Ціни на овочі підняли штучно

Ціни на овочі підняли штучно

 У жовтні овочі борщового набору подорожчали в 1,5 раза.

Про це повідомляють спеціалісти проекту «АПК Інформ: овочі та фрукти», – інформує "Спектр Новини" із посиланням на «Газета.уа»

Таке стрімке зростання цін – унікальне явище. У цей період вітчизняні овочі й фрукти зазвичай дешевшають. Дорожчають тільки тепличні, – каже Тетяна Гетьман, керівник проекту. – Та фермери вирішили притримати урожай, щоб пізніше продати в два-три рази дорожче. Виник штучний дефіцит. 

Наприкінці жовтня імпортери відреагували на цю ситуацію й почали масово завозити городину з Польщі й Білорусі. Ціни дещо знизилися. Наприклад, цибуля коштувала 10–12 гривень за кілограм. Зараз подешевшала на 2 гривні.

У грудні овочі подорожчають, але не так раптово, як у жовтні. Якщо курс долара не зросте, то й на імпортні продукти ціна не зміниться. Фермери цьогоріч посадили мало капусти. Вона найбільше дорожчатиме – до 14–18 грн/кг. Зараз почали завозити з Білорусі.

Також можлива проблема з цитрусовими. За перші мандарини правлять 50 гривень. Лимони – 45. В Європі цього року врожай гірший. Добрий у Туреччині, але в них фрукти дорожчі. Імпортери не поспішають закуповувати великі ­партії.

За минулий тиждень цукор подорожчав на 3 грн – коштує 16–17 грн. У січні ціна може ще зрости, кажуть спеціалісти Українського клубу аграрного бізнесу. Тоді в продаж надійде цукор із нового урожаю буряка. Зараз допродують минулорічні запаси.