"Королівська щедрість Норвегії" - Кирило Данильченко

"Королівська щедрість Норвегії" - Кирило Данильченко

Королівство Норвегія допомагає Україні як потужна геотермальна електростанція — вливає техніку, озброєння та гроші, усю цю кров війни у наші вени.

Саме норвежці закупили Zuzana у Словаччини і поставили нам 22 155 мм Paladin.

Саме 11 норвезьких М270 зняли зі зберігання й відправили до Британії на модернізацію, а Лондон отримав можливість віддати нам новіші й із сучасною прошивкою.

NASAMS — дві батареї з наявності США вже поставили, ще шість виробляють у Норвегії за гроші США.

Плюс два вогневі взводи NASAMS пообіцяв уряд Норвегії в березні.

І нещодавно, у грудні, Осло обіцяло термінову доставку із запасів країни на 30 млн доларів — під ці передачі й авіацію, імовірно, й ухвалювали згаданий закон.

А ще Литва та її закупівлі на користь ЗСУ.

Промисловість Норвегії, зокрема Kongsberg, озброює Сили оборони швидше, ніж армію Норвегії.

Украй потрібна нам річ — ешелонована оборона від крилатих ракет, баражувальних боєприпасів, дронів.

Про переговори щодо протикорабельних ракет ми вже писали.

Норвегія пообіцяла передати 19 винищувачів, два з них уже в Данії, на програмі навчання українських пілотів.F-16 Норвегії модернізовані до стандарту MLU 6.5.2, що дозволяє їм бити вдосконаленою ракетою AIM-120D AMRAAM і працювати IRIS-T.

Плюс на борту стоять снайперський модуль цілевказання, кориговані бомби сімейства JDAM й інші розширені можливості, включно із сучасними протикорабельними ракетами, контейнерами розвідки, засобами проти РЛС.

Понад 30 тисяч снарядів постачили чи постачають спільно з Данією. Норвезько-фінська компанія з виробництва боєприпасів забита замовленнями на шість років уперед.

Дуже потужно для невеликої країни, яка має спільний кордон з РФ.

Можна, звичайно, згадати, що Норвегія, як і Данія, є вірним союзником США, завжди щільно стоїть у фарватері Вашингтона.

А можна згадати і важку окупацію країни у Другій світовій, висадку в Осло та складні бої під Нарвіком. Тоді Норвегія полягла, тому що до останнього зберігала нейтралітет у найбільшому конфлікті.

Німеччина вторглася в країну, потопила британський авіаносець, вибила експедиційний корпус, що висадився на півночі.

І на роки перетворила Норвегію на базу для підводних човнів, мережу аеродромів, створювала там гігантські форти й підземні укриття для субмарин, щоб топити північні конвої.

Звичайно, були жовті зірки для євреїв, табори для учасників опору, уряд колаборантів.

Простий урок — непокаране зло стає сильнішим, стояти осторонь великих військових союзів — не завжди гарна стратегія; якщо засліплені пропагандою люди кажуть, що вони хочуть іти до Варшави й Берліна, то просто повір і не дай їм це зробити.

Дякуємо, норвежці. Ми не забудемо.