"Санкціі не працюють, ага щас..." - Антон Швец

"Санкціі не працюють, ага щас..." - Антон Швец

Ангола повідомила російській алмазній компанії Алроса, що не бажає бачити росіян у спільному видобутку алмазів на родовищі Катока. Це сталося через санкції на російську алмазну індустрію і конкретно на Алросу, бо банки відмовляються працювати з Анголою через присутність у видобутку росіян.

Ангольці просять Алросу вийти з спільного підприємства з видобутку, принаймні поки санкції не знімуть. У відповідь росіяни вимагають компенсацій. Як завжди у росіян величезних. Ангола платити, зрозуміло, не бажає, бо ситуація в економіці Анголи дуже складна. Ангола пропонує росіянам принаймні на деякий час відвалити.

Але проблема в тому, що експорт Анголи не тільки алмази, а ще й нафта. І найбільшим покупцем ангольскої нафти є США. Окрім того США беруть участь у переоснащенні армії Анголи. США бажають викинути з Анголи не стільки росіян, скільки Китай(майже половина боргу Анголи китайська, і це не включає борги підприємств). Відповідно росіяни зважають на те що пауза може бути лише гарною назвою для припинення співробітництва взагалі. США важливі для Анголи не тільки через складну економічну ситуацію, а і через політичну ситуацію, бо опозиція норм піджимає ангольску владу. І зустрічі з Байденом для ангольскої влади дуже важливі.

Цікаво як це все розрулить Алроса. Вагнерів то нема вже.