Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Перерва між 2 предметними блоками НМТ триватиме 20 хвилин. Тест складатиметься з двох двогодинних блоків, які будуть розділені 20-хвилинною перервою. Перший блок міститиме завдання з української мови та математики, другий – з історії України та предмета за вибором.

Реєстрація для участі в НМТ розпочнеться у березні. Реєстрація для участі в мультипредметному тесті розпочнеться у березні і триватиме до початку квітня. Реєстрація відбуватиметься онлайн. Учаснику необхідно буде створити персональний електронний кабінет.

Для керівників наукових установ введуть показники ефективностi. Відповідну норму містить законопроєкт, що вже погоджений урядом. Законопроєкт пропонує ввести ключові показники ефективності та забезпечити їхній контроль з боку засновників.

Графік НМТ не будуть оприлюднювати з міркувань безпеки. Планом проведення НМТ буде затверджений діапазон проведення основної та додаткової сесії мультитесту. Тестування розпочнеться у травні, а найбільша кількість тестових днів буде в травні і червні.

Структура тестів НМТ у 2024 році не зазнає змін. В УЦОЯО повідомили, що структура національного мультипредметного тесту не зазнає змін порівняно з минулими роками. Типи завдань з усіх предметів не відрізнятимуться від типів завдань ЗНО минулих років.

Затверджено характеристики тестів НМТ 2024 року. Український центр оцінювання якості освіти визначив кількість і форми тестових завдань із кожного тестового предмета, час на їх виконання та схеми нарахування балів за правильне виконання завдань учасниками.

Проведення національного мультитесту розпочнеться 14 травня. Вступні випробування, які проходитимуть у межах основної і додаткової сесії, триватимуть до 19 липня. Учасники НМТ складатимуть іспит з чотирьох предметів протягом 240 хвилин.

На побудову шкільних укриттів спрямують 15 млн євро. Європейська комісія спрямує 15 млн євро на будівництво укриттів поблизу шкіл. Планується, що нові укриття будуть розташовані підземно, поруч із школами, а також обладнані радіаційним захистом.

Універсальних критеріїв для модернізації вишів не буде. Міністерство освіти і науки має намір створити індивідуальний підхід до кожного об’єднання чи приєднання вишів. Універсальних критеріїв, за якими виші будуть об’єднані в межах модернізації мережі, не буде.