"Інша війна. На іншій планеті" - Олена Кудренко

"Інша війна. На іншій планеті" - Олена Кудренко

... "Сиділа вдома ледь не напівголодна. Перебивалась огірками, кабачками... Пригадую, раз пішла по допомогу від церкви, де давали крупи. Ми стояли в черзі, коли саме по цьому району, по нас почали летіти ракети...

Я їхала з центру міста на велосипеді, адже не курсували ані тролейбуси, ані маршрутки. По нас стріляли так, що я їду, а зі всіх сторін все горить – автовокзал, заправка, меблевий цех...."

Слов'янськ. 2014 рік.

... "Росія ввела на територію України вісім батальйонних тактичних груп Збройних сил РФ загальною кількістю понад 4 тисячі осіб..."

Зі звіту Генштабу ЗСУ, серпень 2014 року.

"Загинули 366 воїнів, 429 отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили в полон..."

Іловайський котел, 2014 рік.

... "Один залп "Смерчу" містить 12 снарядів. Вибухи лунали на подвір'ях та центральних вулицях міста. Постраждали 35 цивільних, з них 17 загинули. Важкі поранення отримав 4-річний Клим Клименко, який вижив лише завдяки матері, яка загинула, рятуючи його - накрила сина своїм тілом... "

Краматорськ. 2015 рік.

... Масовані артилерійські обстріли, танкові бої. "Програмою максимум" наступу під Дебальцево у ворога було захоплення Артемівська, Краматорська і навіть Харкова. За словами Олександра Сирського, на початку 2015 року 4,7 тис українських військових та 500 бійців Нацгвардії, СБУ та МВС протистояли 19 000 бойовиків ворога.

... "Стріляють із "Градів", танків і мінометів. Пошкоджена лікарня, триває евакуація персоналу і хворих... Також снаряди потрапили на територію школи №2, яка загорілася."

Красногорівка, 2017 рік.

"«Цей метод розробила армія США. Він дозволяє відслідковувати траєкторію, де було місце стрілянини, завдяки воронкам. Ми зібрали тисячі й тисячі зображень воронок завдяки супутниковим знімкам. Ми прорахували усереднену траєкторію з різних точок ведення вогню від цих воронок, і вона веде до Росії», – наголошує аналітик міжнародної групи розслідувачів Bellingcat Арік Толер."

В 2014 році загинуло 2084 цивільних українців. У 2015 році - ще 954. У 2016-му - 112. У 2017-му - 117...

У період 2014-2022 від війни з росіянами загинуло понад 240 українських дітей. До 500 дітей отримали поранення. Близько 50 дітей вважаються зниклими безвісти.

Ви знаєте, для чого я це пишу?

Якось я мала змогу спостерігати, як родина зі Сходу купила будиночок в кінці вулиці, перевезла туди своїх старих. Дві бабусі, два дідуся. Побудували величезний паркан, і з того моменту жили тихо. Вони дуже рідко виходили. Я думаю, вони мали причини бути настільки наляканими, щоб ось так жити. Бо ми, місцеві, їх не розуміли. Тоді, десь, здається, в 2015- чи 2016 році.

Я бачила ще тоді наляканих жінок з маленькими дітьми, які питали дорогу у великому чужому для них місті. В той час ми більшістю своєю жили звичним своїм життям, ржали на концертах, їздили до Пітера в музеї, споживали російський контент та зрештою проголосували по приколу.

Для більшої частини нашого населення це була, мабуть, інша війна. На іншій планеті.

На цьому все. Мабуть, немає чого додати.

P.S. Цитати здебільшого з Радіо Свобода, Суспільного, Вікіпедії.