"Рашистів на дно - 26.09.2022" - Ростислав Павленко

"Рашистів на дно - 26.09.2022" - Ростислав Павленко

Новий пакет санкцій ЄС проти рф може передбачати заборону експорту десятків високотехнологічних товарів.

Інші пропозиції передбачають заборону на транзакції з алмазами з росії, на ввезення банкнот ЄС та США до рф, на продаж нерухомості росіянам.

Також хочуть заборони фінансування росією лобістських фірм, недержавних організацій та аналітичних центрів, зареєстрованих у ЄС.

Крім того надійшла пропозиція заморожувати активи та забороняти в'їзд до ЄС особам, які допомагають росії обходити санкції.

Відкритим залишається питання щодо енергоносіїв – там якраз чи не найбільша зона прикладення зусиль лобістів, маніпуляторів і ухильників від санкцій.

Але тут поведінка самої росії позбавляє аргументів всю зграю спонсорованих нею «розуміючих путіна», підштовхуючи державу-агресора на дно.

1. Німеччина підписала угоду про постачання скрапленого природного газу з Об’єднаних Арабських Еміратів, що замістить втрачені поставки російського газу.

Угоду підписала німецька компанія RWE під час візиту канцлера Олафа Шольца в країну, перший законтрактований обсяг складає 137 тисяч кубометрів.

Газ привезуть танкером у грудні до нового терміналу у місті Брунсбюттель на півночі ФРН.

2. Греція скоротила імпорт російського газу більш ніж наполовину цього року завдяки збільшенню поставок від інших виробників на єдиний термінал зрідженого природного газу під Афінами.

LNG-термінал на острові Ревітуса, за 40 км від Афін, може зберігати 225 000 кубометрів газу та регазифікувати 1400 кубометрів на годину.

Греція протягом багатьох років покладалася на росію для задоволення близько 40% своїх потреб у газі, але вона збільшила закупівлю LNG в інших країнах відповідно до плану Європейського Союзу щодо скорочення залежності від російської енергії.

3. За даними центобанку росії станом на 22 вересня обсяг грошових коштів збільшився на 132,1 мільярда рублів.

Зростання грошових коштів говорить про те, що росіяни знімають гроші з рахунків та депозитів через банкомати та каси кредитних організацій, щоб поїхати до найближчих країн СНД та, якщо це необхідно, для конвертації на інші валюти в найближчій іноземній країні.

Заборона виїзду для чоловіків перекриє чи принаймні ускладнить цей потік, але не поверне довіру до російських банків і держави, яка таки принесла війну у дім кожного росіянина.

4. У серпні російські споживачі продовжували скорочувати покупки одягу та взуття, а також побутової техніки та електроніки, але дещо наростили обсяги покупок у продуктових магазинах.

Покупці придбали у серпні менше, ніж роком раніше, побутової техніки та електроніки.

Загалом обсяг продажу техніки у грошовому вираженні на місяць знизився на 15%, а натуральному вираженні — на 12%.

Середній чек покупки у серпні 2022 року був на 11% меншим.

Сегмент, у якому споживачі нарощують обсяг покупок, хоч і намагаються купувати товари дешевше – це продуктові магазини, і то незначно. У серпні продажі продуктових магазинів у грошах зросли на 8% порівняно з минулим роком, а кількість куплених товарів на 5%.

5. Тим часом уряд росії запланував рекордне в історії підвищення витрат на поліцію, росгвардію та спецслужби.

Влада рф готується рекордно збільшити фінансування внутрішніх силових структур, які мають забезпечити «стабільність» режиму і не допустити протестів проти мобілізації та падіння рівня життя.

Витрати за статтею, куди включено бюджети МВС, Росгвардії, спецслужб (органи безпеки), Слідчого комітету, прокуратури та системи ФСВП, зростуть за рік у 1,5 рази — безпрецедентно за весь час доступної статистики (з 2006 року).  

Сумарно на армію, поліцію та інші силові відомства бюджет-2023 витратить 8,8 трлн рублів, або кожен третій рубль витрат.

Зокрема, на «оборону» (тобто, фактично на підтримку агресії) заплановано 5 трлн рублів (або 3,3% ВВП). За два роки бюджет рф витратить на «військову машину» майже 10 трлн рублів, що в 7 разів більше річних витрат федеральної скарбниці на охорону здоров'я, в 20 разів більше річного фінансування системи ЖКГ і майже в 1,5 тисячі разів вище за суму, яка виділяється для розвитку власного виробництва ліків.

У таких умовах рашисти традиційно посилюють репресивну машину. Але кумулятивний ефект санкцій поступово опускає рівень життя до позицій, коли відчуття вялічія перестане компенсувати очевидні провали кремля.

І далі ж буде...