"Щодо президентських виборів в Україні" - Олег Шарп

"Щодо президентських виборів в Україні" - Олег Шарп

Давайте візьмемо за основу, що цього року їх не буде - хто б не оперував окремими статтями Конституції. У цьому контексті треба визнати, що в Україні є одностайне (тобто, узгоджене зо всіма політичними силами) ПОЛІТИЧНЕ рішення таких виборів не проводити. І якщо ви ще не звикли, що поки в Україні політичні рішення стоять вище за Конституцію, то ви - політичний ідеаліст, а не цинік-реаліст.

Проте, вибори обов`язково будуть наступного року. З двох причин: у Брюссельській штаб-квартирі НАТО (навіть не у Вашингтоні - там все складно) дали зрозуміти, що до практичного процесу початку вступу Києва до Альянсу, керівництво блока хотіло б мати справу з абсолютно легітимним президентом, якого буде обрано на всенародних виборах. Під час цих виборів Брюссель рекомендуватиме провести плебісцит щодо бажання Українців приєднатись до НАТО.

Також передбачається, що на початку наступного року, з причини виснаження обох сторін (військові експерти вважають це неминучим) майже зі стовідсотковою ймовірністю наступить тимчасова пауза або заморозка бойових дій на тих позиціях, які Україна зможе відвоювати до кінця року. Отримавши перед цим найбільший за цю війну комплект військової допомоги.

Саме у цей час, навіть якщо буде продовжуватись військовий стан (ще раз наголошую, що політичні рішення в Україні традиційно продовжують домінувати над конституційними засадами), було рекомендовано провести президентські вибори. І нинішня влада про це знає.

Знає і Петро Олексійович Порошенко, який днями в інтерв`ю закордонному ЗМІ дав зрозуміти, що прийматиме участь у виборах. Я не зовсім зрозумів - парламентських чи президентських, але з контексту можна допустити, що у президентських.

Таким чином, наразі вимальовується 7 основних кандидатів на президентські перегони. Зараз я їх перелічу і поясню, чому саме вони.

Перший - Зеленський. Як на мене, практично не має шансів на виграш. Принаймні, у другому турі. Але все одно йтиме на вибори, щоб уникнути кримінальної відповідальності за провал підготовки до широкомасштабного вторгнення. Не зробити цього йому не дасть Єрмак, який тримає у руках важелі управління президентом.

Другий - Порошенко. На мою думку, має певні шанси на перемогу, але якщо у президентській гонці братиме участь Залужний, то такі шанси значно зменшуються. Ідеальним бачу взаємопідтримку цих двох політиків, і при проходженні одного з них у другий тур, заклик до свого електорату про передачу голосів на користь політичного партнера.

Третій - Залужний. Достойний кандидат на президенство воєнного та поствоєнного часу. Коли всі сфери нашого життя - від економіки до військового будівництва - повинні бути підпорядковані одній меті: військовій перемозі та вступу до НАТО. З Порошенко у будь-якій якості складав би гарний тандем у контексті вирішення поставлених завдань.

Четвертий - Притула. Не смійтесь, але Пінчук робить ставку саме на цього кандидата. Допускаю його вихід у другий тур, але не далі. Потенційна база електорату - українці, які ще не наїлись "новими обличчями".

П`ятий - Разумков. Цього кандидата підтримає більша частина "Слуг народу", яка прагнутиме вийти з-під контролю Єрмака. Та Ахметов, який ніколи не залишався без своєї людини у передвиборчих списках.

Шостий - Кличко. Політик, популярний у Києві, але у загальноукраїнському масштабі програє вищезгаданим кандидатом. Між тим, може "вистрілити" в останній момент і зайняти третє місце.

Сьомий - Федоров. Це "молоде обличчя" проштовхуватиме Єрмак у якості дублера Зеленському. Має певний політичний потенціал, але у другий тур, скоріш за все, не вийде.

Можна допустити, що у перегонах братимуть участь такі одіозні особи, як Тимошенко, Ляшко, Бойко тощо, але їм мало що світить - цими популістами з промосковським душком люди вже наїлись.

❗️Такі розклади на цей час. Нижче поставлю голосування, в якому пропоную вам визначити свого фаворита.

‼️Звісно, голосування нерепрезентативне, але най буде.