Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 05.02.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 05.02.2024

1. Ліквідні активи російського Фонду національного добробуту скоротилися на початок лютого до 4,91 трильйона рублів, або $54,9 мільярда.

- Станом на 1 січня 2024 року у фонді залишалися вільними 5,01 трильйона рублів ($55,9 мільярда).

- Загальний обсяг ФНД з урахуванням розміщених в акції, облігації, на депозитах у банках коштів на 1 лютого 2024 року склав 11,92 трильйона рублів, що еквівалентно $133,4 мільярда, порівняно з 11,97 трильйонами рублів або $133,5 мільярда, місяцем раніше.

- За минулий рік ліквідні активи Фонду національного добробуту, який російська влада почала активно витрачати з 2022 року для фінансування дефіцитного бюджету та підтримки держкомпаній на тлі війни в Україні та західних санкцій, скоротилися більш ніж на третину у доларовому еквіваленті, а за неповні два року військових дій вільна частина резервів зменшилася більш ніж удвічі – на $57,6 мільярда.

2. Російські авіакомпанії майже на чверть знизили вантажоперевезення у 2023 році.

- Перевезення вантажів та пошти російськими авіакомпаніями у 2023 році знизилися на 23% порівняно з 2022 роком.  

- Істотну роль у цьому зниженні відіграли показники колись найбільшої вантажної авіакомпанії росії Air Bridge Cargo (ABC, що входить до групи «Волга-Днепр»).

- У 2023 році компанія не возила вантажі через неможливість виконувати рейси до інших країн.

- На 27% минулого року знизилися вантажоперевезення у материнської компанії АВС «Волга-Дніпро».

- Ще одна велика вантажна авіакомпанія «Авіастар-ТУ» скоротила обсяг перевезень минулого року на 30%.

- Основні виробничі потужності «Авіастар-ТУ» – іноземні Boeing-757 – перебувають у подвійній реєстрації, тому літати за кордон, звідки йде основний вантажопотік, вони не можуть.

3. Російські бізнесмени стали відчувати труднощі при переказі грошей до Китаю.

- Гонконзькі банки стали відмовляти компаніям із росії у здійсненні платежів. Проблеми почалися з літа 2023 року, однак у січні-лютому на тлі прийняття нового пакету антиросійських санкцій складнощі з платежами стали помітнішими.

- Донедавна платежі на гонконгські банки можна було надсилати через системи PingPong і Xtransfer, проте системи поінформували користувачів, що з 1 лютого вони не приймають жодних платежів від банків росії.

- Раніше турецькі банки посилили свою політику щодо російських клієнтів і почали закривати їхні рахунки.

4. Ввезення планшетів у росію в 2023 році скоротилося на 27% порівняно з 2022 роком, а частка паралельного імпорту впала майже вдвічі - з 27,5% в 2022 році до 15%.  

- Крім скорочення обсягів поставок, у 2023 році в категорії планшетів змінилися лідери: імпорт гаджетів південнокорейського Samsung і китайської Lenovo, які займали перше і друге місця в 2021–2022 роках, впав на 85-91%.  

- У той же час ввезення планшетів китайської Honor зросло на 2844% (до 159 тис.шт.) практично з нуля і випередив Apple (США).

5. Кількість авіапригод в росії зросла більш ніж удвічі.

- 2023 року в рф сталося не менше 74 авіапригод — це на 38 більше, ніж 2022 року, підрахувала німецька дослідницька компанія Jacdec.

- На кожні 100 тисяч вильотів припадало майже 10 авіапригод, тоді як роком раніше – лише п'ять, йдеться в аналізі.

- На думку експертів, більшість аварій пов'язані з санкціями, які були введені після вторгнення в Україну та відрізали росію від техобслуговування літаків та постачання запчастин.

- За прогнозом консалтингової компанії Oliver Wyman, до 2026 року російський авіапарк скоротиться більш як удвічі, що стане відчутним ударом по економіці, оскільки для країни такого розміру авіаперевезення мають вирішальне значення.

6. Чергова авіапригода у росії.

- Літак, що вилетів із Хабаровська до Миколаївська-на-Амурі, повернувся в аеропорт вильоту через несправність.

- За попередньою інформацією, після зльоту у судна лопнуло лобове скло. На борту перебували 69 пасажирів і чотири члени екіпажу.

7. У новому пакеті санкцій ЄС проти росії немає заборон на імпорт.

- Європейська комісія не додаватиме жодних нових заборон на імпорт у запланований 13-й пакет санкцій проти росії.

- "Будуть сотні списків юридичних і фізичних осіб. Ніяких гучних назв (компаній)", — сказав один із дипломатів.

- У Брюсселі вважають, що залишилося небагато, щодо чого країни ЄС могли б досягти одностайної згоди, оскільки санкції щодо російського ядерного палива та скрапленого природного газу наразі не розглядаються.

8. Нідерландська Yandex N.V. уклала угоду з продажу російського Яндекса за 475 млрд рублів консорціуму приватних інвесторів. Вона перестане бути головною компанією групи.

9. Грецькі судновласники уникають торгівлі російською сирою нафтою після посилення санкцій США, націлених на трейдерів та судноплавні компанії, що транспортують нафту.

- Кількість грецьких танкерів, що перевозять російську нафту, в січні впала лише до восьми, свідчать дані відстеження суден.

- Це менше ніж понад 40 у травні та приблизно 20 протягом більшої частини другої половини минулого року.

- Зменшення кількості танкерів відбулося після того, як Міністерство фінансів США налякало власників західних танкерів, попросивши їх пояснити, що вони зробили, щоб тримати граничну ціну на російську нафту в 60 доларів за барель.

- Кораблі, що належать Греції, повністю зникли з торгівлі російською сирою нафтою, яку завантажували на тихоокеанських терміналах країни та везли покупцям у Китай та Індію.

- Ці сорти, головним чином ESPO та Sokol, торгуються з премією до російського флагмана Urals і значно перевищують ліміт G-7.

- Втрата грецького флоту може спричинити ще більший тиск на власні російські танкери та тіньовий флот суден, який зріс після вторгнення російських військ в Україну.

10. Туреччина та Росія вигадують, як обійти санкції США.

- РФ та Туреччина обговорюють створення спеціального банку для грошових переказів

- Створення турецько-російського банку обговорюють відомства обох країн для вирішення проблем із грошовими переказами, що вини

 Більше на https://t.me/OmelyanNews