"Політичні ігрища…" - Орестократія

"Політичні ігрища…" - Орестократія

...з присмаком торговельної війни: чому поляки прагнуть зашкодити Україні… І не тільки вони

Польща боїться стати наступною жертвою кремля, та водночас Варшава аж зі штанів вискакує, аби зменшити шанси Києва на перемогу: блокує кордони і влаштовує торговельну війну. Все тому, що електоральні інтереси політиків — понад національну безпеку: боротьба за виборця долає інстинкти виживання.

Всі оті «народні гуляння» перевізників, а тепер і фермерів організовує польська праворадикальна партія «Конфедерація», її непрямо підтримує права президентська «ПіС» Анджея Дуди. Вони розхитали антиукраїнські настрої, і тепер намагатимуться знову повернути політичний контроль над Польщею.

На торішніх парламентських виборах «ПіС» зайняв перше місце, але не зміг сформувати уряд, оскільки ідеологічний проросійський партнер "Конфедерація" набрав надто мало голосів. В результаті премʼєром став Дональд Туск, обʼєднавши лівих.

7 та 21 квітня у Польщі відбудуться місцеві вибори, і тому правий націоналістичний тандем воліє захопити владу на низовому рівні. Поміж іншого, вони збираються "постригти" голоси на хвилі українофобії: більшість наших громадян, що мешкають чи проїжджають через Польщу одностайні: емпатія враз змінилася на ненависть .

Вада ксенофобії давно засіла в ментальності польського суспільства. Влада не раз просила вибачення за геноцид проти євреїв в часи ІІ світової, але антисемітизм не вивітрився й досі. Наприклад, один з лідерів «Конфедерації» Гжегож Браун у сеймі вогнегасником залив ханукальну свічку: мовляв, у такий спосіб повернув стан рівноваги та нормальності. Така поведінка подобається виборцеві: поляки довгий час голосували за праворадикальну «Самооборону» Анджея Лєппера, який такими ж методами мобілізовував сільський електорат.

Найсумніше, що в цю гру почав грати й новий — лівий — премʼєр Туск: напередодні виборів йому не зручно «ставати проти вітру», він пасивно підігрує усій цій кампанії.

У протестного флешмобу, окрім політичної, є ще інша складова: торгова блокада України. Здавалося б, до чого тут РФ.

Раніше «протестанти» говорили про захист польського ринку, тепер раптом перевзулися: мовляв, українці витіснили їх з німецького та інших європейських ринків. Та є одне «але»: за 2023/24 р московити збільшили продаж зернових 2,3 рази. На разі, вони продають у ЄС дещо менше України, але... російське збіжжя жоден польський «патріот» не блокує: кремлеві потрібні повернути ринки Євроспільноти, і «корисні ідіоти» в цьому дуже допомагають.

Цікавий факт: тільки через Польщу в 2022/23 «перевалилося» 12 млн т зерна з РФ і лише 4.3 млн т з України. Це не означає, що це зерно купили в ЄС, але однаково — потоки вражають.

 Найближчим часом, до поляків обіцяють приєднатися фермери Франції, Німеччини, Румунії, Словаччини, Чехії, Нідерландів, Іспанії, і т.д. Але у них дещо інші гасла: вони вже не кличуть путіна навести порядок з «бандерівцями» та власним урядом, як це було в Польщі. Європейці виступають проти політики Брюсселя. Це наслідок активності європейських [ультра]правих.

Значну частину правих варто назвати не стільки проросійськими, скільки паразитами, які живляться євроскептицизмом. Вони дедалі завзятіше потрапляють до національних парламентів, а економічні проблеми ЄС дозволяють їм правно шукати цільову аудиторію для маніпуляцій. А даному випадку - фермерів, руками яких вони розігрівають як свій рейтинг, так і розхитують економічну політику Брюсселя. І в цьому їх інтереси збігаються з москвою. Хоча лідери європейських правих — угорський премʼєр Віктор Орбан і словацький Роберт Фіцо — відверто ллють воду на млин путінських інтересів.

Головна мета усього цього протестного карнавалу — дистанціювання від Брюсселя, тобто — порушення єдності Європі.

Торговельна блокада України — то додатковий приємний бонус для [не]таємного однодумця і благодійника з москви.

На фото — президент Польщі. Дизайнер — геній 7 рівня.