"Запали свічку пам'яті" - Эдуард Портников

"Запали свічку пам'яті" - Эдуард Портников

28 листопада 2020 року Україна відмічає день пам´яті жертв Голодомора 1932-1933 років.

Немає більшої трагедії в XX віці, чим навмисно вбивство мільйонів людей двома диктаторами- Сталіном і Гітлером.
Немає подіі більш страшніше,ніж Голокост та Голодомор.

Немає і не може бути ніяких виправдовувань ціми навмисними вбивствами.
І мене дивує такі факти, коли в Росії, а іноді і в Україні, заперечують, що Голодомор це не Геноцід українців, тому що голод був і в інших містах СРСР.
Мене дивує той факт, що більш 30% українців жалкують за СРСР- державою в якій штучно створили умови для загибелі 4, а по іншим даним 10 мільонів українців.
Мене дивує той факт, що деякі українці ще досі в захваті від Сталіна-організатора Голодомору.
-При Сталіні було непогано, не дуже багато, але стабільно кажуть вони.
-А Гулаг, а Голодомор?
-Ну що зробиш- час був такий.
Да, такий був час- час правління ненажерливої і кровавої хунти.
Я вибачаюсь, але я не зустрічав ні одного єврея,котрий би бажав в нацистську Германію, котрий був би в захваті від Гітлера.

Я розумію,що пенсії мізерні, що зарплата маленька, що жити важко,але невже не болить серде і не плаче душа за мільйонами невинно убієнних.

Історія вчить тому що нічому не вчить.
Після трагедії Голодомора всі українці повинні вже зрозуміти, що тільки в своїй країні не може повторитися така трагедія, що своя держава- це притулок для кожного українця, що ковбаса за 2.20 не замінить життя і свободу.
А для цього треба будувати свою країну, а не сперечатися на якій мові краще розмовляти - на своїй, чи мові загарбника.

Для цих забудьок росіян і українців можу ще раз привести відомі факти.

1.Чим відрізнявся Голодомор від голоду в Росії?
Голодомор від голоду в Росії відрізняють особливі репресивні заходи, які застосовувалися лише щодо України та Кубані, заселеної значною мірою українцями. Вилучення всього продовольства, а не тільки зерна, заборона виїзду за межі України, Закон про «5 колосків»,"чорні дошки" призвели до Голодомору. В такій комбінації ці репресивні заходи більше ніде не застосовувалися.

2.Чому Голодомор це геноцид?
Вилучення всього продовольства, а не тільки зерна, заборона виїзду за межі України, та "чорні дошки" визначають специфіку Голодомору та одночасно намір організаторів вчинити злочин. Застосування цих механізмів у такій комбінації, яка призвела до масової смертності, не має жодних інших цілей, окрім винищення. Одночасність голодотворної політики проти селян-українців та репресивної кампанії проти української національної інтелігенції свідчить про те, що Голодомор був спрямований проти української національної групи. Разом ці два аргументи визначають Голодомор як геноцид.

3. Яку мету переслідували організатори Голодомору?
Голодомор мав на меті подолати опір селян, інтелігенції, провчити непокірних та перетворити їх на "радянських" людей, які б безкоштовно працювали у колгоспі. Засобом для досягнення цих цілей стало масове винищення голодом.

У моєї матусі була знайома, яка дивом пережила Голодомор. Вона розповідала, що недалеко від їхнього села була залізнична колія, де проходили ешелони з зерном на Захід.
В дошках були щілини, і частина зерна висипалася на землю.
Як тільки поїзд проходив,приїзджали загони КДБ, оточували всі місця, де було зерно і стояли доки птахи не скльовивали його.
Такий гуманний радянський лад!

До 87-х роковин Голодомору в Україні, жертв якого ,вшановують кожної четвертої суботи листопада (цьогоріч – це 28 листопада) Український інститут національної пам'яті проводить інформаційну кампанію "Збережи пам'ять. Збережи правду".

Також Інститут закликає долучитися до акції "Запали Свічку пам'яті". 28 листопада, після 16:00 засвітити свічку і залишити її на підвіконні в пам'ять про мільйони замучених голодом українців.

Эдуард Портников