажадало проведення операції зі звільнення Горлівки.

Відповідь від військових прийшла у вигляді питання: Чим?

"Немає ні людей, ні зброї. Де зброя? Де артилерія? Де новобранці?", - сказав офіцер.

Після звільнення Зеленським усіх обласних військкомів мобілізація в Україні сильно загальмувалась, повідомив старший військовий офіцер у коментарі TIME.

Звільнених осіб також виявилося важко замінити, бо репутацію військкоматів було зіпсовано.

Внаслідок цього середній вік українського солдата збільшився приблизно до 43 років.

«На тлі нагнітання напруженості у боротьбі з корупцією наївно вважалось, що чиновники в Україні двічі подумають, перш ніж брати хабар чи привласнювати державні кошти. Але коли на початку жовтня я (автор матеріалу) розповів про це одному із провідних радників Зеленського, він попросив мене вимкнути диктофон.

«Симоне, ви помиляєтеся. Люди крадуть так, ніби завтра не настане», – сказав він. Навіть звільнення міністра оборони не змусило чиновників «відчути страх», додає він, бо чистка затяглася. Зеленський півроку зволікав, даючи вирішити проблеми по-тихому. А коли він почав діяти, то було вже надто пізно.»

М-да… Не знаю, що й сказати. Піду краще подивлюсь телемарафон - хоч там у нас все «зашибісь»…



Politico пише, що лідер меншості у Сенаті МакКоннелл не згоден на розділення пакетів допомоги Україні та Ізраїлю

Він бореться у цьому питанні проти свого колеги по партії — спікера Палати представників Джонсона.

Бажаємо Мітчу успіхів у просуванні інтересів України. Сподіваємося, що демократи в Сенаті до нього приєднаються і разом з людьми МакКоннелла створять блокуючий пакет (в Сенаті треба 60 голосів зі 100 для ухвалення таких рішень).

Мій прогноз: якщо вдасться обʼєднати законопроєкти допомоги Україні та Ізраїлю, Київ отримає на 5-10 млрд більше, а, головне, скоріше, аніж при роздільному розгляду цих питань.


Трамп розповів, як загрожував європейським країнам не захищати їх у разі нападу Росії.

«Пам'ятаю, як глава однієї країни підвівся і сказав: "Скажіть, якщо Росія атакує мою країну, вас там не буде?" Правильно, це я й маю на увазі, я не захищатиму вас і не даватиму грошей», — розповів Трамп під оплески присутніх на мітингу в штаті Айова.

❗️Демократи заявили, що ці слова вказують на зв'язки Трампа із Кремлем.

Також Трамп знову похвалив Орбана, але знову сказав, що Угорщина межує із РФ. Раніше Трамп назвав Орбана лідером Туреччини.

Трамп-Орбан… Та не дай Бог!


США наполягають на тому, що війна між ХАМАС та Ізраїлем не вплине на постачання зброї Україні

У статті аналізуються потреби України та Ізраїлю, яким потрібні схожі види зброї та боєприпасів. При цьому стверджується, що США під силу потягнути дві держави, які перебувають у стані війни.