"Зате в СРСР була безкоштовна медицина" - Павло Бондаренко

"Зате в СРСР була безкоштовна медицина" - Павло Бондаренко

Доводиться й досі чути: зате в СРСР була безкоштовна медицина. І люди молодшого віку вірять. І котиться у них слина. І зітхають вони - ті, хто ніколи тоді не жив і не лікувався: "ахкакуюстрану".

Формально медицина в СРСР була дійсно безкоштовна. Не зовсім, правда, але все ж таки. Проте нинішнє покоління чомусь думає, що радянська "безкоштовність" тоді сполучалася із сучасними технологіями і фармакологією. Що в СРСР, наприклад, була стоматологія як зараз. Або гінекологія. Були усі ці УЗІ, МРТ, КТ, лазерна діагностика, лапароскопія тощо.

Реальність була, м`яко кажучи, трохи іншою.

Радянський стоматологічний кабінет цілком можна було використовувати у фільмах про тортури в Гестапо та НКВС. Той, кому не свердлили зуби радянською бормашиною і не вбивали нерви за допомогою миш`яку - той життя не бачив в усій його феєричной красі й разнокольоровим салютом в очах.

Жінки, які не народжували в радянських пологових будинках - щасливиці. Таких страждань - фізичних і моральних - важко уявити. Іноді бувало крутіше навіть за стоматологічні кабінети з їхніми машинами для тортур.

Якби нинішній фельдшер "Швидкої" побачив радянську УАЗ-452А (в народі "Таблетка") в якій з усього медичного обладнання - лише брезентові ноші, а ресори такі, що поки породіллю до пологового довозили, дитина з матюками сама вилазила - той фельдшер би утік за обрій із сповненим жаху криком.

А радянська психіатрія? А хірургія? А шкірвендиспансери? А боротьба з інфекціонними захворюваннями? А ортопедія та протезування? О, ці радянські лікарні з палатами на 12 пацієнтів, які виглядали, мов "будинки скорботи" в царській Росії. О, ці голки для ін`єкцій товшиною мов сірник. О, це видалення гланд...

До слова, пологові будинки, які подавалися як величезне досягнення радянської "передової" медицини, насправді не радянський винахід. Перший пологовий будинок в Російській імперії було засновано 1897 року для... повій. Так у царському указі й писалося: "...аби жінки легкої поведінки не народжували на вулицях". Нехай вже вибачає мене жіноцтво за такі інтимні і не дуже приємні деталі.

"Ахкакуюстрану"... Це вже точно...