"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Неділя, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Ціни на золото зросли більш ніж на 2% після ударів по Ємену
*
Ескалація конфлікту на Близькому Сході призвела до подорожчання нафти
*
У Давосі провели зустріч радників щодо української Формули миру
Обговорили виведення російських військ, відновлення справедливості, екологічну безпека, недопущення повторення війни, підтвердження закінчення війни
*
Українська сторона розпочала двосторонні переговори з Румунією про укладення двосторонньої безпекової угоди, це відбулось на полях четвертої зустрічі радників із питань національної безпеки щодо "формули миру" в Давосі
*
Ігнаціо Кассіс, глава МЗС Швейцарії, яка прийняла четверту зустріч радників щодо української "формули миру", вважає, що Китай має бути залучений до зусиль, спрямованих на припинення війни між Україною та Росією.
Про це він сказав у неділю після закінчення давоської зустрічі, його цитує агентство Reuters.
"Китай відіграє важливу роль. Ми повинні знайти шляхи співпраці з Китаєм у цьому питанні", – сказав Кассіс на пресконференції для ЗМІ.
"Мир для українського народу вкрай необхідний... Ми повинні зробити все, щоб закінчити цю війну", – сказав він, додавши, що поки що Росія і Україна не бажають йти на поступки.
Кассіс зазначив, що країни, які ведуть діалог з Росією, такі як Бразилія, Індія і ПАР, беруть участь в дискусіях в Давосі і можуть зіграти важливу роль.
"Участь альянсу БРІКС дуже важлива, тому що ці країни мають відносини з Росією... Все це може створити цей колективний рух, щоб залучити країни, які перебувають далеко від конфлікту, але можуть відігравати певну роль у впливі на Китай і Росію", – сказав Кассіс.
*
США передали Ірану «приватне повідомлення» щодо хуситів у Ємені – Байден
Іран заперечує причетність до атак хуситів у Червоному морі
*
Лідери Конгресу США погодили законопроєкт про тимчасове фінансування
Він потрібен, щоб дати час домовитися щодо витрат на повний фінансовий рік 2024 року
*
Джон Керрі, спеціальний посланник президента США з питань клімату, залишить роботу в адміністрації наприкінці цієї зими і планує допомагати президенту Джо Байдену в його передвиборчій кампанії
*
Засновник компанії "SpaceX" Ілон Маск презентував підсумки проєкту Starlink за 2023 рік та плани на 2024
*
Канада збирається обмежити кількість іноземних студентів через житлову кризу
*
У Міноборони Британії вважають, що російське населення, найімовірніше, відчуває на собі вплив війни РФ в Україні на охорону здоров'я в Росії.
Про це йдеться у щоденному огляді Міноборони Британії щодо російсько-української війни.
Російські ЗМІ повідомляють, що населенню важко отримати доступ до лікарняних послуг по всій країні.
Також повідомляється про дефіцит медичних препаратів, у тому числі антибіотиків широкого спектру дії.
Війна, ймовірно, робить значний внесок у цю ситуацію, оскільки лікарні лікують поранених військових, вважають британські оглядачі.
Уряд Росії також змушений скорочувати штат цивільних медичних установ по всій країні через брак медичного персоналу та фінансові труднощі.
*
Британський міністр закордонних справ Девід Кемерон припустив, що Британія може знову завдати удару по об’єктах хуситів у Ємені, якщо угруповання продовжить атакувати кораблі в Червоному морі
*
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок на 100-й день війни на Близькому Сході підтвердила свою надію на звільнення всіх заручників, яких утримує палестинський ісламістський рух ХАМАС
*
Німеччина у рамках місії ЄС хоче відправити фрегат "Гессен" до Червоного моря, де корабель має допомогти у відбитті нападів єменських хуситів та захистити морських рух
*
Німеччина привітала проведення виборів на Тайвані та водночас підкреслила готовність розширювати відносини на принципах існування одного Китаю
*
Президентка Молдови Мая Санду заявила, що її країна намагається захистити себе від ризиків дестабілізації з боку Росії, але вразливі місця все ще залишаються
*
У НАТО вважають, що війна росії проти України триватиме щонайменше до 2026 року
росія втрачає 300 солдатів на день, зазначив заступник генсека Альянсу
*
Шведський уряд підписав угоду з виробником боєприпасів Nammo про збільшення потужностей виробництва артилерійських снарядів 155-мм, а також зміцнення ланцюгів постачання
*
Естонія відмовилась видавати Україні чоловіків мобілізаційного віку – премʼєрка
Кая Каллас наголосила, що Україна має самостійно попросити їх повернутися для захисту Батьківщини
*
Кількість кібератак в Україні зросла на 62% у 2023 році
*
Окупанти вночі атакували зерносховище у Вовчанську – начальник управління поліції
Сергій Болвінов зазначив, що ворог знищив врожай та зруйнував приміщення
*
Росіяни атакували дронами підрозділ пожежної охорони у Станіславі
Внаслідок атаки поранення дістали четверо вогнеборців
*
Окупанти за минулу добу здійснили 103 обстріли Херсонської області, 6 осіб дістали поранення
По місту Херсон ворог випустив 28 снарядів
*
Сили оборони уразили ворожий ракетний комплекс «Тор» та рідкісну САУ «Хоста» - Тарнавський
*
В ISW вважають, що українська ППО адаптується до ударів Росії
Виведення з ладу понад 20 ворожих ракет українськими силами ППО за допомогою "активних контрзаходів засобами радіоелектронної боротьби" може бути переломним моментом для українських можливостей РЕБ.
Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).
Зазначається, що засобам РЕБ зазвичай приписували виведення з ладу російських безпілотників, але не ракетних систем.
ISW раніше оцінював, що кампанія ударів Росії проти України і українська адаптація до протидії новим російським ударним комплексам є частиною ширшої тактичної і технологічної гонки між наступальними й оборонними силами та засобами дальньої авіації і протиповітряної оборони.
Речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат зазначив, що російський ракетний удар 13 січня був схожий на удар, який російські війська завдали 8 січня і в попередні рази.
«ISW вважає, що слова Ігната свідчать про те, що українські сили можуть розпізнати закономірності у повторюваних російських ударах і, відповідно, впроваджувати інновації та адаптуватися до них», - йдеться у зведенні.
*
Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний і начальник Генерального штабу ЗСУ Сергій Шаптала узгодили з командувачами напрямків і командирами бригад в Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях кроки з підвищення ефективності застосування військ.
Про це Залужний повідомив у Телеграмі.
"Разом із начальником Генерального штабу Сергієм Шапталою кілька днів працювали в зонах відповідальності оперативно-стратегічних угруповань військ "Таврія" та "Одеса", - зазначив головнокомандувач ЗСУ.
*
У 2024 році потреби України у фінансуванні дефіциту державного бюджету залишаться суттєвими. Країні знадобиться фінансування у розмірі близько $42 млрд. Про це директор МВФ з комунікацій Джулі Козак заявила під час брифінгу.
«За нашими оцінками, країні знадобиться фінансування у розмірі близько $42 млрд, включаючи офіційну донорську підтримку у розмірі близько $32 млрд», — сказала вона.
При цьому вона наголосила на важливості того, щоб донори та партнери України забезпечили виконання своїх фінансових зобов'язань та щоб Україна отримала фінансування, необхідне для підтримки макроекономічної стабільності в країні.
Козак нагадала, що у грудні МВФ завершив другий огляд EFF України, що дозволило виплатити близько $900 млн та довести загальний обсяг виплат України за програмою до $4,5 млрд.
«Влада досягла дуже значного прогресу у виконанні своїх зобов'язань щодо EFF (програми Механізму розширеного фінансування) у складних умовах. У рамках програми було досягнуто всіх цілей, а також досягнуто дуже гарного прогресу на структурному фронті», — додала вона.
*
Наприкінці року банки ввезли рекордну кількість готівкової валюти: понад $2 млрд
*
За 2023 рік депозити бізнесу і населення зросли на пів трильйона гривень
*
НБУ виключив з реєстрів 46 фінустанов
*
НБУ: Грошова маса у 2023 році збільшилася на 575,4 мільярда гривень
*
НБУ зменшив чистий продаж валюти до $670 мільйонів
*
У 2023 році погашено 938 млн грн проблемної заборгованості за кредитами рефінансування банків
*
Українські підприємства, які надають послуги з доробки та зберігання сільгосппродукції, за програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) отримають співфінансування на розвиток елеваторних потужностей на загальну суму до 270 млн грн
*
Польські перевізники продовжують блокувати 3 пункти пропуску на кордоні з Україною – Демченко
Речник ДПСУ додав, що наразі на них стоять в черзі 1100 вантажівок та ще стільки ж – на розблокованому ПП «Медика – Шегині»
*
Румунські фермери знову блокують рух вантажівок через пункт пропуску «Сірет»
Оформлення транспорту та пішоходів на виїзд з України здійснюється встановленим порядком
*
Україна у 2023/2024 маркетинговому році (з 1 липня по 31 грудня 2023 року) експортувала 31 млн т продукції агропромислового комплексу (АПК), що на 17% менше, ніж за аналогічний період 2022/2023 МР.
*
Українці у 2023 році придбали 214,4 тис вживаних легкових імпортних автомобілів, що на 45% менше, ніж у 2022 році
*
«Енергоатом» став акціонерним товариством
*
У 2023 році «Енергоатом» на 100% виконав зобов'язання за ПСО — на 128 млрд грн
*
Активи збанкрутілого Златобанку виставили на продаж з дисконтом 85%
*
В Україні пільгові іпотечні кредити за програмою "єОселя" на майже 10 млрд грн вже отримали 6411 родин
*
Кабмін дозволив призупинити платежі за іпотекою
*
Виплати переселенцям продовжать на пів року, але не всім
*
За неповний 2023 рік Податкова служба наклала 1,65 млрд грн штрафів за порушення при роботі з реєстраторами розрахункових операцій (РРО), що втричі перевищує аналогічний показник за 2021 рік
*
Представника Китаю не було серед учасників четвертої зустрічі радників з нацбезпеки щодо української "формули миру" у Давосі
*
Китай висловив протест США через заяву Держдепу з приводу виборів на Тайвані, назвавши її серйозним порушенням принципу «одного Китаю» і першою червоною лінією, яку не можна перетинати у китайсько-американських відносинах
*
В уряді КНР заявили, що тайванське питання є внутрішньою справою Китаю і які б зміни не відбулися на Тайвані, основний факт, що в світі є лише один Китай і Тайвань являється його частиною залишається незмінним
*
Міністерка закордонних справ Північної Кореї Чхве Сон Хуей відвідає Росію з понеділка по середу на запрошення глави МЗС РФ Сергєя Лаврова
*
Північна Корея запустила балістичну ракету ракету середньої дальності біля свого східного узбережжя в неділю
*
У суботу в Тбілісі відбулася велелюдна акція протесту, учасники якої вимагали суворого покарання для жінки, звинуваченої у псуванні релігійної ікони із зображенням Йосипа Сталіна
*
PepsiCo заборонила згадувати у своїй рекламі про війну чи підтримку України
«НІ: згадування війни, ворожнечі, агресії, військовослужбовців» - йшлося у брифі для рекламних агентств
*
Росія може готувати десантні бригади для висадки в українському тилу – ISW
Схожі підрозділи діяли під час радянської інтервенції в Афганістані
*
Німецькі, американські, британські та інші західні компанії постачають в росію військові товари — розслідування
Для закупівель використовуються фірми-прокладки – в основному це юрособи з Китаю
*
У Гельсінкі в суботу 13 січня відбувся мітинг російськомовних на підтримку закриття кордонів з Росією
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім